#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Modification of Criteria for Diagnosing Irritable Bowel Syndrome in Clinical Practice

20. 9. 2022

The Rome criteria for diagnosing disorders of gut-brain interaction (DGBI) have recently been modified due to discrepancies with their use in clinical practice. The Rome Foundation board has created modified Rome IV diagnostic criteria. When caring for patients with DGBI, including irritable bowel syndrome (IBS), it will be possible to diagnose even with shorter duration and lower frequency of symptoms.

Důvody modifikace Římských kritérií IV

Římská kritéria pro diagnostiku DGBI, kam patří také syndrom dráždivého tračníku, se využívají pro epidemiologický výzkum, patofyziologické a terapeutické studie i v klinické praxi. Požadavek vysoké frekvence a dlouhého trvání příznaků ovšem ztěžuje jejich klinické využití při péči o pacienty. Modifikovaná kritéria pro klinickou praxi proto zachovávají podmínku povahy symptomů a jejich obtěžujícího charakteru, ale snižují hranici četnosti a délky jejich trvání za předpokladu, že jsou bezpečně vyloučeny jiné možné diagnózy.

Římská kritéria pro diagnostiku DGBI v praxi

Výbor Rome Foundation doporučuje následující:

  • Kvalitativní kritéria symptomů musejí být zachována.
  • Musí být splněn obtěžující charakter příznaků – pacient kvůli těmto příznakům vyhledá pomoc lékaře nebo tyto symptomy zasahují do jeho běžných aktivit (osobních či profesních), tj. ovlivňují kvalitu jeho života.
  • Frekvence příznaků může být nižší, než je hranice uvedená v Římských kritériích IV, pokud jsou splněny předchozí podmínky.
  • Délka trvání obtíží 6 měsíců uvedená v Římských kritériích IV není v klinické praxi potřebná. Pro ujištění, že se nejedná o jinou diagnózu, je doporučená délka trvání příznaků 8 týdnů.

Syndrom dráždivého tračníku

U IBS je kvalitativním diagnostickým kritériem recidivující bolest břicha průměrně nejméně 1 den v týdnu v posledních 3 měsících splňující ≥ 2 následující podmínky:

  • souvislost s defekací
  • současná změna frekvence stolice
  • současná změna vzhledu stolic

IBS dále rozdělujeme do klinických subtypů dle vzhledu stolice ve dnech s příznaky:

  1. s převažující zácpou
  2. s převažujícím průjmem
  3. smíšený typ
  4. neklasifikovaný typ

Posledně uvedený lze stanovit pouze u pacientů, kteří v té době neužívají medikaci. Vedle úpravy stravovacího režimu, změny životního stylu, psychoterapeutické léčby a farmakoterapie lze pro zmírnění příznaků IBS bez převažující zácpy použít i zdravotnický prostředek PROIBS, který působí jako prebiotikum.

Závěr

Pro používání modifikovaných diagnostických kritérií je v klinické praxi nutné vyloučit jiné možné příčiny dle klinických projevů či dalších vyšetření. Tato kritéria nenahrazují Římská kritéria IV pro klinické, epidemiologické či patofyziologické studie. Jejich používání v praxi při péči o pacienty by mělo lékařům umožnit stanovit včas diagnózu, omezit další zbytné diagnostické postupy a zlepšit vztah mezi lékařem a pacientem.

(zza)

Zdroj: Drossman D. A., Tack J. Rome Foundation clinical diagnostic criteria for disorders of gut-brain interaction. Gastroenterology 2022 Mar; 162 (3): 675−679, doi: 10.1053/j.gastro.2021.11.019. 

Komerční sdělení



Labels
Gastroenterology and hepatology General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#