#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pharmacological Profile of Mavacamten and Key Studies of Its Use in HCM Treatment

1. 11. 2023

A new addition to the treatment options for hypertrophic cardiomyopathy, approved for use in European Union countries in June 2023, is the selective reversible cardiac myosin inhibitor mavacamten. The following review summarizes its fundamental pharmacological characteristics along with the results of several crucial clinical studies and highlights the potential integration of mavacamten into clinical practice.

Úvod

Hypertrofická kardiomyopatie (HCM) je stav s hypertrofií levé komory, která není vyvolána obvyklými kardiálními či systémovými příčinami. Hypertrofie nejčastěji postihuje bazální část mezikomorového septa a ve většině případů vyvolává obstrukci výtokového traktu levé komory (LVOT). Typickými symptomy jsou námahová bolest na hrudi, dušnost a synkopa.

Dosavadní možnosti terapie představovaly betablokátory, blokátory kalciových kanálů, případně disopyramid. Inhibitor srdečního myozinu mavakamten nedávno v klinických studiích prokázal signifikantní zmírnění symptomů, jež u pacientů vedlo až k možnosti odložení invazivní léčby.

   

Mechanismus působení a účinek mavakamtenu

Ústřední roli v patofyziologii HCM hrají hyperkontraktilita a porucha relaxace myokardu, jejichž příčinou je nadbytečná tvorba systolických a reziduálních diastolických příčných můstků při kontrakci vyplývající z poruchy aktivace a inaktivace myozinu. Za normálních okolností zůstává v neaktivním stavu 40–50 % myozinových hlavic, zatímco u HCM je to pouze 15–20 %.

Mavakamten selektivně a reverzibilně inhibuje beta-kardiální myozin-ATPázu, čímž moduluje počet kontraktibilních myozinových hlavic, a tím snižuje pravděpodobnost tvorby nadbytečných můstků. Působením mavakamtenu se myozin dostává do energeticky úsporného, superrelaxovaného stavu, který je ale zároveň možné okamžitě aktivovat.

Na počátku terapie dochází k reverzibilnímu poklesu ejekční frakce levé komory (EF LK) závislému na dávce. Doporučuje se zvýšená opatrnost při zahájení léčby z důvodu rizika srdečního selhání a lék není doporučený u pacientů s EF LK < 55 %. V průběhu terapie je doporučeno na 4 týdny léčivo vysadit, pokud EF LK poklesne pod 50 %.

  

Farmakokinetická charakteristika

Perorální mavakamten má vynikající biologickou dostupnost (přibližně 85 %) a rychlou absorpci s dosažením maximální plazmatické koncentrace v průměru za 1 hodinu (rozmezí: 0,5−3 hodiny). Léčivo má vysoký distribuční objem a dlouhou eliminační fázi. Odhaduje se, že terminální poločas činí 6 dní u ultrarychlých metabolizátorů CYP2C19, 8 dní u rychlých metabolizátorů a 10 dní u středně rychlých. U pomalých metabolizátorů to ovšem může být až 23 dní. Z důvodu rizika akumulace je proto v takovém případě doporučena úprava dávkování.

   

Klíčové klinické studie

PIONEER-HCM

Nezaslepená studie fáze II hodnotila účinnost mavakamtenu u 21 pacientů se symptomatickou HCM a obstrukcí LVOT. Primárním cílem bylo snížení gradientu LVOT po námaze. Pacienti byli randomizovaní v poměru 1 : 1 a sledovaní po dobu 12 týdnů. V rameni A vysadili účastníci ostatní terapii alespoň 14 dní před nasazením mavakamtenu, v rameni B nadále užívali svou obvyklou léčbu (betablokátory).

Počáteční denní dávka mavakamtenu byla v rameni A 10 či 15 mg (v závislosti na hmotnosti). V rameni B byla léčba zahájena 2 mg denně, s možnou titrací ve 4. týdnu. Po 12 týdnech léčby se v rameni A gradient LVOT snížil po maximální zátěži o 90 mmHg (p = 0,008 oproti výchozí hodnotě), zatímco v rameni B došlo ke snížení o 25 mmHg (p = 0,02 oproti výchozí hodnotě). Bylo také dosaženo zvýšení parciálního tlaku kyslíku v žilní venózní krvi (pVO2), snížení klidového LVOT i hodnoty po Valsalvově manévru a zlepšení skóre NYHA.

20 pacientů setrvalo na léčbě po dobu 12 týdnů, 1 účastník z ramene A vysadil léčbu z důvodu recidivy fibrilace síní vyžadující hospitalizaci. Fibrilace síní se projevila celkem u 5 nemocných a přechodné snížení EF LK bylo zaznamenané u 3.

EXPLORER-HCM

Randomizovaná dvojitě zaslepená placebem kontrolovaná studie fáze III zkoumala účinek mavakamtenu u 251 symptomatických pacientů s HCM s obstrukcí LVOT. Účastníci byli randomizovaní v poměru 1 : 1 k léčbě mavakamtenem v dávce 2,5–15 mg denně nebo placebem, a to po dobu 30 týdnů.

Terapie mavakamtenem vedla ke zmírnění obstrukce LVOT, zvýšení zátěžové kapacity a zlepšení funkční klasifikace dle NYHA o > 1 jednu třídu. V rameni s mavakamtenem bylo pozorováno zvýšení pVO2 o ≥ 1,5 ml/kg/min a zlepšení NYHA o ≥ 1 třídu nebo zvýšení pVO2 o > 3,0 ml/kg/min bez zhoršení NYHA u 37 % pacientů oproti 17 % v placebovém rameni (p = 0,0005).

U 7 pacientů došlo k přechodnému poklesu EF LK na < 50 %. Incidence fibrilace síní byla v obou ramenech obdobná.

VALOR-HCM

Zajímavé výsledky přinesla studie VALOR-HCM, která po dobu 16 týdnů srovnávala působení mavakamtenu (v dávce 2,5–15 mg denně) s placebem, tentokrát u 112 pacientů doporučených k redukční ablaci septa (SRT).

Na konci studie byla v rameni s mavakamtenem SRT stále vhodná pro 18 % pacientů, zatímco v placebovém rameni to bylo 77 % (p < 0,0001). U pacientů také bylo pozorované snížení pozátěžového gradientu LVOT o 37 mmHg a zlepšení NYHA o ≥ 1 třídu u 41 % pacientů.

U 2 pacientů léčených mavakamtenem bylo hlášené snížení EF LK na < 50 %, z něhož se po vysazení léčiva na dobu 4 týdnů zotavili.

   

Mavakamten v praxi

Mavakamten je v současné době registrovaný ve formě perorálních tobolek o různé síle (2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 15 mg) k léčbě symptomatické obstrukční HCM u dospělých pacientů s NYHA třídy II–III. Většina účastníků výše zmíněných studií užívala zároveň s mavakamtenem obvyklou terapii HCM.

   

Závěr

Vzhledem k tomu, že obstrukční kardiomyopatie je jedním z rizikových faktorů náhlé srdeční smrti, je důležité nepodcenit její diagnostiku a léčbu. Mavakamten coby selektivní inhibitor enzymu myozin-ATPázy normalizuje vazbu aktinu a myozinu, a tím vede ke snížení kontraktility a zlepšení energetiky myokardu.

   

(lexi)

Zdroje: 
1. Dong T., Alencherry B., Ospina S., Desay M. Y. Review of mavacamten for obstructive hypertrophic cardiomyopathy and future directions. Drug Des Devel Ther 2023; 17: 1097–1106, doi: 10.2147/DDDT.S368590.
2. EPAR Camzyos. European Medicines Agency, 2023 Jul 24. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/camzyos#:~:text=Camzyos%20received%20a%20mar keting%20authorisation,EU%20on%2026%20June%202023
3. SPC Camzyos. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/camzyos-eparproduct-information_cs.pdf

   

Zkrácenou informaci o přípravku naleznete zde.

   

3500-CZ-2300036



Labels
Internal medicine Cardiology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#