Význam vitaminu K pro kvalitu kosti a pro kalcifikované tkáně
:
J. Štěpán
:
III. interní klinika 1. lékařské fakulty UK Praha, přednosta
prof. MUDr. Š. Svačina, DrSc.
:
Prakt. Lék. 2005; 85(6): 326-330
:
Reviews
Vitamin K je nezbytným kofaktorem karboxylace glutamátu na gamma-karboxyglutamát. Příjem vitaminu K1 a vitaminu K2 (MK-n) potravou je dostatečný, aby pokryl požadavky pro tvorbu faktorů nezbytných při koagulaci krve, ale u 90 % populace nepostačuje pro udržení dostatečné produkce proteinů obsahujících gama-karboxyglutamovou kyselinu (Gla-proteinů) v kosti a v cévní stěně. Na rozdíl od vitaminů A a D je vitamin K v plazmě transportován pouze ve vazbě na lipoproteiny. Vitamin K stimuluje diferenciaci stromálních buněk kostní dřeně v osteoblasty a naopak inhibuje jejich diferenciaci v adipocyty. Klinicky významným důsledkem subklinické deficience vitaminu K, zejména u starých osob, je nedostatečná karboxylace osteokalcinu, což je vitamin K-dependentní protein nezbytný pro metabolismus a mineralizaci kostí. Zvýšení koncentrace nedostatečně karboxylovaného osteokalcinu je spojeno se zhoršením kvality kosti a klinicky prokázaným zvýšeným rizikem zlomenin. Při nedostatečném příjmu vitaminu K potravou se nedostatečně karboxyluje také Gla protein matrix cévní stěny. Důsledkem je nadměrná kalcifikace aterosklerotických plátů a klinicky prokázané zvýšené riziko akutního infarktu myokardu.
Klíčová slova:
infarkt myokardu – kvalita kosti – lipoproteiny – osteoporóza – zlomeniny.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2005 Issue 6
Most read in this issue
- The principle of dual effect and conscience
- Defecography in the diagnostics of anorectal dysfunctions
- Clinical significance of vitamin K for quality of bone and for calcified tissues
- Atypical course of type A thoracic aortal dissection in a pregnant woman