#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Human Papillomavirus in Adults – HPV Does Not Choose Gender

31. 5. 2024

A significant part of the population is exposed to human papillomaviruses (HPV) throughout their lives. In recent years, there has been a global effort to increase vaccination coverage not only among children and adolescents who have not yet been vaccinated but also among adult women and men who could benefit from it, including those who have likely already encountered HPV.

HPV není pouze o nádorech děložního hrdla

Infekce HPV jsou v populaci rozšířené, za život se s nimi v nějaké formě setká až 80 % populace. K nákaze může dojít již s prvním sexuálním partnerem, přičemž mnohdy se imunitní systém jedince vypořádá s infekcí sám. Ovšem někdy se mohou rozvinout přednádorové změny, které vedou až k nádorovým onemocněním asociovaným s HPV. 

Tato onemocnění se týkají jak žen, tak mužů. U žen se nejčastěji setkáváme s karcinomem děložního hrdla, ale mohou se vyskytnout také přednádorové a nádorové stavy v oblasti zevních rodidel a pochvy. U mužů se stále častěji objevují nádory hlavy a krku, případně penisu. U obou pohlaví se můžeme setkat s nádory řitního otvoru, papilomatózou hrtanu nebo sice s méně závažnými, ale velmi stigmatizujícími genitálními bradavicemi. 

Nedostatečný záchyt u mužů

Lidské papilomaviry postihují obě pohlaví, ovšem zatímco u žen v péči gynekologů je dostupný pravidelný cervikovaginální screening, pro zjištění HPV u mužů neexistují testy, které by jeho přítomnost potvrdily. Očkování chlapců a mladých mužů tak má smysl nejen jako ochrana jejich budoucích partnerek, ale zejména v zájmu jejich vlastního zdraví jako účinná prevence. 

Dostupnost HPV vakcín 

V současné době poskytuje nejširší ochranu vakcína s 9 typy HPV. Legislativně je možná vakcinace od 9 let. Zdravotní pojišťovny od 1. ledna 2024 hradí očkování proti HPV všem dívkám a chlapcům ve věku od 11 do 14 let včetně (do 15. narozenin). Horní věkový limit není stanoven, vždy záleží na konkrétním pacientovi a jeho domluvě s lékařem. 

Účinnost vakcinace 

Maximální účinnost vakcinace je u HPV-naivních osob. Z klinických hodnocení a dalších dostupných analýz ovšem vyplývá, že má smysl očkovat i dospělé muže a ženy. Tedy i ty, kteří se již s HPV setkali, protože očkování poskytuje ochranu proti širšímu spektru rizikových typů HPV a nákaza jedním typem viru neznamená ochranu proti typu jinému; navíc v průběhu života může docházet k nákaze i opakovaně.

O smyslu očkování svědčí výsledky z Austrálie, kde se důsledným vakcinačním programem podařilo snížit incidenci karcinomu děložního hrdla až o 90 %, a tím pádem jej posunout na úroveň vzácného onemocnění. 

Vakcinace je doporučována i dospělým ženám a jejich partnerům a dále pacientkám s diagnostikovanou prekancerózou děložního hrdla nebo po konizaci děložního hrdla. Praktičtí lékaři pro dospělé tak hrají klíčovou roli v prevenci onemocnění z hlediska očkování. 

Webinář věnovaný problematice HPV

Na problematiku HPV, onemocnění asociovaných s tímto virem a aktuální možnosti očkování se zaměří webinář, který se uskuteční dne 11. června od 17.00 hodin a bude určený gynekologům a praktickým lékařům. 

V jeho rámci se předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D., předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., a místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP MUDr. Igor Karen budou věnovat tématům, jako je očkování mužů proti HPV, očkování konizovaných žen a dlouhodobá účinnost vakcín. 

(lexi)

Zdroj: Chlíbek R. Účinnost HPV vakcinace po zahájení pohlavního života. XV. hradecké vakcinologické dny, 3.−5. 10. 2019. Dostupné na: www.vakcinace.eu/storage/files/3/prednasky/2019/7.pdf



Labels
General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#