Význam vitaminu K pro kvalitu kosti a pro kalcifikované tkáně
Authors:
J. Štěpán
Authors‘ workplace:
III. interní klinika 1. lékařské fakulty UK Praha, přednosta
prof. MUDr. Š. Svačina, DrSc.
Published in:
Prakt. Lék. 2005; 85(6): 326-330
Category:
Reviews
Overview
Vitamin K je nezbytným kofaktorem karboxylace glutamátu na gamma-karboxyglutamát. Příjem vitaminu K1 a vitaminu K2 (MK-n) potravou je dostatečný, aby pokryl požadavky pro tvorbu faktorů nezbytných při koagulaci krve, ale u 90 % populace nepostačuje pro udržení dostatečné produkce proteinů obsahujících gama-karboxyglutamovou kyselinu (Gla-proteinů) v kosti a v cévní stěně. Na rozdíl od vitaminů A a D je vitamin K v plazmě transportován pouze ve vazbě na lipoproteiny. Vitamin K stimuluje diferenciaci stromálních buněk kostní dřeně v osteoblasty a naopak inhibuje jejich diferenciaci v adipocyty. Klinicky významným důsledkem subklinické deficience vitaminu K, zejména u starých osob, je nedostatečná karboxylace osteokalcinu, což je vitamin K-dependentní protein nezbytný pro metabolismus a mineralizaci kostí. Zvýšení koncentrace nedostatečně karboxylovaného osteokalcinu je spojeno se zhoršením kvality kosti a klinicky prokázaným zvýšeným rizikem zlomenin. Při nedostatečném příjmu vitaminu K potravou se nedostatečně karboxyluje také Gla protein matrix cévní stěny. Důsledkem je nadměrná kalcifikace aterosklerotických plátů a klinicky prokázané zvýšené riziko akutního infarktu myokardu.
Klíčová slova:
infarkt myokardu – kvalita kosti – lipoproteiny – osteoporóza – zlomeniny.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2005 Issue 6
Most read in this issue
- Princip dvojího efektu a svědomí
- Defekografie v diagnostice anorektálních dysfunkcí
- Význam vitaminu K pro kvalitu kosti a pro kalcifikované tkáně
- Atypický průběh disekce hrudní aorty typu A u těhotné ženy