#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Will up-titration or combination with bisoprolol help to better control hypertension in amlodipine users?

25. 10. 2022

Will patients with hypertension who do not achieve control of this condition with amlodipine at a dose of 5 mg benefit more from up-titration or combining it with bisoprolol? The answer to this question was sought in a study published this year by German authors.

Kontrola TK u pacientů rezistentních k monoterapii

Guidelines evropských odborných společností doporučují nasadit pacientům, u nichž se nedaří dosáhnout dobré kontroly krevního tlaku (TK), raději kombinovanou léčbu nízkými dávkami 2 antihypertenziv s různými a komplementárními mechanismy účinku než zvýšení dávky monoterapie na maximální možnou denní dávku. V randomizované kontrolované studii (RCT) BA5-A5 byla u pacientů s nekontrolovanou hypertenzí prokázána superiorita kombinované léčby 5 mg selektivního blokátoru kalciových kanálů (BKK) amlodipinu a 5 mg selektivního betablokátoru (BB) bisoprololu vůči monoterapii 5 mg amlodipinu.

Žádná klinická studie však přímo neporovnávala účinnost maximální dávky amlodipinu s převedením pacienta na kombinovanou léčbu v nízké dávce. Právě to si dali za cíl autoři prezentované analýzy.

Metodika a cíle analýzy

Cílem analýzy bylo porovnat změny hodnot systolického (sTK) a diastolického krevního tlaku (dTK) od výchozích až po ty, jichž pacienti dosáhli po 8 týdnech léčby. V jejím rámci dostávali buď nízkodávkovou kombinaci amlodipinu 5 mg s bisoprololem 5 mg, nebo samotný amlodipin, ovšem s titrováním až na maximálně 10 mg denně.

Zmíněné dvě možnosti léčby byly porovnány nepřímo, simulovaně (STC – simulated treatment comparison), přičemž byla využita individuální pacientská data (IPD) z RCT, v níž účastníci dostávali buď 5 mg amlodipinu, nebo kombinaci 5 mg amlodipinu s 5 mg bisoprololu, a agregovaná data (AgD) z publikované RCT, která posuzovala výsledky užívání amlodipinu v dávkách 10 vs. 5 mg. RCT s IPD posloužila k vytvoření modelů pro hodnocení, jak pacienti mohou odpovídat na kombinaci, jsou-li srovnatelnější s účastníky RCT s AgD. Při popisovaném nepřímém porovnání byla dávka 5 mg amlodipinu použita jako kotva.

Výsledky

Do analýz účinnosti byly zahrnuty údaje celkem 261 pacientů z RCT s AgD, kteří dostávali amlodipin v dávce 10 mg, a 178 pacientů z RCT s IPD, kteří užívali nízkodávkovou kombinaci. Střední věk probandů v rameni užívajícím 10 mg amlodipinu činil 54,3 roku (standardní odchylka [SD] 10,6), v rameni na kombinaci 57,1 roku (SD 13,7). Mezi uživateli 10 mg amlodipinu měli menší zastoupení diabetici (8,7 vs. 18,8 %) a výchozí střední hodnota sTK/dTK byla 149,3 (SD 12,0)/96,5 (SD 4,7) vs. 148,8 (SD 8,2)/90,2 (SD 7,6) mmHg.

Finální model pro sTK a dTK zahrnoval následující proměnné: výchozí sTK, výchozí dTK, dobu trvání hypertenze, věk, konkomitantní diabetes, pohlaví, anamnézu kuřáctví (pouze u finálního modelu pro sTK) a BMI (pouze u finálního modelu pro dTK). Střední hodnoty, v nichž se lišily výsledky léčby kombinací oproti uptitraci po 8 týdnech, činily −1,6 mmHg (standardní chyba [SE] 1,9) u sTK a −3,3 mmHg (SE 1,3) u dTK.

Závěr

Ve výše popsaném nepřímém porovnání byl pozorován výraznější pokles dTK při léčbě nízkodávkovou kombinací než při uptitraci dávky amlodipinu z 5 na 10 mg. V případě sTK nebyl pozorován významný rozdíl.

(esr)

Zdroje: 
1. Foch C., Feifel J., Gottwald-Hostalek U. An anchored simulated treatment comparison of uptitration of amlodipine compared with a low-dose combination treatment with amlodipine 5 mg/bisoprolol 5 mg for patients with hypertension suboptimally controlled by amlodipine 5 mg monotherapy. Curr Med Res Opin 2022 Apr; 38 (4): 587–593, doi: 10.1080/03007995.2022.2030112. 
2. Williams B., Mancia G., Spiering W. et al; ESC Scientific Document Group. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension. Eur Heart J 2018; 39 (33): 3021–3104, doi: 10.1093/eurheartj/ehy339. 



Labels
Diabetology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults

Latest courses
Authors: MUDr. Ivan Řiháček, Ph.D.



Authors: MUDr. Markéta Hegarová

Authors: doc. MUDr. Jan Bruthans, CSc., doc. MUDr. Miroslav Solař, Ph.D., prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc.


Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#