Which Dietary Recommendations Actually Work for Irritable Bowel Syndrome?
Food is both a trigger for symptoms and a treatment tool for individuals with irritable bowel syndrome (IBS). A 2021 review summarizes the results of the latest research on the effectiveness of dietary measures for IBS and the evidence of which measures are truly beneficial. A positive impact was found for general healthy eating recommendations, soluble fiber supplementation, a low short-chain carbohydrate diet, and probiotic administration.
Zdravé stravování
V první řadě je třeba všem pacientům s IBS poskytnout obecné rady o zdravém stravování. Britská dietetická společnost doporučuje omezit potenciální spouštěče symptomů, jako jsou alkohol, kofein, ostrá a tučná jídla. Pacienti by měli vědět, že je třeba jíst pravidelně, vyhýbat se jídlům pozdě v noci a velkým porcím, jíst pomalu a pečlivě jídlo kousat.
Několik studií prokázalo, že tento dietní přístup používaný v 1. linii léčby IBS může zmírnit příznaky, ale je potřeba další výzkum, který by ukázal, zda je sám o sobě účinným terapeutickým postupem. Vyváženou stravu je určitě vhodné doporučit z hlediska celkového zdraví.
Omezení FODMAP
Vysoký obsah karbohydrátů s krátkým řetězcem, tzv. FODMAP (fermentované oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly), mají obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny a mléčné výrobky. Tyto molekuly jsou pomalu fermentovány střevními bakteriemi, což vede k hromadění vody a plynu ve střevě. Přibývá důkazů o příznivém vlivu diety se sníženým obsahem FODMAP na zmírnění příznaků IBS. Ty FODMAP, které pacient toleruje, je možné do stravy opětovně zařadit z důvodu zvýšení přijatelnosti diety a omezení možných škodlivých vlivů.
Tato dieta je navržena pro 1. linii léčby v kombinaci s dalšími metodami. Nicméně, ne všichni pacienti na ni reagují, někteří ji nedokážíu dodržovat a existují obavy stran jejích dlouhodobých důsledků z hlediska nutričního stavu a střevního mikroprostředí. Budoucí výzkum by se měl zaměřit na individualizaci této diety.
Bezlepková dieta
Přínos pozorovaný u pacientů s IBS při dodržování bezlepkové diety je dán spíše omezením příjmu FODMAP než absencí lepku. Nedávná metaanalýza ukázala, že neexistuje dostatek důkazů pro doporučení této diety u IBS. Pro řadu pacientů je však dostupnější než omezení na FODMAP a dodržují ji i bez lékařského doporučení. Nemocné je ovšem třeba upozornit na riziko deficience vitaminů D, B12 a železa, zinku a hořčíku při dodržování bezlepkové diety.
Úprava střevního mikrobiomu
Úprava mikroprostředí střeva podáváním probiotik vykázala u IBS slibné výsledky, nicméně dosud není jasné, které bakteriální kmeny či jejich kombinace jsou optimální a jaká by měla být délka této léčby.
O přínosu prebiotik a synbiotik u IBS dosud není dostatek důkazů.
Psyllium
U pacientů s IBS s převládající zácpou i s převládajícím průjmem je na základě výsledků nedávné metaanalýzy doporučeno užívání rozpustné vlákniny – psyllia (rozemleté osemení jitrocele indického). Uvedená práce však nedokázala určit optimální dávku ani délku této suplementace.
Závěr
Při doporučování dietních opatření u IBS je důležité zohlednit pohled a preference pacienta. Nezbytným předpokladem je vytvoření dobrého vztahu a důvěry mezi pacientem a nutričním specialistou. Pacienta je třeba podporovat minimálně při dodržování dietních doporučení 1. linie.
(zza)
Zdroj: Surdea-Blaga T., Cozma-Petrut A., Dumitraşcu D. L. Dietary interventions and irritable bowel syndrome − what really works? Curr Opin Gastroenterol 2021; 37 (2): 152−157, doi: 10.1097/MOG.0000000000000706.
Did you like this article? Would you like to comment on it? Write to us. We are interested in your opinion. We will not publish it, but we will gladly answer you.