#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cena J. E. Purkyně udělena profesoru Tomáši Hanušovi


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2024; 162: 125-126
Kategorie: Aktuality

Letošní 66. Purkyňův den se uskutečnil 12. června jako vždy v Libochovicích, tentokrát však výjimečně nikoli v Saturnově sále zdejšího zámku, ve kterém probíhají restaurátorské práce, ale v neméně příjemném prostředí divadelního sálu Kulturního střediska (dříve hotelu) U Tří lip. Laureáta Ceny J. E. Purkyně za rok 2024, nejvyššího ocenění České lékařské společnosti JEP, vybralo z podaných návrhů předsednictvo ČLS JEP – jak bylo řečeno – jednomyslně: stal se jím urolog prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc.

Profesor Tomáš Hanuš (vpravo) přebírá ocenění z rukou předsedy ČLS JEP profesora Štěpána Svačiny
Profesor Tomáš Hanuš (vpravo) přebírá ocenění z rukou předsedy ČLS JEP profesora Štěpána Svačiny
Foto: Michal Stavinoha

   

Curriculum vitae

Tomáš Hanuš se narodil 1. července 1951 v Praze, studium na Fakultě všeobecného lékařství UK (dnešní 1. LF UK) ukončil v roce 1975 a záhy zde nastoupil na urologickou kliniku, kterou tehdy vedl její zakladatel prof. MUDr. Eduard Hradec, DrSc. Po složení atestace z urologie II. stupně (1983) se stal odborným asistentem katedry urologie nynějšího IPVZ. Disertační práci na téma „Diagnostika a terapie dysfunkcí dolních močových cest“ obhájil v roce 1987 a v roce 1992 byl habilitován na základě své práce „Poruchy urodynamiky“. V roce 2004 obhájil doktorát věd na Univerzitě Komenského v Bratislavě s prací na téma „Klinická aplikace moderních principů urodynamiky“ a v témž roce byl jmenován profesorem pro obor urologie.

Soustavně se věnuje problematice inkontinence moči, publikoval první výsledky o klinickém použití arteficiálního svěrače v Česku. Jeho zájem o ženskou urologii, neurourologii a komplikované rekonstrukční operace močových cest vyvrcholil monografií „Nemoci močovodu“ v roce 2009. Vedle funkční a ženské urologie se zaměřuje i na onkourologii.

V letech 2009–2023 byl profesor Hanuš přednostou Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. To už měl bohaté organizační zkušenosti z funkce proděkana 1. LF UK (1999–2020); členem Vědecké rady 1. LF UK je od roku 2008 s malým přerušením dosud. Od roku 2009 je rovněž vedoucím katedry urologie IPVZ.

Nemenší úsilí věnoval České urologické společnosti ČLS JEP (ČUS), jejímž předsedou byl v letech 1993–2008 a do roku 2018 pak členem jejího výboru. Pomohl ji dovést do lůna evropské urologie a k členství v Evropské urologické společnosti (EBU). V té byl v letech 1996–2008 národním delegátem za Česko a v letech 2006–2008 jejím prezidentem; nyní je jejím čestným členem. Celkem 40 let byl členem Mezinárodní společnosti pro kontinenci (ICS), v roce 1994 pak jejím vědeckým předsedou.

Opakovaně získal cenu ČUS za nejlepší publikaci a je držitelem Čestné medaile 1. LF UK. Je čestným členem Slovenské urologické společnosti a Gruzínské urologické společnosti. Absolvoval řadu zahraničních studijních pobytů na urologických klinikách se školením v urodynamických laboratořích, na neurourologických jednotkách a v nových operačních technikách (Leiden, Jena, Moskva, Innsbruck, Vídeň, Londýn, Leeds). Od roku 2020 je nositelem Medaile prof. Eduarda Hradce udělované ČUS za výjimečné zásluhy o obor urologie.

Je autorem či spoluautorem 14 monografií, 43 kapitol v monografiích a 154 původních vědeckovýzkumných či přehledových článků u nás i v zahraničí. Ve sborníku ke 40. výročí vzniku Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze se spoluautory popsal nejen historii tohoto pracoviště, ale i významné události týkající se vývoje české urologie.

 

Purkyňův den

Na úvod slavnostního zasedání předal Cenu J. E. Purkyně předseda ČLS JEP prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA, a poté zazněly přednášky význačných odborníků v oblastech urologie, kterým se laureát nejvíce věnoval.

První z nich je funkční urologie, podobor, který profesor Hanuš významně pomohl etablovat nejen v české, ale i evropské urologii. V přednášce „Intermitentní katetrizace v léčbě poruch funkce močových cest“ to zdůraznil doc. MUDr. Radim Kočvara, CSc., Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Zmínil i první pilotní studii v tehdejším Československu, publikovanou v Časopisu lékařů českých v roce 1983 (Hanuš T. Intermitentní katetrizace močového měchýře. Čas Lék čes 1983; 122: 1135–1137).

Profesor Hanuš byl i průkopníkem léčby mužské stresové inkontinence, jak zdůraznil v dalším sdělení, věnovaném především problematice kompresních implantátů, současný předseda České urologické společnosti ČLS JEP a přednosta Urologické kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA. Ve třetím příspěvku vyzdvihl přínos profesora Hanuše k moderní systémové léčbě renálních karcinomů emeritní přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Leoš Petruželka, CSc. Tradiční pozdrav slovenských kolegů přednesl prof. MUDr. Ján Breza, DrSc., MHA, MPH, člen Učené společnosti Slovenska.

Mezi prvními gratulanty byli laureátovi nejbližší
Mezi prvními gratulanty byli laureátovi nejbližší
Foto: Michal Stavinoha

V krátkém poděkování jubilant zmínil řadu svých učitelů a spolupracovníků, kteří formovali jeho profesní kariéru a pomohli mu dosáhnout tak významných úspěchů, samozřejmě také své nejbližší – manželku Evu, tři děti a osm vnoučat, kteří se akce zúčastnili v takřka plném počtu.

Koncertní vystoupení na závěr 66. Purkyňova dne obstarali – nikoliv poprvé – významní violoncellisté Jiří Hošek a jeho dcera Dominika Weiss Hošková, tentokráte i za účasti třetí generace – školáka Michy Weisse, na svůj věk bravurně hrajícího na klarinet.

 

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#