#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Erektilních dysfunkcí je pořád stejně, jenom se nyní více řeší“


Autoři: Jindra Moravcová
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 5, 2023, č. 5, s. 4-5
Kategorie: Rozhovor

MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM

  • Sexuolog a urolog
  • Primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice, Krajská zdravotní, a.s., v Ústí nad Labem
  • Předseda České společnosti pro sexuální medicínu

 

Sexuologie je minoritní obor, v České republice je atestovaných sexuologů jen pár desítek. Co vás k sexuologii přivedlo?

K sexuologii jsem se dostal takovou oklikou. Vystudoval jsem 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a chtěl jsem se vrátit do rodného Ústí nad Labem a věnovat se chirurgii. Ale v tom roce 1998, kdy jsem školu skončil, nebylo v Ústí na chirurgickém oddělení místo. Volné místo na chirurgii bylo v nedalekých Teplicích, tak jsem nastoupil tam a strávil tam tři roky. Pak se mi podařilo nastoupit do Ústí na chirurgickou kliniku, kde jsem z chirurgie složil atestaci. Absolvoval jsem mimo jiné praxi na urologii a ten obor mě dost zaujal, řekl bych, že mi až učaroval. Na chirurgii přijde většinou pacient s něčím akutním, po operaci už se s ním moc nevídáte. Na urologii je ta práce taková komplexnější, pracujete v poradně, ale i operujete, pacienta dlouhodoběji sledujete a vzniká tam nějaký vztah. Začal jsem se věnovat právě urologii a jako specializaci jsem si vybral andrologii. A protože mě baví rozšiřovat si obzory a zvyšovat si kvalifikaci, chtěl jsem si k tomu ještě něco přidat. Moje maminka a manželka jsou endokrinoložky, tak jsem chvíli uvažoval o tom, ale to by byl dost velký skok. A jako nejlogičtější k té urologii se jevila nástavbová atestace ze sexuální medicíny. V té jsem si pak udělal i evropskou atestaci a v roce 2015 jsem dokončil postgraduální studium a obhájil disertační práci.

MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM
MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM

Sexuologických pracovišť není v České republice mnoho. Vy jste se loni stal primářem jednoho z nich.

Ano, vystřídal jsem pana primáře Zoubka po jeho dvaadvacetiletém působení na Sexuologickém oddělení v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. A máte pravdu, těch pracovišť není mnoho, jsme jediné oddělení s touto specializací v kraji. Sexuologických poraden, ambulancí či ordinací je samozřejmě více, ale tam je sexuologie spíše jako nadstavba na specializace jiných blízkých oborů – třeba gynekologické, urologické nebo psychiatrické, podle toho, jaký specialista si atestaci ze sexuální medicíny udělal. Ale oddělení, které zajišťuje komplexní sexuologickou péči, jsme v rámci celé Krajské zdravotní, a.s., jenom jedno.

 

Když říkáte komplexní sexuologická péče – co to všechno obnáší a jak se vám daří oddělení personálně zajistit, když sexuologů je tak málo?

Vyšetřujeme a řešíme sexuální dysfunkce u mužů i žen, věnujeme se parafilii a deviaci, ošetřujeme neplodné páry, párový nesoulad, zajišťujeme třeba spermiogram, soudně nařízené sexuologické léčby. Je toho opravdu dost. A lékaře zaplaťpánbůh máme a jsem rád, že máme i ženy lékařky sexuoložky, které jsou velkým plusem. Máme ženské pacientky, kterým je přece jen příjemnější nechat se vyšetřovat od ženy. A my máme v týmu hned dvě – paní doktorku Petru Kučerovou a Kamilu Žižkovou, na to jsem pyšný.

 

Je ještě něco, na co jste ve svém oddělení pyšný?

Jsme kompletně vybavené oddělení, máme nový ultrazvuk, takže jsme schopni provádět kompletní vyšetření varlat a zevního genitálu u mužů i žen, máme kompletně nové snímací zařízení k mikroskopu na spermiogram, takže výsledky odečítáme i pomocí videozařízení, a pokud má někdo zájem, jeho spermie mu i vyfotíme. Máme falopletysmograf jak pro ženy, tak pro muže na vyšetření parafilií a poruch, při kterých je potřeba vyšetřit vzrušivost. Zkrátka máme všechno, co sexuolog potřebuje. A na co jsem ještě hrdý, je fakt, že sídlíme mimo areál Masarykovy nemocnice. Jsme v takové malé budově, která je šikovně schovaná v zahradě, což zajišťuje diskrétnost. Když je někdo objednaný na sexuologii, nechce sedět v čekárně někde mezi kardiologií a chirurgií, kde může potkat svého zaměstnavatele nebo souseda. A musím pochválit sestřičky, že se jim daří objednávat tak, že je na každého pacienta dostatek času a navzájem se nepotkávají. Maximálně můžete v celém areálu narazit na někoho, kdo zrovna odchází. Takže se nestane, že by pacient někde čekal mezi dalšími dvaceti lidmi.

MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, přednáší o erektilní dysfunkci.
MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, přednáší o erektilní dysfunkci.

Co řešíte v ordinacích nejčastěji?

U mužů především erektilní dysfunkci, předčasnou ejakulaci a ztrátu libida. A často řešíme páry, hlavně pro neplodnost. Anebo přivádí do ordinace manželka partnera, že si přestávají rozumět po sexuální stránce.

 

Když jste zmínil erektivní dysfunkce – mluví se o tom, že za poslední dvě desetiletí narůstá jejich množství v souvislosti s civilizačními chorobami.

Já si myslím, že je jich pořád stejně, jenom se to více řeší. V sexuologii proběhly tři revoluce. První – vynález penicilinu a rozvoj antibiotik, kdy jsme se přestali bát pohlavních nemocí. Druhá revoluce v sexuologii přišla s hormonální antikoncepcí u žen, takže už se nesouloží jen proto, že se chce člověk rozmnožit, ale i z radosti. A třetí revoluce souvisí s vynálezem viagry nebo podobných léků na erektilní dysfunkce. Myslím si, že míra erektilní dysfunkce byla a je pořád tak nějak stejná, ta choroba tady byla vždycky, ale tím, že se o tom hovoří a léčba je dostupná, je víc pacientů.

MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, na operačním sále se sestřičkami Mgr. Sandrou Peleškovou a Dagmar Fidlerovou.

Jak se tváříte na volně dostupné přípravky na erekci?

Moc se mi nelíbí. Jediné, co vám u těchto přípravků výrobci a prodejci garantují, je, že to můžete sníst a neotrávíte se, ale nikde není garantovaná účinnost. Takže můžete vyhodit tisíce korun za naprosto neúčinnou věc. Druhá věc je černý trh na internetu, kdy pacient nemá odvahu jít za lékařem a nakoupí si něco pokoutně na internetu. Nezná přesné složení, může se stát, že to pro pacienta bude toxické a může mu to ublížit. Nechci přímo říct, že zabít, ale i takové situace byly ve světě popsány. Existují určité kontraindikace, kdy pacient užívá nějaké léky, které v kombinaci s prášky na erekci mohou být nebezpečné. Takže není úplně moudré si něco pořizovat od kamarádů, na internetu nebo podobně.

 

V červnu letošního roku jste se stal předsedou České společnosti pro sexuální medicínu. Jako jeden z cílů, které jste při nástupu do funkce avizoval, je snaha zlepšit a rozšířit znalosti o sexuální medicíně mezi lékaři, zdravotnickými pracovníky a veřejností. Myslíte, že těch znalostí je pořád málo?

I když se od devadesátých let situace dost zlepšila, padají mnohá tabu, spoustu informací je možné nalézt na internetu, vnímám, že osvěty pořád není dost. Pořád je co zlepšovat a povědomí o sexuálních nemocech a bezpečném sexu se pořád má kam zvyšovat. O sexualitě se sice hovoří otevřeněji, ale pořád je to citlivé téma a mnoho lidí se stydí vyhledat sexuologa, když je něco trápí. A je velká škoda, když například začnou muži řešit problémy s erekcí po dlouhé době a řeší to nákupem nefunkčních nebo nebezpečných padělků léků místo jednoduchého odborného vyšetření. K nám není třeba doporučení od praktického lékaře, stačí se k nám objednat. A v naprosté většině případů máme co nabídnout.

 

Co váš volný čas? Práce máte hodně, ale vím, že provozujete také spoustu volnočasových aktivit.

My jsme se s manželkou dali na sportovní tanec, takže chodíme hodně tančit a trénovat, Je to neuvěřitelné, ale dokonce jsme se v roce 2023 stali mistry  republiky v latinskoamerických tancích. Je to sice seniorská kategorie, ale nás to těší. Tanci se věnujeme tři roky a za tu dobu se nám podařilo získat tento titul. Dále jsem se dal i na běh. Takže běhám, tancuji a taky se snažím publikovat vědecké články na téma urologie a sexuologie.

 


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 5

2023 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#