#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Multirezistentní tuberkulóza v České republice(1999–2001)


Authors: M. Havelková;  I. Hynčicová-Zemanová;  V. Príkazský;  M. Šlosárek;  J. Janota
Authors‘ workplace: Centrum epidemiologie a mikrobiologie, Odborná skupina mykobakteriálních infekcí a NRLM SZÚ, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2003; : 356-364
Category:

Overview

Východisko.
Multirezistentní tuberkulóza (MDR TB) je definována jako onemocnění vyvolané kmenem Mycobacteriumtuberculosis rezistentním minimálně na kombinaci antituberkulotik (AT) izoniazid a rifampicin. Jedná seo případy specifického onemocnění, kde selhává kauzální antituberkulózní terapie, což s sebou přináší riziko šířenípůvodce nákazy v populaci. Cílem studie bylo získat přesné informace o „velikosti problému“ MDR TB v ČR,provést testy citlivosti multirezistentních (MDR) kmenů M. tuberculosis na AT a další antibakteriální látky a navrhnoutspektrum farmakopreparátů vhodných k terapii MDR TB. Dalším cílem bylo posoudit podíl genetickyidentických resp. příbuzných kmenů na vzniku MDR TB a uvést naše výsledky do mezinárodních souvislostí.Metody a výsledky. V Národní referenční laboratoři pro mykobakterie (NRLM) bylo soustředěno celkem 2813kmenůM. tuberculosis izolovaných v mykobakteriologických laboratořích ČR v období 1999–2001. U těchto kmenůbyla metodami podle Doporučených standardních metod v mikrobiologii mykobakteriálních infekcí (NRLM, SZÚ,Praha 1998) zjištěna citlivost na základní antituberkulotika, ve skupině multirezistentních kmenů také citlivost/rezistencena další AT a antibakteriální léky. U všech MDR kmenů byla rovněž provedena analýza DNA (DNAfingerprinting, restrikční analýza, RFLP – Restriction Fragment Length Polymorphism). MDR tuberkulózou onemocnělocelkem 39 osob, které v jednotlivých letech sledovaného období vylučovaly 56 kmenů M. tuberculosis.Průměrný procentuální podíl MDR TB činil 1,96 (1,7–2,4) % ze všech případů bacilární tuberkulózy. Nejčastějšímtypem multirezistence byla současná rezistence na 4 ze základních antituberkulotik (izoniazid, rifampicin, etambutola streptomycin), která byla potvrzena u 48,2 % MDR kmenů.Závěry. Jako nejnadějnější účinné farmakopreparáty byly označeny isepamicin (Isepacin), clofazimin (Lampren),capreomycin (Capastat) a amikacin (Amikin, Amikozit, Miacin). Při určování RFLP profilů (DNA analýza) shlukovou– klastrovou – analýzou bylo zjištěno, že převažující část kmenů, 61,5 %, byla zařazena celkem do 8 klastrů,v ostatních případech se jednalo o kmeny neklastrované. Mezi osobami, vylučujícími kmeny klastrované a neklastrovanéneexistovaly významné odchylky ani po stránce geografické, ani po stránce populační struktury. Předběžnévýsledky porovnání s restrikčními profily kmenů z mezinárodní databázeMDRM. tuberculosis svědčí pro unikátnostprofilů „českých“ kmenů, které prozatím nebyly izolovány v jiných státech a regionech.

Klíčová slova:
mutlirezistentní tuberkulóza, testy citlivosti, antituberkulotika, RestrictionFragment Length Polymorphism (RFLP), analýza DNA.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#