#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alopecia Areata – Autoimmune Inflammatory Disease and a New Targeted Treatment Option

31. 10. 2022

Alopecia areata (AA) is one of the non-scarring focal alopecias. It is an autoimmune disease of the hair follicle, the etiopathogenesis of which is not entirely understood. At the hair root, a lymphocytic inflammatory infiltrate develops, resulting in follicle miniaturization and the growth of a thin dystrophic hair. Recently, however, a new strategy for the treatment of AA has emerged, focusing on reducing inflammation of the hair follicle by inhibiting Janus kinases (JAK). This is the first therapeutic modality officially approved for this indication.

Alopecia areata

Alopecia areata je autoimunitní onemocnění s celoživotním rizikem výskytu okolo 2 %. Je charakterizována nejizvící ztrátou vlasů na ohraničených plochách kštice. Těžké formy vedou k úplné ztrátě vlasů (alopecia totalis), popřípadě k úplné ztrátě tělesného ochlupení (alopecia universalis).

Onemocnění může postihnout jedince jakéhokoliv věku, nejčastěji se však objevuje mezi 25. a 37. rokem. Ztráta vlasů je často provázena psychickou zátěží, která se může projevit úzkostí, depresí a snížením kvality života.

Příčina AA je nejasná. V současné době panuje názor, že jde o kombinaci environmentálních vlivů a genetických predisponujících faktorů, jako jsou varianty některých lokusů nebo genů zapojených do signalizace T lymfocytů.

Patofyziologie AA

AA postihuje vlasové folikuly, které podléhají fyziologickému cyklu se 3 fázemi: anagenní (růstová, trvá 2–6 let), katagenní (degenerativní, trvá 2–3 týdny) a telogenní (klidová, trvá 3 měsíce). Vlasový folikul v anagenní fázi je ve stavu tzv. imunitního privilegia. U pacientů s AA dochází v mikroprostředí vlasového folikulu v anagenní fázi k dramatickým změnám. Jde o expresi molekul hlavního histokompatibilního komplexu (MHC) třídy I a II, zvýšení hladiny prozánětlivých cytokinů a silnou infiltraci imunitními buňkami, zejména CD4+ a CD8+ T lymfocyty a NK buňkami.

Možnosti léčby AA

U lokalizovaných forem AA dochází během 1 roku ke spontánní remisi až u 80 % pa­cientů. V ostatních případech se používají různé off-label terapeutické modality, jako jsou lokální kortikosteroidy, minoxidil, anthranil, analoga prostaglandinů, kontaktní senzibilizátory nebo fototerapie, ovšem vesměs s nejistým efektem. V posledním desetiletí výzkumníci přišli s novou strategií léčby AA cestou potlačení zánětu inhibicí Janusových kináz. Nedávno byl v indikaci AA schválen baricitinib, který se tak stal v současnosti jedinou léčbou AA s oficiálně schválenou indikací u dospělých pacientů.  

(zza)

Zdroje:
1. Lensing M., Jabbari A. An overview of JAK/STAT pathways and JAK inhibition in alopecia areata. Front Immunol 2022 Aug 30; 13: 955035, doi: 10.3389/fimmu.2022.955035.
2. Michalíková H. Alopecie a možnosti farmakoterapie. Remedia 2017; 27 (5): 471–476.



Labels
Dermatology & STDs Rheumatology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#