#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Interactive Case Study: Use of Cannabis Extract for Local Treatment of Neuropathic Pain

19. 6. 2024

We have been using cannabis for pain treatment for several years. We also have good experiences with it in difficult-to-control symptoms of neuropathic pain, as illustrated in the following case study. Until recently, our patients only used cannabis orally or via vaporization. With the availability of cannabis extracts, a new option has emerged – local therapy.

78letá pacientka se před 5 lety podrobila operaci pravého kolene – TEP. Operační výkon proběhl bez komplikací, rovněž následná hospitalizace byla bez pozoruhodností. Brzy po propuštění však začala při pohybu pociťovat nepříjemný tah v oblasti kolena a na bérci PDK. Intenzita potíží se zvyšovala až tlakovou bolest. Při kontrolách v ortopedické ambulanci byla zkoušena různá analgetika, nejčastěji nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAIDs), ale bez většího efektu. Bolest přetrvávala.

Protože se stav pacientky ani v následujících měsících nezlepšil, byla 3 roky po TEP kolene, po dohodě ošetřujících ortopedů s neurochirurgy, navržena denervační operace n. saphenus (předcházela ji úspěšná blokáda nervu lokálním anestetikem s týdenní úlevou).

#157

Několik týdnů po operaci se bolest PDK objevuje znovu. Je ještě intenzivnější a pacientka ji pociťuje i na větší ploše bérce. Také se změnila z tlakové na pálivou. A protože u ní tento stav přetrvává, je 4 roky po náhradě kloubu a více než 1 rok po neuroablačním zákroku nakonec odeslána do ambulance bolesti.

Při vstupním vyšetření zjišťujeme, že operační rány jsou zhojeny per primam, jizva po denervačním výkonu je stále bolestivá. Na kůži v inervační oblasti n. saphenus zaznamenáváme hypestezii, na vnitřní straně kolena alodynii. Spontánní pálivou bolest pociťuje v horní polovině bérce. Intenzitu udává jako velmi silnou. Má pocit stékání tekutiny po noze. Pacientka je už vším velmi unavena, je skeptická k jakýmkoliv intervenčním metodám. Vadí jí, že ani mnohaleté užívání analgetik nic nevyřešilo, a nechce nadále brát tolik léků.

Po zohlednění všech informací se tedy přikláníme k lokální léčbě v kombinaci s redukovanou perorální léčbou. Pacientku objednáváme na aplikaci kapsaicinové náplasti, bude užívat pregabalin 75 mg na noc a při bolesti kombinaci tramadol/paracetamol 37,5/325 mg 1 tbl.

#158

Po aplikaci léčivé náplasti s obsahem kapsaicinu se intenzita bolesti snížila o 60 %. Na domácí místní léčbu jsme k aplikaci na bolestivá místa PDK předepsali krém s 5% lidokainem. Na kombinované terapii byla pacientka bez větších potíží.

Asi po půl roce odezněl efekt kapsaicinu. Vyšší dávky pregabalinu ani navýšení dávky kombinovaného analgetika s obsahem tramadolu/paracetamolu pacientka netolerovala; následovala rotace analgetika na retardovaný tapentadol, postupně zvýšený na 2× 100 g. Kontrola bolesti se zlepšila.

Znovu indikováno nalepení náplasti s kapsaicinem. Její druhá aplikace však byla pro pacientku bolestivější, navíc s dobrým efektem jen v řádu dnů. Předepisujeme tedy kombinovaný antineuropatický krém (5% lidokain, 2% AMT, 0,2% klonidin). Je účinnější než samotný lidokainový preparát, pacientce ulevuje od bolesti na několik hodin. V průběhu následujícího roku se střídají období zhoršení stavu, kdy si stěžuje na pálení pravé nohy až do třísla, s obdobími, kdy je bolest pod kontrolou.

Po 2 letech od začátku naší léčby, v době, kdy se potíže opět mírně zhoršily, nás pacientka znovu kontaktuje. Efekt antineuropatického krému se snížil – úplná úleva vydrží jen hodinu, pak dochází k postupnému zhoršování pálivé bolesti. Chce něco jiného.

#159

Předepsali jsme krém s plnospektrálním extraktem z konopí obsahujícím 10 % THC a 2 % CBD. Jako vehikulum jsme použili Pentravan. Tento základ umožňuje přípravu krému s vyššími koncentracemi účinných látek a s více než jednou léčivou složkou. Efekt byl vynikající. Pacientce přinesl nejlepší úlevu ze všech vyzkoušených krémů. Úleva po jedné aplikaci vydržela skoro celý den. Nyní jej používá společně s tapentadolem ret. 2× 100 mg a pregabalinem 2× 75mg a je spokojená.

   

Konopný krém v naší ambulanci používáme s velmi dobrým efektem především tam, kde je zjištěna nadměrná citlivost kůže. Osvědčil se ovšem i u bolestí kloubů nebo svalů.

   

MUDr. Lenka Kocmichová
ambulance chronické bolesti, Nemocnice České Budějovice



Labels
Pharmacy Neurology Clinical oncology Pain management
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#