#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Beta-blockers in the treatment of chronic heart failure: How did the analysis of the effects of 4 drugs in 26 studies turn out?

28. 3. 2023

As a cornerstone of therapy for chronic heart failure with reduced ejection fraction (HFrEF), it is recommended to start treatment with a very low dose of beta-blockers (BB) and titrate it to the maximum tolerated dose. However, it remains unclear whether one BB is superior to others. For this reason, a comprehensive pooled analysis of the efficacy and safety of bisoprolol, carvedilol, nebivolol, and metoprolol in 26 studies, including 14 randomized controlled and 12 observational, was recently published.

Úvod

Bisoprolol, metoprolol a nebivolol jsou selektivní β1-blokátory, karvedilol je neselektivní α1-blokátor a betablokátor s téměř vyrovnanou selektivitou receptorů β1 a β2. Karvedilol a nebivolol patří ke 3. generaci BB s poločasem eliminace 7–10 a 12–19 hodin. Bisoprolol, metoprolol-sukcinát a nebivolol mohou být podávány 1× denně, což velmi zlepšuje compliance pacientů. Ačkoliv je karvedilol potřeba podávat 2× denně, některé studie ukázaly, že překonává metoprolol v léčbě chronického srdečního selhání (CHF), což může být dáno přídatným benefitem vyplývajícím z jeho schopnosti blokovat receptor α1.

   

Výsledky analýzy

Bisoprolol vs. karvedilol

Užívání bisoprololu v porovnání s karvedilolem snížilo mortalitu z jakékoliv příčiny (poměr šancí [OR] 1,25; 95% interval spolehlivosti [CI] 1,11–1,42; p = 0,0002), ale nevedlo k významnému úbytku readmisí pacientů s CHF souvisejících s tímto onemocněním. Dále oproti karvedilolu bisoprolol významně zvýšil ejekční frakci levé komory (EF LK) (sdružený vážený střední rozdíl [WMD] –4,98 %; 95% CI –7,11 až –2,84 %; p < 0,00001).

Obě jmenovaná léčiva měla podobné účinky, co se týká zpomalování tepové frekvence a doby pobytu v nemocnici. Nebyly pozorovány rozdíly v celkovém výskytu nežádoucích příhod souvisejících s užíváním dané terapie, včetně zhoršení srdečního selhání a hypotenze, ale karvedilol zapříčinil méně bradykardií (OR 0,60; 95% CI 0,41–0,89; p = 0,01). Bisoprolol oproti karvedilolu snížil mortalitu z jakékoliv příčiny u pacientů se střední EF LK < 40 % (OR 1,32; 95% CI 1,15–1,53; p = 0,0001), při EF LK ≥ 40 % to však neplatilo (OR 0,93; 95% CI 0,52–1,66; p = 0,69). Z výše uvedených důvodů bylo konstatováno, že bisoprolol měl v léčbě CHF superiorní přínos v porovnání s karvedilolem při obdobné bezpečnosti terapie.

Metoprolol vs. karvedilol

Porovnání výsledků skupiny léčené karvedilolem a skupiny užívající metoprolol-sukcinát neukázalo žádné rozdíly v mortalitě z jakékoliv příčiny, opakované hospitalizaci nebo hodnotě EF LK. Bylo tedy vyhodnoceno, že metoprolol-sukcinát a karvedilol mají v léčbě CHF podobnou evidenci.

Oproti metoprolol-tartarátu karvedilol snížil mortalitu z jakékoliv příčiny (OR 0,77; 95% CI 0,69–0,86; p < 0,00001), ale nikoliv readmise pacientů s CHF kvůli této chorobě, zvýšil EF LK (WMD 4,83 %; 95% CI 2,43–7,22 %; p < 0,0001), ale neovlivnil 6minutový test chůze (6MWT), tepovou frekvenci ani kvalitu života hodnocenou na základě skóre získaného v Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire. Karvedilol si vedl lépe i při zmírňování zhoršení srdečního selhání (OR 0,41; 95% CI 0,18–0,98; p = 0,04). Mezi oběma skupinami nebyly zjištěny rozdíly v celkové incidenci nežádoucích účinků ani vysazení terapie. Karvedilol tedy při léčbě CHF poskytuje větší benefit než metoprolol-tartarát při obdobném bezpečnostní profilu.

Karvedilol vs. nebivolol

Z hodnocení účinků karvedilolu oproti výsledkům užívání nebivololu nevyplynuly žádné rozdíly v mortalitě z jakékoliv příčiny, readmisích z důvodu srdečního selhání ani nežádoucích příhodách souvisejících s užíváním léčiva. Nebivolol byl tudíž podobně jako karvedilol shledán spolehlivým betablokátorem pro pacienty s CHF.

Bisoprolol vs. metoprolol-sukcinát

Porovnání výsledků podávání metoprolol-sukcinátu a bisoprololu při CHF ukázalo, že léčba bisoprololem u těchto pacientů nevedla k významnému poklesu mortality z jakékoliv příčiny, ačkoliv s ní byla spojena menší míra readmisí (OR 1,29; 95% CI 1,03–1,63; p = 0,03).

   

Závěr

Autoři práce konstatují, že karvedilol u pacientů s CHF poskytuje podobné benefity jako metoprolol-sukcinát a nebivolol. Bisoprolol se jeví jako efektivnější než jiné betablokátory. Léčebný účinek metoprolol-tartarátu je naopak dle těchto zjištění horší než v případě ostatních zmíněných BB. Výskyt nežádoucích reakcí na různé BB byl podobný. Přesné porovnání jejich účinnosti a bezpečnosti by však bylo možné pouze přímo, tedy v randomizovaných head-to-head studiích.

(esr)

Zdroj: Liu B., Zhang R., Zhang A. et al. Effectiveness and safety of four different beta-blockers in patients with chronic heart failure. MedComm (2020) 2023 Jan 6; 4(1): e199, doi: 10.1002/mco2.199.



Labels
Diabetology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults

Latest courses
Authors: MUDr. Ivan Řiháček, Ph.D.



Authors: MUDr. Markéta Hegarová

Authors: doc. MUDr. Jan Bruthans, CSc., doc. MUDr. Miroslav Solař, Ph.D., prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc.


Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#