Jodový deficit; české a zahraničnípoznatky a zkušenosti
Authors:
J. Kříž
Authors‘ workplace:
Státní zdravotní ústav, Praha, ředitel MUDr. J. Volf, PhD.
Published in:
Prakt. Lék. 2003; (10): 575-579
Category:
Overview
Na území Čech a Moravy se nedostatek jodu vyskytoval od nepaměti a Česká republika más řešením problému mnoho zkušeností. Po řadě preventivních aktivit se v posledních letechpodařilo potlačit nově vznikající deficit a ČR se zařadila z tohoto hlediska mezi úspěšné státy.Dosáhlo se toho suplementací kuchyňské soli jodičnanem a zvýšením obsahu jodu na 27 mg/kg,používáním této soli v potravinářské velkovýrobě a obohacováním řady potravinářských výrobkůjodem, zejména náhradní kojenecké mléčné stravy a výživových doplňků pro těhotné ženy.Studium vztahů mezi spotřebou jodu, ukazateli funkce štítné žlázy a dalšími zdravotnímidůsledky je ve světě i v ČR nadále intenzivní. Epidemiologické studie vesměs potvrzují doporučenýdenní příjem jodu 150 g a vyšetření jodurie jako dobrý ukazatel poměrů v populaci.Výsledky šetření v letech 2000-2003 ukázaly v ČR u různých souborů lidí střední hodnoty110-250 g I/l moči. Nepříznivé účinky může mít i nadbytek jodu, preventivní aktivity v ČRproto trvale doprovází monitorování situace.
Klíčová slova:
deficit jodu - prevence.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2003 Issue 10
Most read in this issue
- Konsenzus používání antibiotik II.Makrolidová antibiotika
- Glaukom otevřeného úhlu -- rizikové faktory známé a možnéI. Vliv nitroočního tlakua jeho snížení na průběh glaukomu
- Únava a únavové stavy III.
- Kdo u nás léčí pacientys chronickou bolestí?Diskrepance mezi výsledkydvou pilotních studií Projektu Algos