#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kettner J, Kautzner J a kol. Akutní kardiologie (4., přepracované a rozšířené vyd.)


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2024; 162: 123
Kategorie: Recenze

Akutní kardiologie
4., přepracované a rozšířené vydání
Kettner J, Kautzner J a kol. Grada, Praha, 2024, 773 s., ISBN 978-80-271-5189-9.

  

Recenzi na titul „Akutní kardiologie“ jsem psal již před 8 lety (Cor et Vasa 2016; 58: 508); tenkrát to bylo 3. vydání. Kniha i tehdy měla velikost „do kapsy“ a i obrázek na titulní straně byl podobný. Také hlavní autoři a editoři byli titíž: profesoři Jiří Kettner a Josef Kautzner, oba z Kliniky kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Kniha je formálně pozoruhodná již tím, že téměř celý kolektiv autorů (25) je z jednoho pracoviště. Jen jedno se změnilo – knihu již nevydává nakladatelství Mladá fronta, ale nakladatelský dům Grada.

Publikace má 26 kapitol (v závorce počet stran): 1. Medicína založená na důkazech (5), 2. Kardiopulmonální resuscitace u dospělých osob (14), 3. Péče o nemocné po kardiopulmonální resuscitaci (23), 4. Dárci orgánů po nevratné zástavě oběhu (10), 5. Akutní koronární syndromy (9), 6. Syndrom tako-tsubo (7), 7. Akutní srdeční selhání (46), 8. Kardiogenní šok a diferenciální diagnostika šokových stavů (17), 9. Mechanické srdeční podpory – krátkodobé pro akutní použití (16), 10. Arytmie v akutní kardiologii (51), 11. Synkopa (16), 12. Akutní plicní embolie (23), 13. Akutní perikarditida (15), 14. Srdeční tamponáda (9), 15. Akutní myokarditida (7), 16. Akutní infekční endokarditida (21), 17. Infekce u srdečních implantabilních přístrojů (12), 18. Akutní hypertenzní stavy (8), 19. Akutní postižení srdečních chlopní (11), 20. Akutní aortální syndromy, (16), 21. Akutní tepenný uzávěr (15), 22. Akutní kardiologie u těhotných (25), 23. Paliativní péče v intenzivní kardiologii (14), 24. Základy klinické nutriční léčby v akutní kardiologii (15), 25. Nejčastěji používané léky v akutní kardiologii (26), 26. Základní výkony a postupy v akutní kardiologické péči (107) Následují český souhrn a anglické summary, seznam zkratek (na 12 stranách je jich 344!) a rejstřík (11). Ve dvousloupcovém, převážně jednoduchém rejstříku se budou některá hesla jen obtížně hledat (jen výjimečně jsou členěna dále). Literatura je uváděna za každou kapitolou, nebyli opomenuti čeští autoři.

Texty nejsou psány striktně podle jednotné šablony, jednotlivé kapitoly se liší v rozsahu (5–51 stran) a odrážejí zkušenosti svých autorů. Téma bylo téměř zcela vyčerpáno, jen v kapitole 18 mezi výčtem příčin hypertenze chybějí katecholaminy secernující nádory a další endokrinopatie provázené hypertenzí. Také jsem postrádal kapitoly s akutními chorobami žilního systému. Text je bohatě ilustrován černobílými i barevnými fotografiemi, tabulkami, grafy a obrázky. Systém obměněných výstražných dopravních značek (red flags anglických učebnic) upozorňuje na nebezpečné situace. Zmenšené křivky EKG jsou ovšem mnohdy na hranici interpretovatelnosti.

Čtvrté vydání Akutní kardiologie přináší do české medicinské literatury velmi kvalitní monografii. Je postavena na medicíně založené na důkazech, odpovídá aktuálnímu stavu teoretických znalostí i současným možnostem moderní evropské terapie. V současné době nemá v naší medicínské literatuře konkurenci. Pro lékaře záchranných služeb nebo pracující v terénu a v malých nemocnicích bude ještě několik let představovat guidelines v celé problematice akutní kardiologie.

Komu knihu doporučit?

Asi by bylo neskromným přáním, aby její obsah nosili všichni lékaři – kardiologové, kardiochirurgové a intenzivisté především – v hlavě. Ale v kapse tuto knihu nosit mohou. I když je malá svou velikostí, je velká a významná svým obsahem.

 

prof. MUDr. Jan Petrášek, DrSc.
3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#