#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fibrinogen and Management of Peripartum Life-Threatening Hemorrhage

15. 6. 2022

The most common cause of maternal death in the developed world continues to be peripartum life-threatening hemorrhage. It can result as a consequence of the consumption of coagulation factors, primarily fibrinogen. The analysis presented below summarizes information on the prevention of this complication and the use of fibrinogen concentrate therapy.

Peripartální život ohrožující krvácení a související koagulopatie

Peripartální život ohrožující krvácení (PŽOK) je termín označující kritické krvácení v průběhu porodu, které vyžaduje rychlou transfuzní terapii nejen koncentrátu erytrocytů, ale i čerstvé mražené plazmy (FFP) či koncentrátu trombocytů. U PŽOK se snadno rozvíjí koagulopatie v důsledku fyziologických změn koagulačních a fibrinolytických parametrů u těhotných žen během pozdního těhotenství. Vedle množství krevních ztrát se jako vhodný indikátor k posouzení závažnosti PŽOK jeví stanovení koncentrace fibrinogenu v krvi.

U PŽOK se mohou vyskytovat také dvě specifické poruchy koagulace. Jednou je konzumpční koagulopatie, kdy tkáňový faktor proudící do mateřského krevního oběhu aktivuje exogenní koagulační faktory tvořící komplex s aktivovaným faktorem VII, a tím dochází ke zvýšené spotřebě fibrinogenu. Druhou je diluční koagulopatie, při níž dochází k rozsáhlé ztrátě koagulačních faktorů spojené s masivní ztrátou krve, která je nahrazována infuzemi  a transfuzemi bez doplnění koagulačních faktorů. Společným pojítkem obou typů koagulopatie tedy je, že koncentrace fibrinogenu v krvi slouží jako ukazatel kritického PŽOK a že včasná suplementace fibrinogenu může být zásadním krokem v předcházení PŽOK.

Hypofibrinogenémie

K včasné normalizaci hladin fibrinogenu je nezbytné znát jeho aktuální hladinu. Hodnotu, u které je již vyžadována masivní transfuze, představuje koncentrace fibrinogenu < 200 mg/dl, případně je možné nepřímé stanovení pomoci A5FIMBTEM < 10 mm (parametr vyšetřovaný rotační tromboelastometrií). Normální koncentrace fibrinogenu u těhotných žen ve III. trimestru stoupá téměř k 500 mg/dl. Minimální množství fibrinogenu potřebného pro normální hemostázu představuje 40−50 % normální koncentrace.

Účinnost koncentrátu fibrinogenu

Rychlá normalizace hladiny fibrinogenu snižuje objem ztracené krve. V současnosti se k hrazení ztraceného fibrinogenu dá použít čerstvá mražená plazma, ovšem z hlediska vyšší koncentrace je vhodnější podat koncentrát fibrinogenu. Mezi další rizika terapie FFP patří objemové přetížení, které může vést k plicnímu edému. Je také třeba počítat s časovou náročností přípravy plazmy před podáním.

Studie ukazují, že profylaktické podání koncentrátu fibrinogenu v dávce 2 g nemělo žádný efekt na porodní krvácení u žen s hladinou fibrinogenu v krvi v normálním rozpětí. Když je však koncentrát podán pacientkám s PŽOK a závažnou hypofibrinogenémií (< 150 mg/dl), hladina fibrinogenu se navýší. Sníží se tak také objem podaných jednotek FFP v průběhu další péče.  

Point-of-care testování fibrinogenu

Prognózu pacientek lze zlepšit rychlou identifikací nízkých hladin fibrinogenu v plazmě a provedením včasné intervence. Viskoelastometrické systémy (TEG, ROTEM) mohou vyhodnocovat hladinu fibrinogenu cestou point-of-care testování (POCT, měření in vitro v místě péče o pacienta) a jsou vhodnou screeningovou metodou. Tyto bedside metody umožňují změřit hladinu fibrinogenu za 10−20 minut, a je tedy možné získat informace o závažnosti koagulopatie v rané fázi, odhadnout potřebný objem transfuzních přípravků a včas začít s adekvátní terapií.

Závěr

Podání koncentrátu fibrinogenu je nejefektivnější u pacientek s těžkou hypofibrinogenémií. Profylaktické podávání koncentrátu fibrinogenu u žen s normálními hladinami fibrinogenu v plazmě se z hlediska předcházení velkým ztrátám krve ukázalo jako neúčinné. Vhodnou metodou screeningu a včasné intervence PŽOK jsou metody viskoelastometrie.

(saz)

Zdroj: Matsunaga S., Takai Y., Seki H. Fibrinogen for the management of critical obstetric hemorrhage. J Obstet Gynaecol Res 2019; 45: 13−21, doi: 10.1111/jog.13788.



Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Gynaecology and obstetrics
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#