#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Metodický pokyn CMP je i pro záchranku? ☺


Authors: PhDr. Jaššo Petr;  Mba 1;  MUDr. Franěk Ondřej 2
Authors‘ workplace: ZZS Moravskoslezského kraje 1;  ZZS hl. m. Prahy, ARO Oblastní nemocnice Kladno 2
Published in: CMP jour., 4, 2022, č. 1, s. 6-8
Category:

V první části aktuálního vydání CMP Journalu je rozpracován nový metodický pokyn „Péče o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou 2021“, kdy cílovou skupinou zmíněného článku mají být neurologové. Jelikož jsme Češi, jsme si povětšinou velmi dobře vědomi faktu, že doporučené postupy odborných společností nejsou v našem právním řádu samy o sobě závazné.

V první části aktuálního vydání CMP Journalu je rozpracován nový metodický pokyn „Péče o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou 2021“, kdy cílovou skupinou zmíněného článku mají být neurologové. Jelikož jsme Češi, jsme si povětšinou velmi dobře vědomi faktu, že doporučené postupy odborných společností nejsou v našem právním řádu samy o sobě závazné. Když je u takových postupů navíc napsáno „doporučení pro neurology“, zatímco my se pohybujeme v přednemocniční péči, troufnu si tvrdit, že nejsou leckdy ani příliš čtené. Rozhodli jsme se proto v tomto příspěvku nabídnout pohled na doporučený postup očima přednemocniční neodkladné péče a pomoci tím nejen záchranářům, ale i „druhé straně“ – čti neurologům na druhém konci iktového telefonu – porozumět, jak má péče o pacienta s CMP „v terénu“ vypadat, co obnáší a jaká úskalí s sebou nese.

Hlavním důvodem vzniku tohoto článku je však samozřejmě snaha přenést novinky zmíněné v metodickém pokynu co nejdříve do široké praxe a poskytnout tím nejvyšší možnou péči pacientům s cévní mozkovou příhodou, ale také právní bezpečí, a to jak poskytovatelům zdravotnické záchranné služby, tak i samotným záchranářům. Cerebrovaskulární sekce ČNS ČLS JEP totiž aktualizaci svého doporučeného postupu pojala zodpovědně a v loňském roce využila institutu právně závazného zveřejnění, tedy nechala ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR svůj metodický pokyn vydat ve Věstníku MZ ČR 10/2021. Tím se informace uvedené ve věstníku staly závazné a také – v případě sporu – právně vymahatelné.

A jelikož zmíněné informace vyvolaly v přednemocničním prostředí poměrně vzrušené debaty nad svým obsahem, rozhodl jsem se oslovit ke zpracování článku odborníka, který na guru webu záchranné služby s příznačným názvem www.zachrannasluzba.cz informace poměrně jednoduše a přehledně zveřejnil mnohem dříve, než došlo k diskusi nad obsahem tohoto čísla CMPJ. Po vzájemné dohodě tedy článek pokračuje přejatou rešerší kolegy MUDr. Ondřeje Fraňka, matadora českého přednemocničního prostředí a současně jednoho ze soudních znalců oboru Urgentní medicína v České republice.

Součástí zmíněného Věstníku je aktualizovaný seznam léčebných center (IC, KCC), definice indikátorů kvality, ale zejména právě zmíněný a poměrně významně přepracovaný metodický pokyn „Péče o pacienty s akutní CMP 2021“. O tom, že nejde jen o drobné formální změny, svědčí už jen fakt, že původní metodika měla cca 3,5 stránky, zatímco nová má rozsah dvojnásobný, a to nejen proto, že obsahuje třeba i iktovou kartu ZZS.

Co se tedy mění ve srovnání s předchozím metodickým pokynem?   

  • Terminologie: Pojem „mozkový infarkt“ je nahrazen pojmem „ischemická CMP“ (iCMP). Neurologické pracoviště bez statutu IC nebo KCC je nově označené jako „necentrová neurologie“.
  • Délka časového okna pro stanovení „triáž pozitivity“ se mění z 24 na 48 hodin (resp. u neznámé délky trvání až do 72 hodin). Nicméně pacient s dobou trvání příznaků nad 24 hodin, ač „triáž pozitivní“, nemusí být směrován na IC/KCC, ale může jet na necentrovou neurologii.
  • Triáž pozitivita již není definovaná jako FAST pozitivita NEBO alespoň 2 vedlejší příznaky, ale jako přítomnost alespoň 1 klinického příznaku (hlavního = FAST, ale i vedlejšího).
  • Úprava a upřesnění vedlejších klinických příznaků: Byly doplněny „náhlá ztráta zraku na jednom oku“, „poruchy rovnováhy s poruchou chůze“ a náhlá porucha čití charakteru „anestezie“.
  • U triáž pozitivního pacienta je nově zavedeno další povinné vyšetření FAST PLUS (test na pokles zvednuté končetiny).
  • Mezi povinně zjišťované údaje pro konzultaci s IC/KCC nově patří závažná onemocnění s predispozicí ke krvácení stupeň soběstačnosti pacienta před příhodou.
  • Základní schéma směrování pacientů je zcela přepracované, o směrování na KCC nově rozhoduje zejména výsledek FAST PLUS testu (viz obr. 1).
  • Za KCC je považováno i IC provádějící mechanickou rekanalizaci.
  • Variantou přímého směrování do KCC může být i směrování do IC k provedení CT a zahájení trombolýzy + pokračování transportu do KCC.
  • Preferenční triáž do KCC nad rámec výše uvedeného schématu: 
    – pacienti s příznaky svědčícími pro subarachnoidální hemorrhagii (náhle vzniklá prudká neznámá bolest doprovázená postupně rozvojem meningeálních příznaků);
    – pacienti s kontraindikací k systémové trombolýze (antikoagulační léčba; kraniocerebrální nebo spinální poranění; operace nebo iCMP v posledních 3 měsících; stav po porodu nebo před porodem; stav po nekomprimovatelné arteriální punkci; endokarditida; tumor mozku a další – podrobněji viz věstník).
  • K transportu do KCC nebo IC není indikován triáž-pozitivní pacient, pokud byl již před příhodou nesoběstačný (Rankinovo skóre ≥ 4) a pacient, který je nevyléčitelně nebo terminálně nemocný a není indikovaný k jiné než paliativní léčbě. I takový pacient by ale podle metodického pokynu měl být transportován na neurologické pracoviště (necentrovou neurologii), nikoliv např. na internu.

Image 1. Základní schéma pro směrování triáž-pozitivních pacientů s CMP
(podle Věstníku MZ 10/2021)
Základní schéma
pro směrování
triáž-pozitivních
pacientů s CMP<br>
(podle Věstníku
MZ 10/2021)
* Pokud je doba od vzniku < 4,5 hodiny a IC významně blíž (rozdíl > 45 minut), směrovat do IC
** Směrovat na nejbližší pracoviště
***Známý čas 24–48 hodin nebo neznámý čas < 72 hodin
Zdroj: www.zachrannasluzba.cz

Co zůstává stejné?

Dále se sluší připomenout i několik klíčových bodů, které se v aktuálním pokynu nezměnily:

  • Triáž-pozitivního pacienta je podle metodiky nutné považovat za pacienta v přímém ohrožení života, pokud vedoucí výjezdové skupiny po konzultaci s IC/KCC nerozhodne, že jde „jen“ o závažné postižení zdraví.
  • Vedoucí výjezdové skupiny je povinen stav a směrování každého triáž-pozitivního pacienta konzultovat s KCC/IC, a to (stále) cestou „iktového telefonu“ (tedy nikoliv přes kontaktní místo).
  • O finálním směrování nicméně rozhoduje vedoucí výjezdové skupiny po zhodnocení triáž pozitivity, času vzniku příznaků, celkového stavu a možností léčby. 

Čím jsou dány stávající rozdíly v péči v jednotlivých krajích?

Tak☺. Kdo si informace přečetl poprvé (a do té doby věděl, že FAST znamená iktus a vertigo je neurologie či iktus), pravděpodobně si zamumlal, že výše zmíněné nikdy nepochopí. Kdo byl v přednemocniční iktologii kovaný, začal však v odborných kruzích poměrně živě diskutovat a ptát se, jak vlastně doporučení ovlivní jeho denní praxi? A proč nebyl věstník ze strany záchranek připomínkován. A jak to teď vlastně bude s péčí o pacienty s CMP asi vypadat?

Po odeznění vášní a vyjasnění celé situace se ukázalo, že péče o pacienty rozhodně nebude v Česku náhle horší, ale právě naopak. Že nová podoba pokynu konzultována byla, a to v rámci zástupce Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP, ale management pacientů s CMP je i přes špičkovou úroveň péče v Česku mnohdy složitý a rozdílný. Významně jinak se totiž na pokyn dívá záchranář z kraje, který má ve svém portfoliu směrování 3 komplexní a další 4 iktová centra, a jinak jej pojme kolega z kraje, kde je center čtvrtina. Ovlivňujícími faktory jsou také spolupráce jednotlivých neurologií a záchranných služeb, pravidelná školení, kolegialita i vzdálenosti dojezdu sanitních vozidel.

A jak to nyní bude vypadat v praxi?

V kraji, kde je center dostatek, se otevírají dveře iktové péče i pacientům, kteří by na základě staré verze metodického doporučení byli s iktovými lékaři konzultováni jen v případě individuálního zvážení ošetřujícího záchranáře – a těch nebylo mnoho. Díky novému doporučení je možno využít řekněme vynucené konzultace na iktovém telefonu a pacientovi s CMP (která je v delším časovém okně, případně bez jasného FAST nálezu) nabídnout možnost směrování do IC či KCC.

V místech, která mají iktová centra problém přijímat svůj vlastní spád akutních CMP, se situace příliš nezmění. Až na větší množství telefonátů a ověřování, zda daný poskytovatel „centrové neurologické péče“ zrovna nemá volnou kapacitu pro příjem pacienta, který již pravděpodobně sice nebude těžit z časné rekanalizační či trombolytické terapie, ale může mu pomoci časné zahájení vhodné ošetřovatelské i rehabilitační péče, případně mu může být nabídnuta prevence recidivy u stavů, které odezněly a tvářily se jako stroke mimics (nejčastěji TIA, záchvatovité ataky, nespecifické cefalgie či poruchy vědomí u perspektivních pacientů s predispozicemi k CMP).

Slovo závěrem

Pro pochopení doporučení je dobré si v rámci vzdělávání doporučený postup rozdělit do 2 hlavních částí – jednak co se týká příznaků a objektivního stavu pacienta a za druhé z hlediska délky trvání, přidružených chorob i místa, kde se záchranář nachází. Předvyplněná iktová karta, FAST a FAST plus vyšetření pak pomůže záchranáři stav pacienta konzultovat. V každém případě nám zůstává vyjma našeho zdravého rozumu i právní opora jasně stanovených kritérií, kdy máme pacienty s CMP konzultovat. Co zvýšené množství konzultací ukáže, se dozvíme brzy. ☺


Labels
Internal medicine Cardiology Neurosurgery Neurology Radiodiagnostics Trauma surgery
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#