#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intramuskulární suxamethonium v experimentu a klinice


Authors: M. Svítek 1;  L. Hess 2;  V. Rogozov 2;  J. Schreiberová 3
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, UK 1. LF a Všeobecné fakultné nemocnice, Praha 1;  IKEM, Praha 2;  Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Fakultní nemocnice Hradec Králové 3
Published in: Anest. intenziv. Med., 18, 2007, č. 1, s. 35-39
Category: Anaesthesiology - Original Paper

Overview

Cíl studie:
V pokuse na anestezovaných kočkách zjistit, zda suxamethonium v dávce 0,5 mg . kg⁻¹ aplikované intramuskulárně vede k imobilizaci se zachováním dostatečného spontánního dýchání.V klinické studii určit optimální intramuskulární dávku suxamethonia u dospělého člověka k provedení bezpečné intubace.

Typ studie:
Prospektivní experimentální studie na kočce, prospektivní klinická studie u pacientů.

Materiál a metodika:
Na deseti anestezovaných kočkách kombinací medetomidin-ketamin bylo testováno suxamethonium v dávce 0,5 mg . kg⁻¹ aplikované do zadní končetiny. Stupeň svalové relaxace byl hodnocen přístrojem TOF Watch SX pracujícím na principu akcelerografie. Kardiorespirační parametry byly hodnoceny pulzním oxymetrem. V klinické studii u deseti pacientů ASA I–II bylo po předchozí pilotní studii ke zjištění optimální dávky testováno suxamethonium v dávce 3 mg . kg⁻¹ i. m. aplikované do m. deltoideus. Stupeň svalové relaxace byl hodnocen rovněž přístrojem TOF Watch SX. Tracheální intubace byla hodnocena podle uvedené stupnice.

Výsledky:
Suxamethonium v dávce 0,5 mg . kg⁻¹ i. m. vede u anestezované kočky ke svalové relaxaci a imobilizaci se zachováním dostatečného spontánního dýchání. U dospělých pacientů zajistí suxamethonium v dávce 3 mg . kg⁻¹ i. m. za 3–3,5 minuty dobré podmínky pro tracheální intubaci.

Závěr:
Výsledky prokázaly, že vhodnou dávkou suxamethonia lze dosáhnout u kočky imobilizace se zachováním dostatečného spontánního dýchání.Terapeutická šíře je však nízká. Suxametonium podané intramuskuláně lze v akutních situacích použít k intubaci nejen u dětí, ale i dospělých.

Klíčová slova:
suxamethonium – intramuskulární aplikace – imobilizace zvířete – použití u dospělých


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#