#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Does gliflozin treatment for heart failure have greater benefits in diabetics?

3. 3. 2022

Inhibitors of glucose reabsorption in the proximal tubule are represented on the domestic market by several molecules including empagliflozin. The EMPEROR-Reduced study monitored the impact of empagliflozin administration in individuals with heart failure with reduced ejection fraction (HFrEF) and compared the results in patients with and without diabetes.

Úvod

Srdeční selhání představuje pro současnou populaci i přes významný pokrok v diagnostice a léčbě stále závažný problém. Riziko srdečního selhání zvyšuje přítomnost diabetu mellitu 2. typu (DM2) a toto onemocnění také dále komplikuje již vzniklé srdeční selhání a omezuje možnosti jeho léčby.

V současné době se věnuje velká pozornost studiu farmakologického působení a účinnosti inhibitorů sodíko-glukózového kotransportéru (SGLT2i) – gliflozinů. Záhy po jejich registraci se totiž ukázalo, že vedle svého glykosurického účinku vykazují také velmi významné kardioprotektivní a renoprotektivní efekty, které se pouhou normalizací glykémie vysvětlit nedají.

Jedním z klinických výzkumů, které blíže analyzovaly vliv SGLT2i, konkrétně empagliflozinu, na klinické výsledky pacientů s HFrEF, byla multicentrická studie fáze III EMPEROR-Reduced probíhající mezi lety 2017 a 2020. V rámci předem definované subanalýzy dat z této studie se potom mezinárodní tým výzkumníků zaměřil na možné rozdíly v účinnosti empagliflozinu u diabetické a nediabetické populace.

Metodika studie a populace účastníků

Do studie bylo zařazeno 3730 pacientů se HFrEF třídy NYHA II–IV a ejekční frakcí levé komory (EF LK) ≤ 40 %. Celkem 50 % účastníků mělo diabetes, 34 % pacientů spadalo do pásma prediabetu charakterizovaného hodnotou glykovaného hemoglobinu (HbA1c) 5,7–6,4 % a normoglykemických bylo 16 % pacientů (HbA1c < 5,7 %).

Účastníci byli randomizováni byli v poměru 1 : 1 k léčbě empagliflozinem (10 mg denně) nebo placebem, a to navíc k doporučené léčbě srdečního selhání. Primárním cílovým parametrem byla doba do první příhody – potvrzené hospitalizace pro srdeční selhání nebo potvrzeného úmrtí z kardiovaskulárních (KV) příčin.

Kdo má větší kardiovaskulární a renální benefit?

Riziko úmrtí z KV příčin nebo hospitalizace pro srdeční selhání, ale také riziko jakékoliv hospitalizace a nepříznivých renálních výsledků bylo nepřekvapivě vyšší u pacientů s diabetem. Pacienti s prediabetem a normoglykémií měli toto riziko nižší a vzájemně obdobné.

Empagliflozin významně snížil riziko primárního cílového parametru oproti placebu, a to bez ohledu na přítomnost diabetu: poměr rizik (HR) 0,72 u diabetiků (95% interval spolehlivosti [CI] 0,60–0,87) a HR 0,78 u nediabetiků (95% CI 0,64–0,97). Změny HbA1c v průběhu léčby neměly vliv na výskyt primárního cílového parametru.

Účinky empagliflozinu se nelišily u diabetiků a nediabetické populace ani z hlediska parametru celkové míry hospitalizace pro srdeční selhání, poklesu odhadované glomerulární filtrace v čase a rizika závažných nepříznivých renálních výsledků. Tyto parametry nebyly odlišné ani při srovnání pacientů s prediabetem nebo normoglykémií. Empagliflozin nesnižoval HbA1c u pacientů s prediabetem nebo normoglykémií a nebyl spojen se zvýšeným rizikem hypoglykémie.

Závěr

Ve studii EMPEROR-Reduced empagliflozin významně zlepšil kardiovaskulární a renální výsledky u pacientů se srdečním selháním se sníženou ejekční frakcí, a to nezávisle na přítomnosti diabetu nebo změnách HbA1c v průběhu léčby. Empagliflozin má potenciál pozitivně ovlivnit životy dospělých pacientů s různými typy srdečního selhání i komorbidit.

(lexi)

Zdroje:
1. Anker S. D., Butler J., Filippatos G. et al. Effect of empagliflozin on cardiovascular and renal outcomes in patients with heart failure by baseline diabetes status: results From the EMPEROR-Reduced Trial. Circulation 2021, 143 (4): 337–349, doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.051824.
2. Fathi A., Vickneson K., Singh J. S. SGLT2-inhibitors; more than just glycosuria and diuresis. Heart Fail Rev 2021; 26 (3): 623–642, doi: 10.1007/s10741-020-10038-w.



Labels
Angiology Internal medicine Cardiology

Latest courses
Authors: MUDr. Sylvie Štrégl Hrušková, prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., MUDr. Marie Lazárová

Authors: MUDr. Kristýna Kyšperská, MUDr. Jan Beneš

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#