#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Causes, Consequences, and Solutions to Weight Gain in Schizophrenia Treatment

13. 3. 2024

The use of antipsychotics in the treatment of schizophrenia is often associated with the development of overweight and obesity, which poses a risk for the onset of many diseases and increases morbidity and mortality in these patients. Concern about weight gain is also a common reason for non-adherence to antipsychotic treatment. The cause of weight gain may also lie in the symptoms of the disease itself. We, therefore, provide a summary of the causes, consequences, and possible solutions to this undesirable impact of schizophrenia and its treatment.

Příčiny nárůstu tělesné hmotnosti u pacientů se schizofrenií

Ke zvýšení tělesné hmotnosti u pacientů se schizofrenií mohou přispívat negativní symptomy, jako jsou apatie či anhedonie, které narušují kontrolu pacienta nad příjmem potravy i jeho schopnost rozeznat přílišný nárůst hmotnosti. Některé pozitivní symptomy mohou naopak vést ke snížení hmotnosti, například když pacient přestane jíst, protože se „čistí“ nebo protože mu to v rámci halucinace někdo nařídil. Nárůst hmotnosti u takových nemocných může naopak znamenat zmírnění příznaků a zlepšení stavu.

Do regulace příjmu potravy zasahují některá antipsychotika. Jde zejména o látky ovlivňující serotoninergní systém, který významně ovlivňuje příjem potravy. Down-regulace receptorů 5-HT2 stimuluje chuť k jídlu a snižuje pocit sytosti, což má za následek zvýšení kalorického příjmu a nárůst hmotnosti. Některá antipsychotika (klozapin, zotepin) a slabá neuroleptika s vysokou afinitou k histaminovým receptorům H1 vykazují sedativní účinky a snižují pohybovou aktivitu pacienta, takže bez restrikce kalorického příjmu dochází rovněž k nárůstu hmotnosti.

Antipsychotika s anticholinergními účinky mohou vyvolávat sucho v ústech, a navozovat tak pocit žízně. Tito nemocní mnohdy pijí velké množství kaloricky bohatých nápojů a přibývají na váze. S nejvyšším nárůstem tělesné hmotnosti jsou z antipsychotik spojeny klozapin a olanzapin. Bylo zjištěno, že s jejich užíváním se pojí zvýšená hladina leptinu, hormonu zapojeného do patofyziologie obezity. V tomto případě však může jít spíše o důsledek rozvoje nadváhy/obezity, protože leptin je secernován výhradně diferencovanými adipocyty.

Následky nárůstu tělesné hmotnosti ve spojení se schizofrenií

V obecné populaci jsou nadváha a obezita spojeny se zvýšeným rizikem hypertenze, diabetu 2. typu, ischemické choroby srdeční (ICHS), osteoartritidy, spánkové apnoe a některých maligních nádorů (karcinomu endometria, prsu, prostaty a kolorekta). Vyšší riziko těchto chorob a předčasného úmrtí souvisí i s nárůstem hmotnosti v rámci normálního rozmezí. Bylo zjištěno, že jedinci, kteří po 18. roce věku naberou na váze 5–8 kg, mají 1,9násobné riziko vzniku diabetu 2. typu a 1,25násobné riziko ICHS než ti, kteří si hmotnost udržují nebo sníží. Nárůst tělesné hmotnosti v dospělosti o 11 kg je spojen s 1,7–2,5násobně zvýšeným rizikem ischemické cévní mozkové příhody (iCMP).

Zvýšenou somatickou morbiditu a o 60 % vyšší mortalitu s sebou nese již samotná přítomnost schizofrenie. Toto riziko ještě umocňuje nadváha či obezita a také časté kuřáctví pacientů se schizofrenií. Jednou z podmínek úspěšné léčby schizofrenie je dlouhodobá adherence k léčbě. Tu významně ovlivňuje profil nežádoucích účinků předepsaného přípravku. Obava z nárůstu tělesné hmotnosti při užívání antipsychotik (podobně jako u některých jiných skupin léků v léčbě jiných onemocnění) potom patří k hlavním faktorům snižujícím adherenci k užívání této medikace.

Mezi důsledky nárůstu tělesné hmotnosti navozeného antipsychotiky u pacientů se schizofrenií patří:

  • zdravotní rizika (hypertenze, diabetes 2. typu, ICHS, CMP)
  • stigmatizace
  • neadherence k léčbě
  • zhoršená kvalita života
  • sociální stažení

Možnosti řešení

Prvním krokem v prevenci nadváhy/obezity pacientů léčených pro schizofrenii je identifikace jedinců náchylných k přibývání na váze. Tyto pacienty je třeba hned v počátku poučit o riziku a následcích zvýšení tělesné hmotnosti. Všem pacientům je třeba doporučit zdravý životní styl zahrnující vyváženou stravu a pravidelný pohyb. Před zahájením terapie schizofrenie by měl lékař identifikovat přítomnost rizikových faktorů pro rozvoj metabolických a kardiovaskulárních chorob a zdokumentovat případné kuřáctví a konzumaci alkoholu.

Během léčby schizofrenie je vhodné pravidelně monitorovat tělesnou hmotnost pacientů i související laboratorní parametry, jako jsou glykémie, glykovaný hemoglobin nebo hladina celkového a LDL cholesterolu. Pokud se týká farmakoterapie, je na místě volit antipsychotika s nízkým potenciálem pro zvýšení hmotnosti pacienta. Další vhodné postupy zahrnují snížení dávky antipsychotik s možným nepříznivým dopadem na tělesnou hmotnost, změnu antipsychotik při výskytu tohoto nežádoucího vedlejšího efektu a ve vybraných případech podávání antiobezitik.

Závěr

Častý rozvoj nadváhy a obezity v průběhu terapie schizofrenie má nepříznivé zdravotní důsledky a je třeba mu předcházet. Preventivní opatření zahrnují identifikaci a edukaci pacientů se sklonem k nárůstu hmotnosti, doporučení zdravé stravy a pravidelného pohybu, monitorování tělesné hmotnosti a souvisejících laboratorních hodnot během léčby a v neposlední řadě výběr vhodné medikace či případnou úpravu její dávky nebo změnu přípravku.

(zza)

Zdroj: Kurzthaler I., Fleischhacker W. W. The clinical implications of weight gain in schizophrenia. J Clin Psychiatry 2001; 62 (Suppl. 7): 32−37.



Labels
Psychiatry Paediatric psychiatry Internal medicine Cardiology General practitioner for adults
Logo Angelini_červen 2024

Latest courses
Authors: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#