#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Generic Substitution of Levothyroxine in Practice

22. 2. 2024

The active ingredient levothyroxine is found in a significant number of medicinal products (MP) in the Czech Republic. The question of its generic substitution remains current, primarily because the previously published data tend to call for caution due to possible adverse effects on the patient.

Generická substituce a její limitace

Na českém trhu je velké množství LP s obsahem levothyroxinu, jež jsou ne zcela správně považovány za plně bioekvivalentní. Jejich záměna není kvůli úzkému terapeutickému rozmezí levothyroxinu doporučována. U LP s úzkým terapeutickým rozmezím je důležité dodržování správného dávkování a zamezení mírných odchylek v absorpci nebo obsahu účinné látky v lékové formě, které mohou vést k dekompenzaci pacienta. Generika mají obecně povolené rozpětí obsahu účinné látky v rozmezí 80–120 %, u LP s úzkým terapeutickým rozmezím je to 90–110 %.

Doporučení FDA

Před několika lety došlo na základě doporučení amerického Úřadu pro kontrolu léčiv a potravin (FDA) z roku 2007 ke změně složení pomocných látek − laktóza byla nahrazena mannitolem a byla přidána kyselina citronová. Inovativní formulace garantuje zvýšenou stabilitu obsahu levothyroxinu v rozpětí 95–105 % po celou dobu použitelnosti (3 roky), což přispívá k bezpečnosti a účinnosti léčby.

Díky odstranění laktózy se v první řadě zvýšila stabilita levothyroxinu ve formulaci přípravku. Množství laktózy v tabletách bylo natolik nízké, že vyvolání gastrointestinálních problémů u jedinců s intolerancí laktózy nebylo pravděpodobné.

Pozměněná formulace

Na základě nežádoucích účinků (NÚ) hlášených ve Francii, kde byly LP s novou formulací vydávány mezi prvními, bylo vydáno k doporučení, aby se u pacientů sledovaly hladiny tyreotropního hormonu (TSH) a volného thyroxinu v krvi po dobu 1–2 týdnů po převedení na nový přípravek a případně byla provedena individuální titrace dávky léčiva.

Do dalších zemí včetně Česka byl přípravek s novou formulací dodáván vždy s doprovodným Informačním dopisem pro zdravotnické pracovníky. Tento krok − díky dobré informovanosti a komunikaci s lékaři, lékárníky a pacienty − zabránil nárůstu incidence NÚ. V současnosti se doporučuje kontrola TSH za 6–8 týdnů po změně.

Okolnosti a následky generické substituce

Průzkum publikovaný v roce 2010 (Hennessey et al.) zkoumal příčiny hlášených nežádoucích příhod (n = 199) při léčbě levothyroxinem a zjistil vysokou míru zapříčinění generickou substitucí. Naprostá většina (88,9 %; n = 177) nežádoucích příhod byla spojena se substitucí přípravku a projevila se jako vyšší nebo nižší účinek léčiva.

Bližší okolnosti lékové záměny byly známé u 167 případů ze 177. Pouze v jednom případě (0,6 %) byla substituce provedena preskribujícím lékařem, v ostatních případech k ní došlo v lékárně, a to buď za vědomí předepisujícího lékaře (13 z 167 případů; 7,8 %), nebo častěji bez jeho vědomí (153 ze 167 případů; 91,6 %).

Z celkového množství 54 případů závažných nežádoucích příhod souviselo 96,3 % (n = 52) s generickou záměnou přípravku.

Nejednoznačnost získaných dat

Dle výsledků systematického přehledu (Qian et al.) publikovaného v roce 2021 jsou výsledky studií zkoumajících účinnost a bezpečnost substituce přípravků s levothyroxinem v reálné klinické praxi omezené a přinášejí protichůdná zjištění. Data z nashromážděných studií byla natolik různorodá, že nebylo možné provést jejich metaanalýzu. Generické přípravky s levothyroxinem byly v několika studiích spojeny s nižšími náklady pro zdravotní systém, ale zároveň i s nižší adherencí k terapii s rizikem dekompenzace pacienta.

Závěr

Záměna předepsaného levothyroxinu za generický přípravek může být spojená se zvýšením výskytu nežádoucích účinků a sníženou adherencí pacienta k léčbě. Pokud je změna nezbytná, stav pacienta by měl lékař po určitém čase objektivně zhodnotit a případně upravit dávku léčiva.

(lexi)

Zdroje:
1. Suchopár J. Terapeutická zaměnitelnost léčiv z pohledu výrobce, lékaře a lékárníka. DMEV 2022; 25 (2): 77–79.
2. FDA acts to ensure thyroid drugs don’t lose potency before expiration date. U.S. Food and Drug Administration, 2007 Oct 3. Dostupné na: www.fda.gov/drugs/postmarket-drug-safety-information-patients-and-providers/fda-acts-ensure-thyroid-drugs-dont-lose-potency-expiration-date
3. Lipp H.-P., Hostalek U. A new formulation of levothyroxine engineered to meet new specification standards. Curr Med Res Opin 2019; 35 (1): 147–150, doi: 10.1080/03007995.2018.1545635.
4. Informační dopis – Euthyrox. Státní ústav pro kontrolu léčiv, 23. 9. 2019. Dostupné na: www.sukl.cz/leciva/informacni-dopis-euthyrox
5. Hennessey J. V., Malabanan A. O., Haugen B. R., Levy E. G. Adverse event reporting in patients treated with levothyroxine: resulsts of the pharmacovigilance task force survey of the American Thyroid Association, American Association of Clinical Endocrinologists, and the Endocrine Society. Endocr Pract 2010; 16 (3): 357–370, doi: 10.4158/EP0362.OR.
6. Qian J., Tanni K. A. Real world evidence in effectiveness, safety and cost savings of generic levothyroxine: a systematic review. Endocrine 2021; 74 (2): 228–234, doi: 10.1007/s12020-021-02833-8.



Labels
Endocrinology Internal medicine General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#