#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Analýza přínosu kombinace enalapril/bisoprolol u pacientů s akutním IM

13. 5. 2024

Recentně publikovaná retrospektivní analýza porovnávala výsledky dosažené při podávání samotného enalaprilu a při jeho kombinaci s bisoprololem u pacientů po akutním infarktu myokardu po dobu 1 roku.

Úvod

Cílem léčby akutního infarktu myokardu (AIM) je co nejrychlejší obnova perfuze postiženou tepnou a minimalizace rozsahu nekrózy. Co nejdříve je třeba zahájit dlouhodobou léčbu. Jejím cílem je zlepšit prognózu nemocného, snížit riziko další kardiovaskulární příhody a zlepšit kvalitu života. Dlouhodobá léčba zahrnuje jednak režimová opatření, jednak farmakoterapii. Nedílnou součástí farmakoterapie jsou antihypertenzíva. Hypertenze je nejčastější rizikový faktor pro rozvoj ischemické choroby srdeční (ICHS) a zhruba 25 % AIM lze přičíst hypertenzi.

Léčba inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu (ACEi) se jednoznačně doporučuje u pacientů se systolickou dysfunkcí levé komory (LK) nebo se srdečním selháním, hypertenzí či diabetem a je třeba ji zvážit u všech pacientů s infarktem myokardu s elevací úseku ST (STEMI). 

U všech pacientů po STEMI je třeba zvážit rutinní užívání betablokátorů (BB). Ty jsou doporučeny u nemocných se sníženou systolickou funkcí LK (ejekční frakce LK ≤ 40 %) bez kontraindikací typu akutního srdečního selhání, hemodynamické nestability nebo atrioventrikulární (AV) blokády vyššího stupně. U hemodynamicky stabilizovaných pacientů je třeba zvážit zahájení perorální léčby BB během prvních 24 hodin.

Betablokátory a blokátory renin-angiotenzinového systému mohou zlepšovat prognózu pacientů po infarktu myokardu.

        

Hodnocená data a cíle studie

Do citované retrospektivní analýzy čínských autorů byla zahrnuta data celkem 104 pacientů s AIM ošetřených v období květen 2019 až říjen 2021. Observační skupina (n = 56) užívala kombinovanou léčbu enalaprilem a bisoprololem a kontrolní skupina (n = 48) samotný enalapril. Kritériem zařazení byla detailní klinická data a diagnóza AIM bez současné diagnózy mentální poruchy, respektive kognitivní dysfunkce. Vyřazení byli pacienti, kteří před admisí užívali statiny či betablokátory, s poruchami koagulace, chronickou myokardiální infarkcí a srdeční nedostatečností a těhotné ženy. Všichni pacienti také dostali rutinní léčbu kyslíkem, sedativa, kyselinu acetylsalicylovou, klopidogrel, atorvastatin, nízkomolekulární heparin a nitráty.

V obou skupinách byla analyzována odpověď na léčbu (dle vymizení arytmie, subjektivních symptomů a nálezu na EKG), nežádoucí příhody, srdeční funkce (EF LK), enddiastolický rozměr levé komory (LVED), endsystolický rozměr levé komory (LVES) a hmota levé komory (LVM) po 6 měsících léčby. Prognóza byla porovnaná na základě mortality během následného sledování až po dobu 1 roku.

   

Výsledná zjištění 

Obě skupiny byly srovnatelné z hlediska hlavních charakteristik (věk, pohlaví, BMI, průběh onemocnění, anamnéza, kouření).

Ve skupině s kombinací enalapril/bisoprolol bylo významně častěji dosaženo odpovědi na léčbu (p < 0,05).

Účinek na srdeční funkce

Po 6 měsících se hodnoty LVES, LVED a EF LK významně zvýšily v obou skupinách (p < 0,05), přičemž ve skupině s enalaprilem/bisoprololem byly pozorovány významně nižší LVES a LVM a vyšší EF LK než ve skupině se samotným enalaprilem. 

  

Obr. 1  Změny srdeční funkce:

Pozn.: *p < 0,05; **p < 0,01; ***p < 0,001; ***p < 0,0001

   

EKG indexy

Výsledky porovnání EKG indexů mezi oběma skupinami ukázaly, že zatímco před léčbou se obě skupiny nelišily v čase vlny Q a offsetu segmentu ST, po léčbě došlo k signifikantnímu snížení času vlny Q i segmentu ST v obou skupinách. Kratší doba vlny Q a nižší offset segmentu ST byl pozorovaný ve skupině s kombinací enalapril/bisoprolol (p < 0,001). 

   

Obr. 2  Změny EKG indexů: 

   

Bezpečnost léčby

Výsledky sledování neodhalily významné rozdíly z hlediska výskytu nežádoucích reakcí na léčbu (p < 0,05).

   

Tab.  Srovnání nežádoucích reakcí na léčbu

Počet pacientů Kašel   Hypotenze    Vyrážka   Sinusová bradykardie Celková incidence (%)
kontrolní skupina 48 2 (4,16) 2 (4,16) 0 (0,00) 2 (2,08) 5 (10,42)
observační skupina  56 2 (3,57) 3 (5,35) 1 (1,78) 1 (1,78) 7 (12,50)
x2 hodnota 0,110
p hodnota 0,740

    

Prognóza pacientů

Roční přežití bylo v obou skupinách srovnatelné (p > 0,05).  

   

Závěr

Kombinace antihypertenziv enalapril/bisoprolol je účinnou a bezpečnou terapeutickou volbou v léčbě akutního infarktu myokardu s pozitivním dopadem na srdeční funkce pacientů. 

   

(lexi)

Zdroje:
1. Li M., Gao H., Wang Y., Wang Z. Outcome effects of enalapril with or without bisoprolol in patients with acute myocardial infarction. Am J Transl Res 2023 Mar 15; 15 (3): 2025–2032.
2. Kala P., Mates P., Želízko M. a kol. Doporučené postupy ESC pro léčbu akutního infarktu myokardu u pacientů s elevacemi úseku ST, 2017: souhrn dokumentu vypracovaný Českou kardiologickou společností. Cor et Vasa 2017; 59: e613–e644.
3. Ošťádal P., Táborský M., Linhart A. a kol. Stručný souhrn doporučení pro dlouhodobou péči o nemocné po infarktu myokardu 2022. Cor et Vasa 2022; 64 (Suppl. 1): 7–23.



Štítky
Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#