#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Analýza životního stylu seniorů žijících v domácím prostředí se zaměřením na stravovací návyky


Authors: E. Kudlová;  A. Slámová
Authors‘ workplace: Přednosta: prof. MUDr. Vladimír Bencko, DrSc. ;  Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK v Praze
Published in: Prakt. Lék. 2006; 86(8): 439-442
Category: Reviews

Overview

Východisko:
Studie ukazují, že i snížení rizikových faktorů až ve stáří poskytuje ještě zdravotní výhody. Populace seniorů je heterogenní, a zatímco některé studie popisují neadekvátní stravování, jiné hodnotí stravování seniorů žijících doma celkem kladně. Cílem této studie bylo vyhodnocení stravovacích návyků a životního stylu soběstačných seniorů žijících v domácím prostředí.

Metody a výsledky:
S použitím dotazníku jsme v průběhu interview zaznamenali a poté vyhodnotili stravovací návyky a životní styl 103 náhodně vybraných osob, 39 mužů a 64 žen, ve věku 65–91 let žijících v Praze (54) a v menších městech (49). Kriterii výběru splněnými oslovením na veřejném prostranství byl život mimo instituci a určitá soběstačnost respondentů. Při porovnávání skupin respondentů bylo za statisticky významný rozdíl považováno p<0,05. Celkem 57 % respondentů mělo BMI 25 nebo více. Týdenní frekvence konzumace zeleniny a ovoce byla 12,8, mléka a mléčných výrobků 10,1, tmavého chleba a pečiva 6,2, masa 4,6 a bílého pečiva 4,6. Denní příjem tekutin třetiny respondentů byl nižší než doporučované minimum 2 litry. 40 (38,8 %) osob užívalo vitaminové a/nebo minerálové doplňky. Padesát sedm respondentů vykonávalo nějakou pohybovou aktivitu alespoň 3 krát týdně.

Stravovací návyky byly lepší u žen, u osob přesvědčených, že žijí zdravě a u nekuřáků (81 respondentů). Zvyky, nedostatek peněz, zdravotní obtíže a neznalost byly vnímány jako překážka zdravějšího stravování. Příčinou, v převažující většině kladných, změn ve stravování v minulosti bylo, až na výjimky, zjištěné onemocnění.

Závěry:
Výskyt nadměrné hmotnosti u seniorů je srovnatelný s jejím výskytem v České populaci. Stravování seniorů není horší než stravování populace a stejně jako u celé populace alarmujícím problémem je závažný nedostatek pohybu. Zjištění, že motivací ke změně stravování bylo až onemocnění a nikoliv jeho prevence naznačuje, že je potřebné hledat vhodný přístup jak populaci účinně motivovat ke změně životního stylu.

Klíčová slova:
stravovací návyky, výživa, životní styl, senioři.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#