Nedostatek vitaminu D zvyšuje u pacientů s IBD riziko osteoporózy
Nedostatek vitaminu D u pacientů s nespecifickým střevním zánětem (IBD) zvyšuje riziko osteoporózy, osteopenie a abnormální kostní minerální denzity (BMD). Tato zjištění byla nedávno prezentována na 75. výročním vědeckém setkání společnosti American College of Gastroenterology v San Antoniu v Texasu.
Nedostatek vitaminu D u pacientů s nespecifickým střevním zánětem (IBD) zvyšuje riziko osteoporózy, osteopenie a abnormální kostní minerální denzity (BMD). Tato zjištění byla nedávno prezentována na 75. výročním vědeckém setkání společnosti American College of Gastroenterology v San Antoniu v Texasu.
Této kohortové prospektivní studie se účastnilo celkem 161 pacientů s IBD ve věku 10–70 let. U 22 % z těchto pacientů byla zachycena snížená BMD a diagnostikována osteoporóza nebo osteopenie, přičemž polovina z nich byla mladší 50 let. Nedostatek vitaminu D byl definován jako hladina 25-hydroxycholekalciferolu nižší než 30 ng/ml. Za abnormální denzitometrické nálezy byly považovány ty, při kterých byla diagnostikována osteoporóza nebo osteopenie.
Na základě výsledků předchozích studií se předpokládalo, že vysoká prevalence osteoporózy a abnormální BMD u pacientů s IBD je zřejmě způsobena jak užíváním kortikoidů a nadbytkem zánětlivých cytokinů, tak i malabsorpcí vápníku a vitaminu D. A právě souvislostí mezi nedostatkem vitaminu D a abnormální kostní minerální denzitou u pacientů s IBD se zabývali autoři této studie.
Zjistili, že pacienti s abnormální BMD trpěli významně častěji nedostatkem vitaminu D než pacienti s normální BMD. Navíc pacienti s Crohnovou nemocí (CN), kteří měli zároveň nedostatek vitaminu D, měli 4krát vyšší pravděpodobnost abnormální BMD ve srovnání s pacienty s ulcerózní kolitidou (UC). Tenhle jev je pochopitelný, jelikož při CN je na rozdíl od UC postiženo zpravidla i tenké střevo, kde dochází ke vstřebávání většiny živin. Nicméně ze studie vyplývá, že v obou skupinách (CN i UC) byl u pacientů s osteoporózou zachycen nedostatek vitaminu D významně častěji, a to bez ohledu na užívání kortikoidů.
(mik)
Zdroj:
- American College of Gastroenterology (ACG), 75th Annual Scientific meeting, San Antonio, Texas, USA. Prezentováno dne 18. října 2010.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.