#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efficacy and Safety of Romosozumab in Postmenopausal Women with Osteoporosis and Renal Impairment

9. 5. 2024

The coexistence of osteoporosis and chronic kidney disease (CKD) increases the risk of fractures and overall mortality in patients. A recent post-hoc analysis of two controlled randomized multicenter studies (FRAME and ARCH) investigated the efficacy and safety of romosozumab in postmenopausal women with osteoporosis and mild to moderate CKD.

Vztah CKD a osteoporózy

Prevalence CKD u žen starších 65 let v USA se pohybuje mezi 12 a 16 %. Mírný až střední pokles renálních funkcí se vyskytuje až u 85 % žen s osteoporózou. CKD je predispozicí k metabolickému onemocnění kostí, navozuje kvantitativní i kvalitativní změny kostní tkáně, a zvyšuje tak riziko fraktur.

Bisfosfonáty bývají v terapii osteoporózy využívány jako léky 1. volby. Vzhledem k renální exkreci jsou však kontraindikované u pacientů s těžkým poklesem renálních funkcí. Denosumab není vylučován ledvinami, u pacientů s CKD ale zvyšuje riziko hypokalcémie.

FRAME a ARCH − základní výsledky

Studie FRAME (Fracture Study in Postmenopausal Women with Osteoporosis) porovnávala romosozumab podávaný v dávce 210 mg s.c. 1× měsíčně po dobu 1 roku s placebem u postmenoapuzálních žen s osteoporózou. Relativní riziko kompresních zlomenin obratlů kleslo s romosozumabem o 73 %, riziko zlomenin obecně o 36 %.

Studie ARCH (Active-Controlled Fracture Study in Postmenopausal Women with Osteoporosis at High Risk) porovnávala romosozumab s alendronátem podávaným nejméně 1 rok u postmenoapuzálních žen s osteoporózou s vysokým rizikem. Po roční léčbě romosozumabem kleslo relativní riziko kompresních zlomenin páteře o 37 %, riziko fraktur krčku femuru o 36 % a riziko mimovertebrálních zlomenin o 26 %.

Post hoc analýza, její metodika a hodnocená populace

V post hoc analýze studií FRAME a ARCH byly pacientky rozřazeny na základě hodnot eGFR při vstupu do studie. Ta byla vypočítána pomocí rovnice MDRD. Při hodnotách eGFR ≥ 90 ml/min byly funkce ledvin považovány za normální, při hodnotách 60−89 ml/min jako mírně snížené a při hodnotách 30−59 ml/min jako středně snížené. Pacientky s těžkou poruchou renálních funkcí (eGFR ≤ 29 ml/min) byly z analýzy vyřazeny. Výstupy sledování zahrnovaly procentuální změnu kostní minerální denzity (BMD) v bederní páteři, kyčli a krčku femuru a incidenci nově vzniklých zlomenin obratlů. Vše bylo hodnoceno po 12 měsících sledování.

Výsledná zjištění

Do analýzy bylo zařazeno 7147 pacientek ze studie FRAME a 4077 ze studie ARCH. Mírné, respektive střední snížení renálních funkcí bylo při vstupu do studie zaznamenáno u 69 %, resp. 19 % účastnic studie FRAME a u 61 %, resp. 24 % účastnic studie ARCH. V obou studiích byl zjištěn významně větší procentuální nárůst BMD po 12 měsících užívání romosozumabu v porovnání s kontrolní skupinou u všech kategorií renálních funkcí.

Ve studii FRAME snížil romosozumab v porovnání s placebem relativní riziko vzniku vertebrálních zlomenin u pacientek se středním snížením funkce ledvin (eGFR 30−59 ml/min) o 72 % (95% interval spolehlivosti [CI] 14−91; p = 0,017) a u pacientek s mírným snížením funkce ledvin (eGFR 60−89 ml/min) o 70 % (95% CI 40−85; p < 0,001). U pacientek s normální funkcí ledvin vedla léčba romosozumabem k poklesu relativního rizika vertebrálních zlomenin o 84 % (95% CI 30−96; p = 0,005).

Při porovnání s alendronátem ve studii ARCH klesla incidence nově vzniklých fraktur páteře u nemocných s mírně sníženou renální funkcí o 51 % (95% CI 14−91; p = 0,017), se středním poklesem renálních funkcí o 19 % (95% CI −28 až 49; p = 0,39) a u žen s normální eGFR o 57 % (95 % CI 1−81; p = 0,04). 

Také pokles relativního rizika mimovertebrálních zlomenin byl při podávání romosozumabu významně větší v porovnání s kontrolami nezávisle na vstupní eGFR.

Incidence nežádoucích příhod včetně asymptotického poklesu kalcémie a vývoj renálních funkcí byly srovnatelné u všech podskupin rozdělených podle renálních funkcí při vstupu do studie.

Funkce ledvin zůstaly v průběhu 12 měsíců léčby stabilní jak u pacientek s romosozumabem, tak u kontrol. Průměrná změna eGFR zjištěná ve studii FRAME činila −0,7 ml/min/1,73 m2 ve skupině s romosozumabem a −1,2 ml/min/1,73 m2 ve skupině s placebem, ve studii ARCH +0,7 ml/min/1,73 m2 ve skupině s romosozumabem a +0,1 ml/min/m2 ve skupině s alendronátem.

Závěr

Kombinace osteoporózy s CKD zvyšuje riziko fraktur a s tím spojené morbidity a mortality. Z výsledků post hoc analýzy studií FRAME a ARCH vyplývá, že romosozumab lze využít pro efektivní léčbu postmenopauzálních žen s osteoporózou a současně mírně až středně sníženou funkcí ledvin. Užívání romosozumabu rovněž nemělo žádný negativní dopad na renální funkce a nezvýšil se výskyt nežádoucích příhod. 

(kali)

Zdroj: Miller P. D., Adachi J. D., Albergaria B. H. et al. Efficacy and safety of romosozumab among postmenopausal women with osteoporosis and mild-to-moderate chronic kidney disease. J Bone Miner Res 2022; 37 (8): 1437−1445, doi: 10.1002/jbmr.4563.



Labels
Endocrinology Gynaecology and obstetrics Internal medicine Orthopaedics Rheumatology General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#