#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

How to vaccinate children against pneumococcus?

30. 5. 2024

Pneumococcus is a dreaded pathogen causing serious diseases in pediatric patients. However, it can be effectively prevented with commonly available vaccines. Let's look at the updated recommendation of the Czech Vaccinological Society ČLS JEP from April this year.

Pneumokok a pneumokokové infekce

Pneumokok neboli Streptococcus pneumoniae je jedním z nejčastějších původců bakteriálních onemocnění u dětí. Zodpovídá za široké spektrum infekcí včetně obávané purulentní meningitidy. Riziko vážného průběhu pneumokokového onemocnění závisí na věku a přítomnosti komorbidit u malých pacientů.

Pneumokokové infekce se dělí na invazivní, kdy se tato bakterie vyskytuje na běžně sterilních lokalitách, a slizniční, kdy infikuje oblast, kterou může kolonizovat. Příkladem invazivního onemocnění je pneumonie či purulentní meningitida, mezi slizniční infekce řadíme především otitis media a rinosinusitidu. Incidence pneumokokových onemocnění u dětí je nejvyšší u kojenců a klesá s věkem. 

   

Typy vakcín a jejich benefity

Na českém trhu máme k dispozici 2 typy očkovacích látek. Polysacharidové vakcíny, které obsahují samotné polysacharidy bakteriálního pouzdra, a konjugované, kdy jsou tyto struktury navázané na proteinový nosič. Každá z variant má svá pro a proti:

  • Polysacharidové očkovací látky pokryjí více sérotypů, například vakcína PPSV23 je účinná hned na 23 sérotypů Streptococcus pneumoniae.
  • Konjugované očkovací látky (PCV) jsou účinnější u dětí mladších dvou let a u imunokompromitovaných pacientů. Také prokazují vyšší účinnost v prevenci slizničních infekcí a získaná imunita perzistuje déle. Jsou k dispozici vakcíny účinné proti 13, 15 až 20 sérotypům.

   

Bezpečnost očkování

Postvakcinační obtíže se vyskytují v podobné frekvenci jako u jiných očkovacích látek, které se aplikují dětem. U adolescentů může dojít k postvakcinační synkopě.

  

Očkovací schémata

Vzhledem k pokrytí sérotypů, epidemiologické situaci a imunologickým vlastnostem očkovacích látek se u dětí doporučuje používat pouze konjugované vakcíny PCV13, PCV15 a PCV20. Očkovací látky PCV15 a PCV20 jsou preferovány před PCV13.

Očkovací schéma zdravých donošených dětí

Pro všechny děti mladší 5 let je rutinně indikované očkování konjugovanou vakcínou. Doporučuje se schéma 2+1 pro vakcínu PCV15 a PCV13. V praxi se aplikuje jedna dávka ve 2 a 4 měsících následovaná boosterem v 11–13 měsících věku dítěte. Minimální stáří pro první aplikaci očkovací látky činí 8 týdnů. Stejně dlouhý je i nejmenší možný rozestup mezi dávkami. Za platné se považuje i podání první vakcíny v 6 týdnech a druhé alespoň po 4 týdnech s boosterem nejdříve v 11 měsících.

Schéma 3+1 pro PCV20 znamená očkování 3 dávkami od 2 měsíců věku v intervalu 4–8 týdnů s aplikací boosteru ve 12–15 měsících (nejdříve v 11 měsících). Minimální věk pro podání první dávky činí 8 týdnů. Minimální intervaly mezi dávkami primovakcinace jsou 4 týdny, minimální interval mezi třetí a posilující (poslední) dávkou pak 8 týdnů.

Záchytné schéma

Pokud není vakcinace zahájena dle výše uvedeného schématu, lze ji provést i později s menšími úpravami. Očkujeme-li kojence do 7 měsíců života, lze dodržet intervaly stejné jako u standardního schématu. Při započetí vakcinace ve stáří 7–11 měsíců se aplikují 2 dávky s rozestupem 4–8 týdnů a booster nejdříve 8 týdnů po druhém vpichu. Jestli chceme očkovat batole ve věku 12–23 měsíců, podáme mu 2 dávky v intervalu 8 týdnů. Děti ve věku 2–4 let dostanou pouze 1 dávku očkovací látky. U zdravých dětí starších 5 let se vakcinace nezahajuje. V tomto věku se k očkování přistupuje pouze u dětí s definovanými rizikovými faktory (např. při perzistujícím astmatu, diabetu nebo imunodeficitech).

Očkování nedonošených dětí

Předčasně narozené děti, které jsou ve věku 8 týdnů stále hospitalizované, se doporučuje očkovat ještě před propuštěním z nemocnice. Pokud k tomu nedojde, měla by vakcinace proběhnout po dimisi co nejdříve. Očkovací schéma je 3+1 pro PCV15 i PCV20.

Očkování rizikových skupin

U imunologicky kompromitovaných dětí se může zahájení očkování odložit o 6 měsíců, lze-li předpokládat zlepšení odpovědi na očkování. Pokud zlepšení nelze předpokládat, vakcinace by se odkládat neměla. Doporučuje se schéma 3+1 a použití PCV20.

  

Výše uvedená schémata jsou v souladu s doporučeními České vakcinologické společnosti ČLS JEP zde dne 10. dubna 2024.

   

(dape)

Zdroj: Doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP pro očkování dětí a adolescentů ve věku 0-17 let proti pneumokokovým onemocněním. ČVS, 10. 4. 2024. Dostupné na: https://vakcinace.eu/doporuceni-a-stanoviska/doporuceni-ceske-vakcinologicke-spolecnosti-cls-jep-pro-ockovani-deti-a-adolescentu-ve-veku-0-17-let



Labels
General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#