#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Effectiveness of Bisoprolol in Patients with Cardiac Arrhythmias – A Systematic Review of Studies

12. 7. 2023

Last year, a Franco-Romanian team published a study that conducted a systematic review of existing evidence on bisoprolol in the context of arrhythmia treatment. The authors noted that bisoprolol, like other beta-blockers (BB), is used for a variety of cardiovascular diseases, but it is not mentioned in the European Society of Cardiology (ESC) guidelines for managing patients with ventricular arrhythmias and preventing sudden cardiac death.

Úvod

Od roku 1965, kdy byl do klinické praxe uveden první betablokátor (propranolol), bylo k léčbě kardiálních i nekardiálních onemocnění použito již více než 50 různých zástupců této lékové skupiny. Dlouho a úspěšně se podávají mimo jiné při léčbě jak supraventrikulárních, tak ventrikulárních arytmií. Důležité jsou přitom odlišnosti jednotlivých BB po stránce chemické struktury a farmakokinetiky i farmakodynamiky, jež se mohou odrazit v jejich odlišných antiarytmických vlastnostech.

Mezi nejpoužívanější BB v klinické praxi patří vzhledem ke svému příznivému profilu účinnosti a bezpečnosti bisoprolol. Studie CIBIS prokázala jeho schopnost snižovat mortalitu u pacientů se srdečním selháním, rovněž se podává při léčbě arteriální hypertenze a ischémie myokardu. Jeho využití u nemocných s arytmiemi je ovšem méně obvyklé a v této indikaci není zahrnuto ani v evropských guidelines.

Zahrnuté studie

Autoři prošli databázi MEDLINE, v níž s využitím klíčových slov „bisoprolol“ + „arytmie“ nebo „fibrilace síní“, „ventrikulární tachykardie“, „předčasné komorové komplexy“ a „fibrilace komor“ vyhledávali publikace zveřejněné do dubna 2020, které pojednávají o roli bisoprololu v terapii arytmií. Nalezená data poté analyzovali podle typu léčené arytmie a kvality evidence za použití nástroje GRADE.

Dohledáno bylo celkem 325 studií, z nichž 28 bylo shledáno relevantními pro dané téma: 19 hodnotilo roli bisoprololu v léčbě supraventrikulárních arytmií, 8 u ventrikulárních a 1 u supraventrikulárních i ventrikulárních. Kvalita evidence se pohybovala od nízké (7 studií) po vysokou (5 studií).

Výsledná zjištění

Pokud jde o supraventrikulární arytmie:

  • V prevenci rekurencí u pacientů s atrioventrikulární nodální reentry tachykardií (AVNRT) je bisoprolol méně efektivní než katétrová ablace.
  • U pacientů s fibrilací síní je užitečný jako součást strategie kontroly srdeční frekvence, neboť tu efektivně snižuje.
  • U pacientů, kteří podstoupili chirurgický výkon, ať kardiologický či nekardiologický, je efektivní jako součást strategie kontroly rytmu prevencí nástupu fibrilace síní (FiS).
  • Méně robustní evidence potvrzuje jeho roli ve farmakologické kardioverzi FiS, v prevenci rekurence FiS po elektrické kardioverzi a zmírnění symptomů, respektive zlepšení kvality života u pacientů s paroxysmální FiS.

Pokud jde o ventrikulární arytmie:

  • Bisoprolol snižuje mortalitu a účinně redukuje počet hospitalizací kvůli závažným arytmiím u pacientů se stabilním srdečním selháním.
  • Pokud je podán časně (do 4 hodin) po IM, snižuje mortalitu, redukuje počet epizod komorových arytmií a velkých srdečních příhod (MACE) u pacientů s infarktem myokardu bez elevace úseku ST (NSTEMI).
  • Účinně redukuje zátěž ventrikulární arytmií u pacientů s předčasnými komorovými kontrakcemi (PVC).
  • Méně zavedený je v léčbě pacientů se syndromem dlouhého intervalu QT (LQTS).

Závěr

Autoři citovaného přehledu konstatují, že současná evidence podporuje používání bisoprololu v léčbě supraventrikulárních arytmií, zejména ke kontrole srdeční frekvence při fibrilaci síní. Evidence dokládá i jeho účinnost u ventrikulárních arytmií, a to jak v primární, tak v sekundární prevenci. K lepšímu pochopení pozice, jakou bisoprolol zaujímá v léčbě arytmií mezi ostatními betablokátory, autoři doporučují klinické studie přímo porovnávající účinné látky (head-to-head) z hlediska účinnosti i bezpečnosti a provedené na velkých populacích pacientů.

(esr)

Zdroj: Muresan L., Cismaru G., Muresan C. et al. Beta-blockers for the treatment of arrhythmias: bisoprolol – a systematic review. Ann Pharm Fr 2022; 80 (5): 617–634, doi: 10.1016/j.pharma.2022.01.007.



Labels
Diabetology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults

Latest courses
Authors: MUDr. Ivan Řiháček, Ph.D.



Authors: MUDr. Markéta Hegarová

Authors: doc. MUDr. Jan Bruthans, CSc., doc. MUDr. Miroslav Solař, Ph.D., prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc.


Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#