#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efficacy of Bisoprolol in Patients After Acute MI with LV Systolic Dysfunction

27. 3. 2023

What impact does one year of bisoprolol use have in real-world practice on heart rate, left ventricular ejection fraction (LVEF), glycated hemoglobin (HbA1c) levels, or lipid profile in patients after acute myocardial infarction (AMI) with left ventricular systolic dysfunction (LVSD)? This was investigated by the authors of a study whose results were published last year.

Betablokátory u pacientů po AIM

Betablokátory (BB) představují základní kámen v managementu srdečního selhání a jejich účinky u akutního koronárního syndromu (AKS) jsou dobře prostudovány. Perorální BB tvoří důležitou součást primární farmakoterapie a sekundární prevence po AIM bez ohledu na jeho závažnost. Podávání BB je doporučováno časně po AIM, není-li přítomná kontraindikace.

Podle guidelines Evropské kardiologické společnosti (ESC) pro management AIM vydaných v roce 2017 by rutinní podávání BB mělo být zváženo u pacientů s elevací segmentu ST a jsou doporučovány u nemocných se sníženou EF LK. Přetrvává však nedostatek dat o používání bisoprololu v akutních situacích, kdy jsou na jednotku intenzivní péče přijati pacienti se systolickou dysfunkcí levé komory při recentním AKS.

Z těchto důvodů autoři níže popsané studie hodnotili vliv roční léčby bisoprololem na tepovou frekvenci, EF LK a metabolické indikátory (hladinu HbA1c a lipidový profil) u pacientů po AKS s SD LK.

Metodika studie a sledované parametry

Neintervenční retrospektivní monocentrická studie byla založena na sběru sekundárních dat, v jejímž rámci výzkumníci shromáždili demografické údaje a informace o výskytu komorbidit, hemodynamice i konkomitantně užívané medikaci a hodnotili efektivitu roční léčby pacientů po AKS s SD LK (např. se srdečním selháním s ejekční frakcí ve středním pásmu [HFmrEF] či HF se sníženou EF [HFrEF]; EF LK < 50 %) perorálním bisoprololem (1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg a 10 mg). Bisoprolol byl nasazen během hospitalizace pro infarkt myokardu nebo při propuštění z nemocnice.

Výzkumníci hodnotili záznamy dat 400 dospělých nemocných, kterým byl poprvé předepsán bisoprolol za hospitalizace pro AIM s SD LK v období od srpna 2016 do června 2019. Mezi sledované parametry patřily změny EF LK, tepové frekvence (primární cílové ukazatele) a lipidového profilu, hodnoty HbA1c a odchylky segmentu ST od bodu J (konce komplexu QRS) po 1 roce léčby v porovnání s výchozími hodnotami (sekundární cílové ukazatele).

Výsledná zjištění

Střední věk studijního souboru činil 55,28 ± 7,9 roku a 29,75 % tvořily ženy. Na konci roční léčby bisoprololem (střední dávka 4,15 + 1,4 mg) bylo v porovnání s výchozími hodnotami pozorováno signifikantní zlepšení EF LK (48,73 ± 5,5 % vs. 41,45 ± 5,1 %; p = 0,0001) a významné zpomalení srdeční frekvence (76,73 ± 4,6 vs. 85,06 ± 5,64 tepů/min; p = 0,0001). Třída NYHA se zlepšila z 1,6 + 0,5 na 1,11 + 0,31.

Bisoprolol podávaný společně s terapií vedenou v souladu s guidelines (GDMT – guideline-directed medical therapy) neovlivnil HbA1c, zatímco sérové koncentrace lipidů se vzhledem k užívání statinů zlepšily. Elektrokardiograficky byla po roční léčbě zjištěna menší maximální odchylka ST v bodě J (0,05 + 0,22 vs. 0,29 + 1,5 mm; p = 0,0001).

Závěr

Podávání bisoprololu společně s GDMT u pacientů po akutním infarktu myokardu se systolickou dysfunkcí levé komory po roce významně zlepšilo hodnotu EF LK. Dále vedlo k významnému zpomalení tepové frekvence i zmenšení odchylky segmentu ST v bodě J, aniž by při tom došlo k nežádoucímu efektu v souvislosti s hladinami lipidů nebo glykovaného hemoglobinu.

(esr) 

Zdroje:
1. Sharma K., Desai H., Sharma N. et al. To evaluate the ‘real world’ clinical performance of bisoprolol in post-myocardial infarction with left-ventricular dysfunction: TENACITY Study. Cardiolog Res Cardiovasc Med 2022; 7: 182, doi: 10.29011/2575-7083.100082.
2. Ibanez B., James S., Agewall S. et al. 2017 ESC Guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation: the Task Force for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J 2018; 39 (2): 119–177, doi: 10.1093/eurheartj/ehx393. 



Labels
Diabetology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults

Latest courses
Authors: MUDr. Ivan Řiháček, Ph.D.



Authors: MUDr. Markéta Hegarová

Authors: doc. MUDr. Jan Bruthans, CSc., doc. MUDr. Miroslav Solař, Ph.D., prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc.


Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#