Nutritional support in dementia patiens
Authors:
R. Petrová
Published in:
Geriatrie a Gerontologie 2015, 4, č. 2: 87-91
Category:
Review Article
Overview
The article deals with the frequently discussed issue of indicating invasive realimentation in patients dementia, especially in terminal stages of severe dementia, where nothing but natural alimentation is recommended. The conclusion lists the ways of ensuring proper and safe food intake in severe stages of dementia.
Keywords:
dementia – nutrition – PEG– malnutrition – palliative care
Sources
1. Holmerová I, Jarolímová E, Suchá J, a kol: Péče o pacienty s kognitivní poruchou. Česká alzheimerovská společnost a Gerontologické centrum, 2009.
2. Jirák R, Laňková J: Demence. Doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře, 2007.
3. Jurášková B, Hrnčiariková D, Holmerová I, Kalvach Z: Poruchy výživy ve stáří. Medicína pro praxi 2007; 4(11): 443–446.
4. Kohout P, Kotrlíková E: Základy klinické výživy, sv. I. Forsapi: Praha 2009.
5. Kubešová H, Weber P: Poruchy příjmu potravy ve stáří. Interní medicína pro praxi 2008. 10(2): 64–68.
6. Löser, et al.: Doporučení ESPEN k umělé enterální výživě – Perkutánní endoskopické gastrostomii (PEG). Clinical Nutrition 2005.
7. Těšínský P: Poruchy výživy u Alzheimerovy demence a možnosti jejich ovlivnění. Psychiatrie pro praxi 2003; 6:248–253.
8. Volicer L: Paliativní přístupy k pacientům s demencí. Česká geriatrická revue 2003; 2:16–19.
9. Wilhelm Z, a kol.: Výživa v onkologii. NCO NZO: Brno 2004.
Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prostheticsArticle was published in
Geriatrics and Gerontology
2015 Issue 2
Most read in this issue
- Chronic pancreatitis in the old age
- Nutritional support in dementia patiens
- Chronic heart failure – specifics of treating seniors
- Chest pain in a patient with thoracic aorta dissection