#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Treatment Options for Advanced Parkinson's Disease Using Medical Devices (DAT)

14. 9. 2023

A new treatment option for advanced Parkinson's disease (PD) using medical devices (DAT − device-aided therapy) is the intestinal infusion gel containing levodopa, entacapone, and carbidopa (LECIG). An article published in 2022 in the journal Therapeutic Advances in Neurological Disorders provides an overview of current DAT modalities in PD patients and presents LECIG as the latest extension of options in this area.

Léčba PN s využitím DAT

Při progresi Parkinsonovy nemoci již nemusí režim perorální a transdermální medikace stačit k dostatečné kontrole OFF stavů a objevují se motorické komplikace. U těchto pacientů je třeba zvážit DAT, která nabízí kontinuální dopaminergní stimulaci. V současné době lze využít hloubkovou stimulaci mozku (DBS), kontinuální subkutánní infuzi apomorfinu nebo infuzi levodopy přímo do horního jejuna. Tyto postupy nebyly nikdy přímo porovnány, v jednotlivých studiích ale vykazují velmi podobnou účinnost. Jsou relativně dobře tolerovány, i když s různými profily nežádoucích příhod. Ne pro každého pacienta jsou vhodné všechny možnosti DAT. Nezbytný je individuální přístup s volbou nejvhodnější možnosti podle klinického obrazu, osobní situace a preferencí pacienta. Pacienta je třeba o všech dostupných možnostech DAT řádně poučit, aby mohl při konzultaci s neurologem vyjádřit své informované preference.

Hloubková stimulace mozku (DBS)

DBS vyžaduje chirurgické zavedení elektrody do subthalamického jádra, globus pallidus medialis nebo nucleus ventralis intermedius v mozku. Vysokofrekvenční stimulace těchto jader prokázala u pacientů s pokročilou PN dlouhodobé zlepšení motorických fluktuací a dyskineze.

Subkutánní infuze apomorfinu

Nejméně invazivní DAT je kontinuální subkutánní infuze apomorfinu. V současné době jde o jedinou nechirurgickou metodu DAT. Několik krátkodobých i dlouhodobých studií ukázalo její účinnost při redukci OFF stavů až o 80 % a zmírnění dyskineze za současného snížení dávek perorální levodopy.

Intestinální gel LCIG

Intestinální infuze gelu obsahujícího levodopu a karbidopu (LCIG) se podává přímo do proximálního jejuna po chirurgickém vytvoření perkutánní endoskopické gastrostomie, a to sondou s jejunální extenzí (PEG-J) pomocí přenosné programovatelné infuzní pumpy. Účinnost a bezpečnost LCIG byla doložena v několika prospektivních studiích. 12týdenní dvojitě zaslepené porovnání se standardním podáváním levodopy, 52týdnenní otevřené prodloužení a 54týdenní následné sledování bezpečnosti ukázalo významné zlepšení poměru OFF a ON stavů bez dyskineze a dlouhodobé zachování kvality života. Systematický přehled dlouhodobých publikovaných dat o léčbě LCIG potvrdil přetrvávající efekt na snížení OFF stavů.

Infuze LECIG

Intestinální infuze LECIG představují nejnovější dostupnou DAT. Metoda podání je velmi podobná jako u LCIG s využitím systému PEG-J, ovšem s pomocí menší speciálně navržené lehké pumpy. U pacientů s LCIG se někdy současně podává inhibitor katechol-O-methyltransferázy (COMT) entakapon, který zvyšuje biologickou dostupnost levodopy. LECIG obsahuje entakapon přímo v infuzi, a umožňuje tak snížit celkovou denní dávku levodopy při dosažení její stejně účinné a stabilní plazmatické koncentrace. Navíc obchází potřebu podávání několika denních dávek p.o. entakaponu. Na LECIG je možné převést pacienty vhodné pro DAT z perorální medikace nebo z jiné DAT při jednoduchém postupném výpočtu dávky a titraci. U pacientů s LCIG je PEG-J systém kompatibilní s LECIG, což usnadňuje převedení léčby. Jde o relativně nový produkt, jehož dlouhodobou bezpečnost a účinnost je třeba ještě ověřit. K tomu přispějí shromažďovaná data z reálné praxe.

Závěr

Infuze LECIG představují nejnovější rozšíření možností DAT v léčbě pokročilé Parkinsonovy nemoci. Dnes lze tuto metodu považovat za využitelnou podobně jako DBS, s.c. infuze apomorfinu nebo intestinální infuze LCIG. Klinické studie i dosavadní zkušenosti z praxe ukazují podobnou účinnost infuzí LECIG, jako je tomu u LCIG, ovšem při snížení celkové dávky levodopy díky zvýšení její biologické dostupnosti navozené přidáním entakaponu do infuze. Menší dávka levodopy přináší výhodu nižší expozice jejím potenciálně škodlivým metabolitům.

(zza)

Zdroj: Nyholm D., Jost W. H. Levodopa-entacapone-carbidopa intestinal gel infusion in advanced Parkinson's disease: real-world experience and practical guidance. Ther Adv Neurol Disord 2022 Jun 26; 15: 17562864221108018, doi: 10.1177/17562864221108018.



Labels
Neurology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#