#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Očkování proti Covid-19 – protilátky IgG, CIK a složky komplementu v séru


Authors: K. Absolonová;  M. Hill;  I. Šterzl
Authors‘ workplace: Vedoucí laboratorního komplementu: Mgr. Josef Včelák ;  Endokrinologický ústav, Praha
Published in: Prakt. Lék. 2024; 104(3): 112-115
Category: Of different specialties

Overview

V souboru očkovaných a neočkovaných jedinců, kteří prodělali nebo neprodělali onemocnění Covid-19, jsme sledovali vztah mezi anti-SARS-CoV-2 IgG a některými parametry, které mají dle literatury význam při rozvoji a průběhu onemocnění Covid-19. Šlo o celkové IgG, podtřídy IgG1-4, složky komplementu C3c, C4 a cirkulující imunokomplexy (CIK). Zjistili jsme, že neočkovaní, očkovaní vakcínou Pfizer/BioNTech a Moderna a rovněž prodělavší a neprodělavší onemocnění Covid-19 se významně liší v hladině antiSARS-CoV-2 IgG. Očkování mělo na výši hladiny protilátek větší vliv než prodělání onemocnění. IgG4 se zvýšilo u očkovaných po vakcíně Pfizer/BioNTech. Ostatní podtřídy IgG, celkové IgG, CIK a složky komplementu se mezi skupinami statisticky významně nelišily.

Klíčová slova:

očkování – COVID-19 – IgG – složky komplementu – cirkulující imunokomplexy

ÚVOD

Vážný průběh onemocnění Covid-19 je charakterizován zánětem, kam patří vysoké hladiny zánětlivých cytokinů, alveolární zánětlivé infiltráty a vaskulární mikrotromby (2, 3). Rizikovost vedlejších účinků onemocnění Covid-19 i očkování proti viru SARS-CoV-2 zvyšují imunokomplexy, které se usazují ve tkáních a cévách a mohou být podkladem lokální zánětlivé reakce – imunopatologické reakce III. typu – za podpory destrukce tkáně a tvorby trombů (1, 6, 9). Nástup hypersenzitivity III. typu může být v rozmezí dní až týdnů v závislosti na přítomnosti paměťových buněk reagujících na příslušný antigen. Klinické příznaky se objevují přibližně 10 dní po počátečním antigenním stimulu. Ukládání imunokomplexů ve stěnách cév může být zhoršeno dříve existující endoteliální dysfunkcí vlivem aterosklerózy u starších jedinců (9). Ukládání imunokomplexů následně vede k rozvoji systémové vaskulitidy, která je u onemocnění Covid-19 provázena aktivací C3 komplementu. V léčbě pacientů s novým koronavirem se syndromem akutní respirační tísně byl proto s úspěchem použit C3 inhibitor AMY-101, který zabrání aktivaci C3 na C3a anafylatoxin (7, 9).

Manzo (6) považuje onemocnění Covid-19 za spouštěč imunokomplexové hypersenzitivní reakce. Předpokládá tři fáze onemocnění (virovou, imunologickou a hemovaskulární) a zdůrazňuje nadbytek antigenu v imunologické fázi. Nadbytek antigenu může vést ke vzniku imunokomplexů, které již nelze odstranit fagocyty. Imunokomplexy zůstávají v oběhu, dostávají se do tkání, zejména krevních cév, kde opakovaně vyvolávají aktivaci komplementu klasickou cestou, závažný přetrvávající zánětlivý stav způsobený komplementovými anafylatoxiny (C3a a C5a) a poškození tkání. Dochází k uvolňování histaminu z žírných buněk a k náboru fagocytů (neutrofilů), které jsou rovněž odpovědné za poškození tkáně. Ukládání imunokomplexů v cévní stěně vede k syndromu cytokinové bouře, kdy se uvolní IL-6 z buněk hladkých svalů cév (9). Významnou roli v zánětu hraje i komplement, který se aktivuje v imunologické fázi onemocnění spolu s tvorbou imunokomplexů (6). Výsledkem tohoto procesu ve stěnách cév je akutní nekrotizující vaskulitida. Zatím z ne zcela jasných důvodů je u onemocnění Covid-19 imunitní systém u pacientů vyžadujících intenzivní péči nucen spustit tuto Th2 protilátkovou imunitní odpověď, ačkoliv Th1 odpověď by spíše vedla k likvidaci infekce pomocí makrofágů a Tc-lymfocytů (9).

Protilátková reakce IgG proti SARS-CoV-2 RBD (receptor binding domain) je vedena hlavně v podtřídě IgG1 a IgG3, které jsou hlavním ligandem pro C1q, spouštěč klasické cesty aktivace komplementu. Pacienti s vážným průběhem Covid-19 mají vyšší pravděpodobnost, že budou produkovat prozánětlivé podtřídy IgG1 a IgG3 (3). Depozice složek komplementu C4b, C3bc a C5b-9 MAC významně koreluje s hladinami IgG a závažností onemocnění (5). Složky C5b-9 MAC a C4d byly nalezeny v drobných kožních a alveolárních cévách pacientů s Covid-19 (6). Jedinci s vysokou hladinou IgG a/nebo vážným stavem nemoci mohou mít výraznější aktivaci komplementu během virové infekce (5). Protože nové vakcíny využívající spike protein mají indukovat reakci antigen-protilátka, mohou vyvolat podobné patogenní účinky. Kožní a gastrointestinální vaskulitida způsobená imunokomplexy byla popsána po očkování mRNA vakcínou Pfizer/BioNTech (8). Příznaky se vyvinuly 12 dní po 2. dávce vakcíny a po podání orálních steroidů (Prednisolon) brzy vymizely. Byla prokázána zvýšená sedimentace, zvýšená hladina IL-6 a CRP, okultní krvácení ve stolici a mírně zvýšený kalprotektin ve stolici. Šlo o muže 76 let věku, s přidruženými onemocněními, avšak bez alergické predispozice či autoimunitních onemocnění v minulosti. Nebylo uvedeno, zda prodělal či neprodělal Covid-19 v době před očkováním.

SOUBOR PROBANDŮ A METODIKA

Pro stanovení protilátek anti-SARS-CoV-2 IgG, cirkulujících imunokomplexů (CIK), složek komplementu C3c a C4, celkového IgG a podtříd IgG1-4 jsme využili séra očkovaných a neočkovaných jedinců. Chtěli jsme ověřit poznatky z literatury na běžné populaci jedinců, kteří prodělali onemocnění a/nebo se nechali očkovat proti viru SARS-CoV-2 v období do 1 roku před odběrem krve. Všichni jedinci v souboru byli zdraví, nebyli sledováni pro chronická onemocnění.

Výzkumný soubor tvořilo 123 jedinců (průměrný věk 45,6 ± 16,9 let; muži n = 37, průměrný věk 47,8 ± 20,1; ženy n = 86, průměrný věk 44,7 ± 15,4). Zastoupení vakcín, poměr očkovaných a neočkovaných a prodělavších či neprodělavších onemocnění Covid-19 je uvedeno v tabulce 1. Všichni očkovaní jedinci měli dvě, případně tři dávky očkování.

 

 

Tab. 1 Zastoupení vakcín, očkovaných/neočkovaných a prodělavších/neprodělavších onemocnění Covid-19 ve výzkumném souboru (absolutní počty)

 

Neočkovaní

Pfizer/BioNTech

Moderna

Celkem

Neprodělali Covid-19

17

47

9

73

Prodělali Covid-19

22

22

6

50

Celkem

39

69

15

123

 

Tab. 2 Reagencie a analyzátory použité ve studii

Reagencie – název, kód

Výrobce

Typ měření

Měřený analyt

Analyzátor

GA COV-2 IgG, 3920

GA GENERIC ASSAYS GmbH,
Německo

ELISA

anti-SARS-CoV-2 IgG

Immunomat Base, Institut Virion\Serion GmbH, Německo

EIA COVID-19 RBD IgG, CoRG96

TestLine Clinical Diagnostics s.r.o., Česká republika

ELISA

anti-SARS-CoV-2 IgG

CIC C1q ELISA, DKO016

DiaMetra S.r.l., Itálie

ELISA

cirkulující imunokomplexy (CIK)

C3c, NK023.OPT

The Binding Site Group Ltd, Velká Británie

turbidimetrie

C3c

Optilite, The Binding Site Group Ltd, Velká Británie

C4, NK025.OPT

turbidimetrie

C4

IgG, NK004.OPT

turbidimetrie

IgG

IgG1-4, NK006.OPT, NK007. OPT, LK008.OPT, LK009.OPT

turbidimetrie

IgG1-4

 

 

Reagencie a analyzátory použité k měření ukazuje tabulka 2. Měření bylo provedeno dle příbalových letáků jednotlivých reagencií.

Statistické zhodnocení bylo provedeno pomocí programu Statgraphics Centurion verze XVIII od firmy Statgraphics Technologies, Inc., The Plains, VA, USA. S využitím lineárního modelu s faktory Covid (+ vs. –), vakcína (C – kontrola, tzn. neočkovaní, P – Pfizer/ BioNTech, M – Moderna) a pohlaví (M vs. F), kovariátem věk a interakcí Covid × vakcína jsme zkoumali vliv výše uvedených faktorů na závisle proměnné. Dále následovalo vícenásobné srovnání s Bonferroniho korekcí na multiplicitu.

VÝSLEDKY

Zjistili jsme, že neočkovaní, očkovaní vakcínou Pfizer/ BioNTech a Moderna a rovněž prodělavší a neprodělavší onemocnění Covid-19 se významně liší v hladině anti-

-SARS-CoV-2 IgG. Očkování mělo na výši hladiny protilátek větší vliv než prodělání onemocnění (obr. 1). Podtřída IgG4 se statisticky významně zvýšila u očkovaných po aplikaci vakcíny Pfizer/BioNTech (obr. 2). Ostatní podtřídy IgG, celkové IgG, CIK a složky komplementu se mezi sledovanými skupinami statisticky významně nelišily.

DISKUZE

Nejvyšší vliv na vzestup hladiny anti-SARS-CoV-2 IgG má dle naší studie očkování, prodělané onemocnění má vliv menší. Naše zjištění v tomto směru koreluje s literaturou (4, 10). Literatura dále uvádí, že po vakcinaci Modernou vykazovali jedinci s již existující imunitou ve srovnání s jedinci dosud neonemocnělými Covidem-19 zvýšení protilátek IgG, kromě IgG3 (10). Tento poznatek jsme potvrdili pouze na úrovni celkového IgG.

 

 

Obr. 1 Rozdíly mezi skupinami probandů u protilátek IgG proti SARS-CoV-2

+ prodělali nemoc, – neprodělali nemoc C – kontrola (neočkovaní), P – Pfizer/BioNTech, M – Moderna Covid

 

 

Hladina IgG4 se v naší studii zvýšila u očkovaných vakcínou Pfizer/BioNTech, prodělání nemoci efekt zvýšilo. Ostatní podtřídy IgG nevykázaly statisticky významné odlišnosti. Naše zjištění koreluje s literaturou (4), kde zvýšení IgG4 nastalo 6 měsíců po 2. dávce vakcíny Pfizer a po 3. dávce došlo ještě k dalšímu zvýšení. IgG4 je považován za protizánětlivý a může přispět ke snížení imunopatologických jevů způsobených cirkulujícími imunokomplexy, které jsou někdy považovány za rizikový faktor očkování. Zvýšení IgG4 nebylo pozorováno po adenovirové vakcíně (4).

Protilátková reakce IgG proti SARS-CoV-2 RBD probíhá hlavně v podtřídě IgG1 a IgG3 a jejich hladina je u pacientů s těžkým průběhem Covid-19 oproti lehčímu průběhu vyšší (3, 5). U jedinců po prodělaném onemocnění Covid-19 se nacházejí především IgG1 a IgG3, zatímco IgG2 a IgG4 bývají zastoupeny slabě (5, 10). IgG1 a IgG3 spouštějí klasickou cestu aktivace komplementu, zatímco IgG2 a IgG4 mají sníženou vazbu C1q složky komplementu. V našem souboru se jedinci po onemocnění Covid-19 od jedinců neprodělavších toto onemocnění v hladině jednotlivých podtříd IgG statisticky významně nelišili. Může to být způsobeno tím, že v našem souboru jsme stanovovali celkové podtřídy IgG, nikoli pouze anti-RBD IgG, a naši probandi byli již z onemocnění zotaveni.

Pacienti s vyšší hladinou IgG mají dle literatury vyšší míru ukládání komplementu (5), probandi s předchozí historií infekce mají vyšší hladinu anti-RBD IgG1 oproti jedincům neprodělavším Covid-19 (10). Tyto závěry nepotvrzujeme. Složky komplementu, celkové IgG a podtřídy IgG1, IgG2 a IgG3 se mezi skupinami našich probandů statisticky významně nelišily. Z toho usuzujeme, že celkové podtřídy IgG mohou vykazovat jinou dynamiku než podtřídy specificky zaměřené proti RBD viru. Naši pacienti navíc nebyli v akutní fázi onemocnění.

 

 

Obr. 2 Vliv očkování na hladinu IgG4

+ prodělali nemoc, – neprodělali nemoc C – kontrola (neočkovaní), P – Pfizer/BioNTech, M – Moderna Covid

 

 

Manzo (6) je přesvědčen, že u onemocnění Covid-19 může být aktivace komplementu pomocí imunokomplexů klíčovým bodem nemoci. Literatura zaznamenala případ, kdy se po očkování vakcínou Pfizer/BioNTech u pacienta, který zřejmě Covid-19 dříve neprodělal, vyvinula imunokomplexová vaskulitida (8). V naší práci se mezi skupinami probandů statisticky významný rozdíl v hladině CIK neobjevil.

Jelikož onemocnění Covid-19 je novým patogenem, který se náhle vyskytl v lidské populaci, předpokládáme, že jeho projevy a rovněž reakce imunitního systému na něj jsou velmi rozmanité, závislé mimo jiné i na individuálním fyzickém a zdravotním stavu jedince a pravděpodobně i na jeho příslušnosti k určité populaci či etniku. Na základě našeho měření můžeme konstatovat, že očkování proti novému koronaviru vedlo k významnému zvýšení hladiny protilátek u sledovaných osob. U jedinců po aplikaci vakcíny Pfizer došlo ke zvýšení protizánětlivého IgG4. Nebyla zaznamenána zvýšená hladina cirkulujících imunokomplexů ani složek komplementu, které jsou někdy považovány za rizikový faktor očkování.

Práce byla podpořena MZ ČR – RVO (Endokrinologický ústav – EÚ, 00023761).

Studie byla schválená Etickou komisí Endokrinologického ústavu v Praze 4. dubna 2022.

Konflikt zájmů: žádný.


Sources
  1. Dispenza MC. Classification of hypersensitivity reactions. Allergy Asthma Proc. 2019; 40(6): 470–473.
  2. Dobiáš M, Lami J, Bukovská L, Kořínek, J. Imunotrombóza, koagulopatie, plicní embolie a její diagnostika u COVID-19. AtheroRev. 2022; 7(1): 6–13.
  3. Chakraborty S, Gonzalez J, Edwards K, et al. Proinflammatory IgG Fc structures in patients with severe Covid-19. Nat Immunol. 2021; 22(1): 67–73.
  4. Irrgang P, Gerling J, Kocher K, et al. Class switch toward noninflammatory, spike-specific IgG4 antibodies after repeated SARSCoV-2 mRNA vaccination. Sci Immunol. 2023; 8(79): eade2798.
  5. Jarlhelt I, Nielsen SK, Jahn CXH, et al. SARS-CoV-2 Antibodies mediate complement and cellular driven inflammation. Front Immunol. 2021; 12: 767981.
  6. Manzo G. Covid-19 as an immune complex hypersensitivity in antigen excess conditions: theoretical pathogenetic process and suggestions for potential therapeutic interventions. Front Immunol. 2020; 11: 566000.
  7. Mastaglio S, Ruggeri A, Risitano AM, et al. The first case of Covid-19 treated with the complement C3 inhibitor AMY-101. Clin Immunol. 2020; 215: 108450.
  8. Mücke T, Knop V, Mücke MM, et al. First description of immune complex vasculitis after Covid-19 vaccination with BNT162b2: a case report. BMC Infect Dis. 2021; 21: 958.
  9. Roncati L, Ligabue G, Fabbiani L, et al. Type 3 hypersensitivity in Covid-19 vasculitis. Clin Immunol. 2020; 217: 108487.
  10. Vaquero ST, de Campos-Mata L, Ramada JM, et al. The mRNA-1273 Vaccine induces cross-variant antibody responses to SARS-CoV-2 with distinct profiles in individuals with or without pre-existing immunity. Front Immunol. 2021; 12: 737083.

adresa pro korespondenci:
Mgr. Karolína Absolonová, PhD.
Endokrinologický ústav
Národní 8, 110 00 Praha 1
e-mail:
kabsolonova@endo.cz

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#