#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efficacy and Safety of Ultrahypofractionated Proton Therapy in the Treatment of Prostate Cancer in Real-World Czech Practice

5. 4. 2023

A team from the Prague Proton Therapy Center, led by Associate Professor Jiří Kubeš, published a study with nearly 300 patients in the prestigious International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics. It demonstrates the significant efficacy and low toxicity of the ultrahypofractionated proton therapy regimen in patients with prostate cancer. We summarize the main results.

Ultrahypofrakcionované režimy terapie

Protonová radioterapie jako metoda léčby karcinomu prostaty přináší podstatné benefity. Oproti radioterapii s modulovanou intenzitou (IMRT) vykazuje mimo jiné nižší urogenitální toxicitu, nižší míru výskytu erektilní dysfunkce, ovšem zároveň vyšší gastrointestinální toxicitu. Většina dostupných klinických studií však popisuje výsledky normofrakcionované radioterapie nebo terapie s technikou ozáření pomocí pasivně rozptylovaných svazků (PS − passive scattering).

S postupným rozvojem protonové radioterapie se nicméně staly realitou i hypofrakcionované a následně ultrahypofrakcionované režimy, díky nimž se celková dávka záření snížila z původních 35 až na 5 frakcí (3 nebo 5 za týden). Znamenalo to nejen zvýšení compliance s terapií a komfortu pro nemocné, ale také snížení léčebných výdajů a zvýšení „průchodnosti“ ozařovacích center. V posledním desetiletí navíc původní metoda PS začala být nahrazována efektivnějším „tužkovým“ skenováním (PBS − pencil beam scanning). Podrobný rozbor obou metod je zcela nad rámec tohoto sdělení; stručně řečeno je však PBS technologicky novější metodou zlepšující distribuci dávky ozáření, která umožnila právě rozvoj ultrahypofrakcionovaného režimu.

Kolektiv z Proton Therapy Center publikoval unikátní výsledky studie ultrahypofrakcionovaného režimu s technologií PBS, která byla otištěna v časopisu s vysokým impakt faktorem, přičemž práci samotné byl udělen ranking hodnoty 6, tedy nejvyšší hodnocení v oblasti odborných periodik zabývajících se radiační onkologií.

Metodika a průběh studie

Do finální analýzy bylo zahrnuto celkem 279 pacientů, kteří podstoupili protonovou radioterapii v Proton Therapy Center pro karcinom prostaty s nízkým a středním rizikem v období od ledna 2013 do března 2016.

Karcinom s nízkým a středním rizikem byl verifikován pomocí bioptického vyšetření. Další vstupní kritéria zahrnovala hladinu prostatického specifického antigenu (PSA) < 15 μg/l (pro snížení rizika subklinického metastatického onemocnění) a plánovaný cílový objem nepřesahující 150 cm3 (pacienti s vyšším objemem byli léčeni mírně akcelerovaným režimem o 21 frakcích). Neoadjuvantní hormonální terapie byla indikovaná pouze u nemocných s karcinomem se středním rizikem na základě rozhodnutí odesílajícího urologa nebo ošetřujícího radiačního onkologa.

Pacienti byli ozařováni do celkové dávky 36,25 GyE (biologický ekvivalent fotonového záření) v 5 frakcích (7,35 GyE na frakci), přičemž frekvence ozařování byla 1 frakce obden. Záření bylo aplikováno ze 2 protilehlých laterolaterálních polí v supinační poloze.

Následné sledování bylo založeno na monitorování hladiny PSA v intervalech 3–6 měsíců.

Výsledky 

Medián období sledování činil 56,5 měsíce (rozmezí 3,4–87,5), přičemž u 252 (90,3 %) pacientů tato doba přesahovala 48 měsíců. U 121 (43,4 %) pacientů byl identifikován karcinom prostaty s nízkým rizikem a u 158 (56,6 %) se středním rizikem. Všichni podstoupili terapii v plné dávce 36,25 GyE v 5 frakcích. Průměrná doba terapie činila 10 dnů, medián doby terapie 9 dnů (7–18). 49 (17,6 %) pacientů podstoupilo neoadjuvantní hormonální terapii, adjuvantní hormonální terapii žádný.

5leté přežití bez biochemické známky onemocnění (bDFS) bylo zaznamenáno u 96,9 % pacientů s karcinomem s nízkým rizikem (95% interval spolehlivosti [CI] 93,3–100,0), u 91,7 % s příznivým středním rizikem (95% CI 86,0–97,7) a u 83,5 % s nepříznivým středním rizikem (95% CI 71,1–98,1). K biochemickému relapsu onemocnění došlo u 17 pacientů (6,1 %; z toho u 4 ve skupině s nízkým rizikem a u 13 se středním rizikem). U 13 z nich se podařilo detekovat rekurenci onemocnění, a to nejčastěji v lymfatických uzlinách. Během období sledování zemřelo celkem 9 pacientů, žádný z nich však v přímé souvislosti s karcinomem prostaty.

Analýza toxicity se zaměřila na pozdní, respektive chronickou toxicitu (late toxicity), která představuje zásadní problém jakékoliv radioterapie. Nežádoucí příhody byly hodnoceny podle kritérií CTCAE verze 4.0. U 20 (7,2 %) pacientů byla pozorována gastrointestinální (GI) toxicita grade 2, u 1 (0,4 %) GI toxicita grade 3. U všech se ovšem jednalo o přechodnou záležitost; v případě grade 2 byly obtíže řešeny lokální protizánětlivou terapií (kortikosteroidy či mesalazin), u pacienta s grade 3 bylo zaznamenáno krvácení vyžadující podání krevní transfuze. U 14 (5 %) pacientů byla zaznamenána genitourinární toxicita grade 2+, přičemž většina jich měla nově lék na slabý proud moči nebo urgentní inkontinenci.

Závěr

Z výsledků české studie hodnotící střednědobé výsledky ultrahypofrakcionovaného režimu pomocí PBS u nemocných s karcinomem prostaty s nízkým a středním rizikem vyplynulo, že se jedná o vysoce účinnou a současně bezpečnou modalitu terapie s řadou benefitů pro pacienta i zdravotnický systém.

(holi)

Zdroj: Kubeš J., Haas A., Vondráček V. et al. Ultrahypofractionated proton radiation therapy in the treatment of low and intermediate-risk prostate cancer-5-year outcomes. Int J Radiat Oncol Biol Phys 2021; 110 (4): 1090–1097, doi: 10.1016/j.ijrobp.2021.02.014.



Labels
Haematology Surgery Clinical oncology ENT (Otorhinolaryngology) General practitioner for adults Urology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#