#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pityriasis rosea Gibert


Authors: Konrád Pavel
Authors‘ workplace: Lasermed, Praha ;  Kožní ambulance, Černošice
Published in: Čes-slov Pediat 2023; 78 (Supplementum 1): 30-32.
Category:
doi: https://doi.org/10.55095/CSPediatrie2023/030

Overview

Článek popisuje běžné exantémové onemocnění typické pro dospívající věk pityriasis rosea Gibert. V článku je vysvětlen název choroby a jsou objasněny historické konsekvence jeho vzniku. Je popsán současný pohled na její pravděpodobnou virovou etiopatogenezi a její podobnost s další exantémovou kožní chorobou exanthema subitum. Je popsáno prodromální stadium choroby a klinický obraz kožního nálezu s charakteristickým výsevem ložisek připomínajícím větve vánočního stromku. Jsou přiloženy autorovy klinické obrázky nálezů u jednotlivých pacientů s touto chorobou. Uveden možný vztah s onemocněním covid-19. Je probrána diferenciální diagnostika včetně podobnosti se sekundárním stadiem syfilis a popsán necharakteristický histopatologický obraz nemoci. V závěru jsou probrány možnosti terapie s upozorněním, že velmi obvyklé použití lokálních kortikoidů není příliš účinné a je doporučována spíše nekortikoidní externí léčba.

Klíčová slova:

HHV-6 – pityriasis rosea – HHV-7

Geneze názvu choroby

Onemocnění poprvé popsal a pojmenoval v roce 1860 slavný francouzský dermatolog prof. Camille-Melchior Gibert. Název choroby pityriasis rosea popisuje přiléhavě její klinický obraz. Pityron znamená v řečtině otruba, příměr k šupinkám olupující se kůže. Latinské slovo roseus znamená v překladu růžový (lat. rosa – růže). Volný překlad do českého jazyka tedy zní růžové šupiny.(1) Tradičně se používá i třetí slovo v názvu choroby „Gibert“ na počest jejího objevitele.

Definice

Jedná se o častou akutní zánětlivou dermatózu s výsevem symetricky, morfologicky velmi typicky uspořádanými erytematoskvamózními eflorescencemi, které se vyskytují hlavně na trupu.

Etiologie a patogeneze

Vzniká nejspíše jako reakce typu idu na některé virové infekce (nejpravděpodobněji HHV-7), kdy se antigen dostává z primárního ložiska hematogenně jinam do kůže.(2) Výsev onemocnění byl pozorován i po aplikaci některých vakcín, např. po vakcinaci na BCG, plané neštovice, chřipku, což reakci typu idu podporuje. Onemocnění má maximum výskytu na jaře a na podzim. Nejčastěji se objevuje u osob mezi 10.−35. rokem života.(3)

HHV-6 a HHV-7 patří do čeledi Herpesviridae. Primoinfekce HHV-6 obvykle probíhá v dětském věku, často bez příznaků nebo vyvolává jeden z nejznámějších projevů těchto virů – nezávažný febrilní stav u kojenců a malých dětí s exantémem – exanthema subitum (tzv. šestá dětská nemoc). Velmi podobné projevy vyvolává také HHV-7 u adolescentů. Je možné se domnívat, že pityriasis rosea Gibert je podobným či totožným typem onemocnění, jen ve starším věku. Častější výskyt obou onemocnění v kolektivech svědčí o infekční etiologii, což podporuje teorii o etiologii virové. Po onemocnění by pacienti měli získat celoživotní imunitu.

Klinický obraz

Onemocnění předchází stadium prodromů, pro které je typická únava, subfebrilie, bolesti hlavy a svalů, nazofaryngitida. Poté vzniká tzv. primární makula (obr. 1), nazývána také mateřské ložisko či heraldická skvrna – oválné pityriaziformně se olupující ložisko o průměru 2–5 cm, nejčastěji na břiše, trupu či končetinách. Během 1–2 týdnů vznikají obdobná, ale menší ložiska typicky uspořádaná v liniích štěpitelnosti kůže, zejména na trupu a proximálně na končetinách (v embolizační lokalizaci). Výsev v liniích připomíná při pohledu na záda pacienta větve vánočního stromku (obr. 2). Tento typický obraz je patognomický a pomáhá k jisté a rychlé diagnostice onemocnění. Typické je též límečkovité (tzv. collerette) pityriaziformní olupování ložisek. Exantém může svědit, u některých pacientů se objevuje i mučivý pruritus. Po zhojení mohou být vidět pozánětlivé hypopigmenatce nebo hyperpigmentace (světlejší nebo tmavší skvrnky na kůži), které mizí během následujících týdnů až měsíců. U dětí se nezřídka vyskytuje tzv. inverzní forma, u které jsou projevy v axilách, tříslech, na tvářích, v kapilitiu a v dutině ústní se mohou vyskytnout tečkovité hemoragie, eroze nebo drobné ulcerace.(4)

Image 1. Pityriasis rosea Gibert – primární makula (archiv autora)
Pityriasis rosea Gibert – primární makula (archiv autora)

Image 2. Pityriasis rosea Gibert – klinický obraz vánočního stromku (archiv autora)
Pityriasis
rosea Gibert –
klinický obraz vánočního
stromku
(archiv autora)

U nemocných s HIV se zřejmě vlivem snížené imunity onemocnění vyskytuje oportunně.(5) V rámci probíhající pandemie byl pozorován výsev podobný pityriasis rosea u pacientů pozitivních na covid-19.(6)

Diagnóza

Je dána klinickým nálezem a průběhem.

Diferenciální diagnóza

Zahrnuje sekundární stadium syfilis, tineu corporis, pityriasis versicolor, pityriasis lichenoides chronica, lupenku, lékové exantémy (např. barbituráty, ACE inhibitory) a seborrhoickou dermatitidu.(4) Při projevech s vesikulami a pustulami musíme v diferenciální diagnostice zvážit i erythema multiforme.

Vyloučení syfilis potvrdíme sérologicky. K odlišení od mykotického postižení lze provést vyšetření nativního louhového preparátu, který bude negativní. Při nejasnostech můžeme k definitivnímu upřesnění diagnózy využít kožní biopsii. Histopatologie je nespecifická, s edémem ve stratum papillare, v epidermis je mírná spongióza, ve stratum corneum vzniká skvrnitá parakeratóza.(1)

Terapie

Kožní projevy se sice spontánně hojí, ale doba může být velmi dlouhá, i v řádu měsíců. Není výjimkou celotělový perzistující výsev projevů trvající až půl roku, což přináší i psychickou alteraci (obr. 3–5). Pacienti se často stydí za své projevy, protože okolí nesprávně usuzuje na infekční charakter výsevů. Dochází k jejich společenské izolaci. Taktéž dlouhodobý pruritus, který se u některých pacientů vyskytuje, je obtěžující a je nutné jej zmírňovat. Projevy je vhodné zklidnit a urychlit jejich hojení pomocí protizánětlivých, nejlépe nekortikoidních substancí, jako je ichtamol ve formě pasty či spreje.(7) Kortikoidní externa nejsou velmi účinná.(1) Eflorescence bývají náchylné k podráždění po mytí běžnými mýdly a šampóny.(4,7) V době onemocnění se doporučují k hygieně pouze jemné, nedráždivé bezsulfátové syndety, které lze použít na tělo i kštici. K terapeutickým postupům se řadí i UVB fototerapie.(8) Možná je i terapie vysokými dávkami acykloviru 5× 800 mg denně po dobu 7 dnů.(9) Existuje několik studií o účinnosti a užitečnosti léčby, které prokazují příznivé účinky makrolidových antibiotik, zejména erytromycinu (v dávce 250 mg čtyřikrát denně), který významně zkrátil přetrvávání kožních lézí.(10) V ČR není t. č. erytromycin per se pro celkové podávání k dispozici.

Image 3. Pityriasis rosea Gibert – rozsáhlá, podrážděná ložiska (archiv autora)
Pityriasis rosea Gibert – rozsáhlá, podrážděná ložiska
(archiv autora)

Image 4. Pityriasis rosea Gibert – rozsáhlý, dlouhotrvající výsev (archiv autora)
Pityriasis rosea Gibert – rozsáhlý, dlouhotrvající výsev
(archiv autora)

Image 5. Pityriasis rosea Gibert – rozsáhlý, dlouhotrvající výsev (archiv autora)
Pityriasis
rosea
Gibert – rozsáhlý,
dlouhotrvající
výsev
(archiv autora)

Pacientům se doporučuje nosit oblečení ze 100% bavlny, volné, prodyšné.

Závěr

Pityriasis rosea Gibert je onemocnění, kterým trpí převážně mladí lidé. I přes spontánní hojení je vzhledem k častému dlouhému trvání choroby nutné pacienty léčit. Cílem je zmírnit subjektivní potíže, zkrátit trvání projevů a tím zabránit negativnímu dopadu na psychiku.

MUDr. et MUDr. Pavel Konrád
Kožní ambulance
Mokropeská 2027
252 28 Černošice
pavel.konrad@volny.cz

Ces-slov Pediat 2023; 78(Suppl 1): S30–32


Sources

1. Braun-Falco O, Plewig G, Wolf H. Dermatológia a venerológia. Martin: Osveta, s.r.o. 2001: 486–488.

2. Čelakovská J. Choroby kůže vyvolané vláknitými houbami a kvasinkami. Dermatologie pro praxi 2018; 12(1): 20–24.

3. Štork J, et al. Dermatovenerologie. Praha: Galén 2008: 176–177.

4. Hercogová J. Klinická dermatovenerologie. Praha: Mladá fronta 2019: 294–295.

5. Neneman A. Pityriasis rosea in a patient with retrovirus infection and a history of syphilis and positive results of infection with hepatitis A virus, hepatitis B virus and hepatitis C virus. Postepy Dermatol Alergol 2017; 34(3): 276–278.

6. Veraldi S, Romagnuolo M, Benzecry V. Pityriasis rosea like eruption revealing COVID-19. Australas J Dermatol 2021; 62(2): e333–e334.

7. Fadrhoncová A. Farmakoterapie kožních nemocí. Praha: Grada 1999: 363– 364.

8. L eenutaphong V, Jiamton S. UVB phototherapy for pityriasis rosea: a bilateral comparison study. J Am Acad Dermatol 1995; 33: 996–999.

9. D rago F, Vecchio F, Rebora A. Use of high-dose acyclovir in pityriasis rosea. J Am Acad Dermatol 2006; 54: 82–85.

10. Sharma PK, Yadav TP, Gautam RK, et al. Erythromycin in pityriasis rosea: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Am Acad Dermatol 2000; 42: 241–244.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#