#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Position of Enoxaparin and DOACs in Extended Prevention of VTE After Surgeries for Gynecological Malignancies

3. 1. 2024

The prophylaxis of venous thromboembolism is a crucial part of postoperative management in oncological diseases, including gynecological malignancies. A newly published survey study conducted in Australia and New Zealand focused precisely on these. The authors were interested in different types of postoperative prophylactic regimens and the potential use of direct oral anticoagulants (DOACs) in them.

Úvod

Studie potvrzují, že prodloužená tromboprofylaxe snižuje mortalitu a morbiditu v souvislosti s tromboembolickou nemocí (TEN) po operaci onkologických pacientů. Režimy a doporučení se nicméně liší. V případě operací gynekologických malignit aktuální mezinárodní guidelines doporučují 28denní podávání enoxaparinu.

Co se týká DOACs, ačkoliv jde o léky běžně užívané v léčbě žilního tromboembolismu spojeného s malignitou, pro jejich používání na poli pooperační tromboprofylaxe u onkologických pacientů není dostatek dat. Dosud byla publikována pouze 1 studie zaměřující se na použití apixabanu v rámci tromboprofylaxe po operaci gynekologických malignit, ta však stran bezpečnosti nepřinesla dostatečně kvalitní důkazy pro změnu platných guidelines. DOACs ovšem mají oproti nízkomolekulárním heparinům (LMWH) nesporné výhody, ať už jde o příjemnější způsob podání nebo absenci nutnosti laboratorního monitorování účinku, proto se k nim obrací pozornost odborníků jakožto k možné alternativě u prodloužené pooperační profylaxe TEN. Z toho důvodu se citovaná australská a novozélandská studie zaměřila mimo jiné na jejich rutinní užívání v pooperační tromboprofylaxi.

Dotazníková studie

Pro účely studie bylo osloveno celkem 67 onkogynekologů, kteří obdrželi on-line dotazníky týkající se jimi užívaného pooperačního profylaktického režimu a eventuálního využívání DOACs v těchto situacích. Cílem bylo zjistit aktuální tromboprofylaktickou praxi především po onkogynekologických laparotomiích. Dotazník zodpovědělo celkem 48 ze 67 oslovených (71,6 %).

Výsledná zjištění

Využívané režimy se lišily nejen podle typu provedeného zákroku, jednotnost nepanovala ani v rámci téže kategorie. Jediný shodný názor se týkal využívaní DOACs − rutinně je v tromboprofylaxi po onkogynekologickém výkonu neužíval žádný z oslovených specialistů.

Nejvíce shody bylo v režimu po laparotomické operaci gynekologické malignity. 77 % onkogynekologů uvedlo režim 28denního podávání enoxaparinu, jak doporučují mezinárodní guidelines. Ostatní využívali buď 21denní režim (8,3 %), podávání heparinu během hospitalizace a následně 28 dní enoxaparinu (6,2 %), aplikace enoxaparinu pouze během hospitalizace (2,1 %), nošení kompresních punčoch (2,1 %) a zbylých 4,2 % posuzovalo potřebu profylaxe podle rizika TEN u dané pacientky. 66 % onkogynekologů udávalo, že by po laparotomii pacientkám nabídli DOACs jako alternativu, pokud by nebyly kontraindikace, 10,6 % by nepoužilo žádný tromboprofylaktický režim, pokud by enoxaparin nebyl dostupný.

V případě tromboprofylaxe po laparoskopické operaci gynekologické malignity 34 % onkogynekologů předepisuje 28denní režim enoxaparinu, 19 % neudává žádný standardní postup a zaměřuje se na doporučení dle stratifikace rizika TEN u dané pacientky, 17 % užívá enoxaparin pouze během hospitalizace, 6,4 % podává enoxaparin 7−14 dní a 2,1 % předepisuje kompresní punčochy a sekvenčních kompresních zařízení. 

U operací malignit vulvy 37,5 % onkogynekologů užívá 28denní enoxaparinový režim, 27 % enoxaparin používá jen během hospitalizace, 19 % neudává žádný standardní postup a zaměřuje se na doporučení dle stratifikace rizika TEN u dané pacientky a 4,2 % předepisuje užívání kompresních punčoch a sekvenčních kompresních zařízení.

56 % z oslovených specialistů již použilo přímá perorální antikoagulancia v rámci profylaxe TEN, přičemž nejvíce užívaný je apixaban, následovaný rivaroxabanem. Mezi důvody, proč v profylaxi rutinně neužívají DOACs, nejčastěji udávali nedostatek dat (68 %) a nákladnost (40 %; v Austrálii a na Novém Zélandu nejsou DOACs hrazena pro použití v tromboprofylaxi).

Závěr

28denní enoxaparinový režim nadále zůstává klinickým standardem v tromboprofylaxi po laparotomické operaci gynekologických malignit. Hlavní překážkou pro rutinní užívání DOACs v těchto případech je nedostatek kvalitních dat ze studií.

(jala)

Zdroje: Boo M., Simcock B., Sykes P., Brand A. Direct oral anticoagulants (DOACs) use for prolonged venous thromboembolism prophylaxis following surgery for gynaecological malignancies in Australia and New Zealand − a clinician survey. Aust N Z J Obstet Gynaecol 2023 Jul 11, doi: 10.1111/ajo.13737 [Epub ahead of print].



Labels
Angiology Gynaecology and obstetrics Haematology Surgery Internal medicine Clinical oncology Orthopaedics Traumatology Urology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#