#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Expert Consensus on the Use of Bimekizumab in the Treatment of Plaque Psoriasis and Psoriatic Arthritis

16. 5. 2024

The expert consensus published in February 2024 offers guidance on the use of bimekizumab in the treatment of patients with moderate to severe plaque psoriasis and psoriatic arthritis. It is based on a literature review and an assessment of data from 19 relevant studies. A panel of 9 American dermatologists specializing in psoriasis treatment created and adopted 14 consensus statements and recommendations, 12 of which have a strength of “A”.

Úvod

I přes terapeutické pokroky a využívání biologické léčby u ložiskové psoriázy má řada pacientů problém dosáhnout adekvátní kontroly onemocnění. Díky své prokázané účinnosti a bezpečnosti může být u pacientů se středně těžkou až těžkou psoriázou vhodnou terapeutickou možností bimekizumab. Cílem této práce bylo vytvořit panel expertů na léčbu psoriázy, který by shrnul dostupné důkazy a vytvořil stanoviska a doporučení pro používání bimekizumabu v klinické praxi.

Metodika

Byl proveden systematický průzkum literatury v databázích PubMed, Scopus a Google Scholar k červenci 2023. Vyhledány byly původní práce, systematické přehledy a metaanalýzy v anglickém jazyce podle klíčových slov „psoriáza“, „IL-17“ a „bimekizumab“. Panel expertů zahrnoval 9 dermatologů se specializací na léčbu psoriázy. V srpnu 2023 prošli a prodiskutovali relevantní vyhledané práce a vytvořili a odhlasovali konsenzuální stanoviska a doporučení pro používání bimekizumabu v léčbě psoriázy a psoriatické artritidy (PsA). Použita byla modifikovaná delfská metoda.

Přijatá stanoviska a doporučení

1. Existují nepokryté potřeby další léčby psoriázy (síla A)

Pacienti s psoriázou stále hledají další možnosti terapie z důvodu ztráty odpovědi na léčbu, selhání medikace, zhoršení tíže onemocnění, nedostatečné snášenlivosti nebo potřeby rychleji dosáhnout terapeutického efektu. Potřebná je také účinná léčba PsA. Účinnější terapeutické možnosti potřebují zejména pacienti s ložiskovou psoriázou + PsA.

2. Současná data ukazují přínos léčby psoriázy cílené nejen na IL-17A, ale také na IL-17F (síla B)

Rodina cytokinů interleukinu 17 (IL-17) hraje klíčovou roli v patogenezi psoriázy. Nejsilnějším cytokinem z této rodiny je IL-17A, ale v psoriatických lézích je vyšší koncentrace IL-17F. Obě tyto izoformy jsou často koexprimovány a podporují kožní zánět. Bimekizumab je první monoklonální protilátka, která cílí na IL-17A i IL-17F současně a prokázala účinnost a bezpečnost v léčbě středně těžké a těžké psoriázy. Bimekizumab vykázal také superioritu v porovnání se secukinumabem, který cílí pouze na IL-17A.

3. Bimekizumab je vysoce účinný v léčbě středně těžké a těžké psoriázy (síla A)

Ve studii fáze III, která porovnávala bimekizumab 320 mg každé 4 týdny s placebem, dosáhlo PASI 90 po 16 týdnech 91 % pacientů s bimekizumabem a 1 % s placebem (p < 0,0001). Skóre IGA (Investigator’s Global Assessment) 0/1 s nejméně 2bodovým zlepšením dosáhlo 93 % pacientů s bimekizumabem v porovnání s 1 % pacientů s placebem (p < 0,0001). PASI 100 byl výsledek léčby u 68 % a skóre IGA 0 u 70 % pacientů s bimekizumabem. Po 16 týdnech bylo zjištěno klinicky významné zmírnění symptomů psoriázy dle Psoriasis Symptoms and Impacts Measure a skóre kvality života dle DLQI (Dermatology Life Quality Index) 0/1 u významně vyššího počtu pacientů s bimekizumabem.

4. Přímá porovnání ukázala větší účinnost bimekizumabu v léčbě středně těžké až těžké psoriázy, než vykazují secukinumab, adalimumab a ustekinumab (síla A)

Bimekizumab prokázal superioritu oproti selektivnímu inhibitoru IL-17A secukinumabu z hlediska dosažení PASI 100 po 16 týdnech (61,7 vs. 48,9 %; p < 0,001) a po 48 týdnech (67 vs. 46,2 %; p < 0,001). Při porovnání s inhibitorem tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-α) adalimumabem schváleným k léčbě středně těžké a těžké psoriázy bylo podávání bimekizumabu spojené s větší šancí na dosažení PASI 90 (86,2 vs. 47,2 %; p < 0,001) a PASI 100 (60,8 vs. 23,9 %; p < 0,001) po 16 týdnech. Ustekinumab je inhibitor IL-12/IL-23 schválený k léčbě psoriázy. Při přímém porovnání zajistil bimekizumab významně vyšší podíl pacientů s PASI 90 po 16 týdnech (85 vs. 50 %; p < 0,001). Tyto výsledky přetrvaly až do 52. týdne.

5. Optimální dávkování bimekizumabu u psoriázy je 320 mg každé 4 týdny po dobu 16 týdnů, poté každých 8 týdnů; u vybraných pacientů lze v dávkování každé 4 týdny pokračovat i po 16. týdnu (síla A)

U PsA prokázaly klinické studie účinnost dávky bimekizumabu 160 mg každé 4 týdny. U pacientů s psoriázou + PsA je třeba vhodnou dávku ještě zhodnotit.

6. Na základě přímých porovnání působí bimekizumab u psoriázy rychleji než secukinumab, adalimumab a ustekinumab (síla A)

U pacientů léčených bimekizumabem dochází k významnému zmírnění známek a symptomů ložiskové psoriázy již za několik málo týdnů po zahájení léčby a na rozdíl od porovnávaných přípravků bez nasycovací dávky. Dle klinické studie fáze III je efekt léčby bimekizumabem zjevný a větší než u secukinumabu, adalimumabu a ustekinumabu již za 4 týdny.

7. Bimekizumab vykazuje u středně těžké a těžké psoriázy dlouhodobou účinnost (síla A)

Odpověď na léčbu středně těžké/těžké psoriázy byla hodnocena po dobu 3 let. Z pacientů, kteří do 16. týdne dosáhli PASI 90 a PASI 100, si tento výsledek po 3 letech udrželo 93 %, resp. 80,8 %. Výsledky se nelišily v závislosti na dávkování.

8. Účinek bimekizumabu v léčbě psoriázy přetrvává i po vysazení (síla A)

U pacientů, u nichž byl bimekizumab vysazen, přetrvávala účinnost i po jeho vysazení. Medián doby do relapsu (PASI < 75) byl ve studii fáze III 32 týdnů. Nebyl zjištěn rebound fenomén. Efekt pokračující léčby bimekizumabem byl ale silnější.

9. V přímých porovnáních byl bezpečnostní profil bimekizumabu podobný jako u ostatních biologických léků s výjimkou vyšší incidence orofaryngeální kandidózy (síla A)

Výskyt orální kandidózy při podávání bimekizumabu byl při porovnání se secukinumabem 19,3 vs. 3 %, při porovnání s adalimumabem 9,5 vs. 0 % a při porovnání s ustekinumabem 15 vs. 1 %. 

10. V klinických studiích s bimekizumabem bylo více než 99 % případů kandidózy mírných až středně těžkých (síla A)

Pouze 0,2 % léčených vysadilo bimekizumab z důvodu kandidózy.

11. Případy kandidózy lze u pacientů s bimekizumabem snadno zvládnout podle standardních protokolů (síla C)

Orální kandidóza byla nejčastěji léčena nystatinem či flukonazolem a většina hlášených infekcí s léčbou odezněla v mediánu za 12 dnů. Predisponující faktory zahrnují imunodeficienci, užívání antibiotik, vyšší věk, endokrinologické onemocnění, nutriční deficity, kouření, užívání inhalačních kortikosteroidů, špatnou ústní hygienu a nedostatečnou tvorbu slin.

12. Bimekizumab je účinný v léčbě psoriatické artritidy napříč všemi doménami (síla A)

Ve studii fáze III bylo u pacientů bez předchozí biologické léčby dosaženo po 16 týdnech ACR50 významně častěji s bimekizumabem než s placebem (44 vs. 10 %; p < 0,0001). Klinický přínos bimekizumabu byl patrný již za 2 týdny. U pacientů s nedostatečným efektem nebo intolerancí až 2 inhibitorů TNF-α bylo s bimekizumabem dosaženo ACR50 ve 43 % v porovnání se 7 % pacientů s placebem (p < 0,0001). To ukazuje efekt bimekizumabu u PsA bez ohledu na předchozí léčbu. Bimekizumab významně zpomalil radiografickou progresi kloubního postižení a vedl k úplnému odeznění entezitidy a daktylitidy po 16 týdnech u většího podílu pacientů. Pacienti s bimekizumabem uváděli významné zlepšení fyzické funkce, zmírnění bolesti a únavy. U nemocných s ankylozující spondylitidou vedl bimekizumab k účinnému a rychlému zmírnění axiální spondylartritidy.

13. Bimekizumab je možné použít jako terapii středně těžké až těžké psoriázy včetně pacientů s psoriatickou artritidou (síla A)

Volba terapie psoriázy má být individualizovaná. Bezpečnost a účinnost bimekizumabu v 1. linii léčby středně těžké/těžké psoriázy je podložena dostatkem důkazů z řady randomizovaných klinických studií. Z důvodu rizika kandidózy je třeba s pacientem předem probrat poměr přínosu a rizik.

14. U pacientů s nespecifickými střevními záněty (IBD) a středně těžkou/těžkou psoriázou je vhodné zvážit nejprve jiné terapeutické možnosti než bimekizumab (síla C)

I přes velmi nízký výskyt exacerbací IBD při léčbě inhibitory IL-17 je doporučena opatrnost při podávání bimekizumabu pacientům s IBD. Pacienti s IBD nebyli do klinických studií s bimekizumabem zařazeni. Incidence nově diagnostikovaných IBD při léčbě bimekizumabem byla v klinických studiích 0,1 na 100 pacientoroků a nezvyšovala se s délkou expozice.

Závěr

U středně těžké až těžké psoriázy je stále potřebná další léčba. Podle současných důkazů je léčba bimekizumabem cílená na IL-17A i IL-17F vysoce účinná při zmírnění projevů a příznaků psoriázy a PsA. Uvedených 14 stanovisek a doporučení panelu 9 odborníků vycházející z komplexního průzkumu literatury a týkajících se používání bimekizumabu v léčbě středně těžké/těžké psoriázy a PsA by mohlo pomoci při rozhodování o léčbě v klinické praxi. Přímá porovnání bimekizumabu s dalšími biologickými léky prokázala jeho vyšší účinnost a rychlejší nástup účinku. Efekt bimekizumabu je dlouhodobý a přetrvává i několik týdnů po vysazení terapie. Bezpečnost bimekizumabu je podle tohoto expertního konsenzu srovnatelná s ostatními biologickými léčivy, s výjimkou vyššího výskytu orální kandidózy, která je ale ve většině případů mírná až středně těžká a lze ji úspěšně terapeuticky zvládnout.

(zza)

Zdroj: Burshtein J., Shah M., Zakria D. et al. The efficacy and safety of bimekizumab for plaque psoriasis: an expert consensus panel. Dermatol Ther (Heidelb) 2024 Feb; 14 (2): 323−339, doi: 10.1007/s13555-024-01099-y.



Labels
Dermatology & STDs Paediatric dermatology & STDs Paediatric rheumatology
UCB

Latest courses
Authors: doc. MUDr. Přemysl Falt, Ph.D.

Authors: Prim. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, MBA. Ph.D.

Authors: Prim. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, MBA. Ph.D.

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#