#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Jana Zárubová: Experiences with buccal midazolam in real practice are positive and we can significantly improve patients' quality of life

21. 2. 2024

Recently, it has emerged as an alternative to traditionally rectally administered diazepam for stopping prolonged convulsive seizures in patients with epilepsy. What can buccal midazolam offer them and how has it proven itself in real practice? MUDr. Jana Zárubová from the Neurological Clinic of the 2nd Faculty of Medicine, Charles University and Motol University Hospital in Prague describes.

   

Pro jaké případy je bukální midazolam určen?

Zastavuje epileptické záchvaty a slouží k léčbě dlouhotrvajících akutních konvulzivních záchvatů.

U koho je tedy indikovaný?

Je určen kojencům, batolatům, dětem a dospívajícím – tedy pacientům od 3 měsíců do 18 let věku. Přípravek smí používat rodiče/pečovatelé, pouze pokud byla u pacienta diagnostikována epilepsie. U dospělých lze bukální midazolam použít v případě, kdy nelze aplikovat a/nebo nebyl dostatečně účinný rektální diazepam.

Dle § 8 odst. 4 zákona o léčivech není jiný registrovaný lék potřebných vlastností t. č. na českém trhu dostupný. Pacient musí být informován, komu je orální roztok bukálně aplikovaného midazolamu dle SPC indikovaný a k čemu je určen a že existuje doporučení k jeho použití i u dospělých. Předpokladem jeho předepsání je také, že pacienti s postupem a navrhovanou léčbou souhlasí.

Jaké jsou jeho hlavní výhody oproti tradičně předepisovanému rektálně podávanému diazepamu?

Spočívají ve snadné aplikaci, rychlejším nástupu účinku a krátkém útlumu po aplikaci. Nespornou výhodou je i jeho společensky přijatelná forma aplikace do úst oproti dehonestující a sociálně nepřijatelné formě aplikace do konečníku, zejména na veřejnosti.

Je srovnatelně účinný jako rektální diazepam? Na základě kterých důkazů lze tyto závěry učinit?

Podle práce, kterou publikovali McIntyre et al. v časopisu Lancet (Safety and efficacy of buccal midazolam versus rectal diazepam for emergency treatment of seizures in children: a randomised controlled trial), zastavil bukální midazolam záchvat do 8 minut, zatímco rektální diazepam byl účinný až za 15 minut.

Dle SPC má účinek bukálního midazolamu nastoupit do 10 minut. Z mé klinické praxe vyplývá, že zpravidla nastupuje do 3–5 minut.

Se kterými běžnými nežádoucími účinky je při jeho použití třeba počítat?

Za nejčastější nežádoucí účinek této léčby jsou pokládány útlum a spavost. Tyto klinické projevy však nastávají i po proběhlém epileptickém záchvatu s křečemi. Je tedy obtížné odlišit, nakolik jsou důsledkem aplikace bukálního midazolamu a nakolik součástí pozáchvatové alterace.

Jak vypadá aplikace bukálního midazolamu?

Ve formě roztoku je připraven k podání v aplikátoru. Podávající ho vyjme z plastové tuby a sejme uzávěr. Lék je určen k podání do úst, do prostoru mezi dásní a tváří, kam se pomalu aplikuje.

Dostávají k jeho aplikaci pacienti a jejich pečovatelé instruktáž? Pokud ano, kdo jim ji dává?

Pacienti, jejich blízcí a pečovatelé jsou k podání léčiva zpravidla instruováni lékařem, který ho předepisuje. Podrobné informace jsou obsaženy i v jeho v příbalové informaci. K dispozici je rovněž instruktážní video.

Kdo může bukální midazolam předepsat?

Preskripce bukálního midazolamu je omezena na neurology a dětské neurology.

Jaké jsou s bukálním midazolamem dosavadní zkušenosti z praxe u nás i v zahraničí? Odpovídá jeho využití lépe tomu, co víme o prolongovaných akutních konvulzivních záchvatech u dětí a dospívajících a o tom, jak obvykle probíhají?

Mohu potvrdit, že zkušenosti z klinické praxe jsou pozitivní. Bukální midazolam zastavuje riziko poškození mozku, přidružených poranění a poškození. Díky jeho použití lze situaci zvládnout bez transportu do zdravotnického zařízení. Zvyšuje také kvalitu života pacienta a jeho blízkých a umožňuje s epilepsií cestovat, chodit na kulturní a jiné akce.

  

Kristýna Poulová
redakce proLékaře.cz



Labels
Neurology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#