#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Use of Specific Inhibition of Anticoagulant Therapy During Heart Transplantation

1. 3. 2022

A recent report from real clinical practice summarizes the experiences of physicians with dabigatran therapy and the reversal of its anticoagulant effect using idarucizumab in 10 patients before heart transplantation.

Antikoagulace u pacientů s ChSS

U pacientů s chronickým srdečním selháním (ChSS) je častou komplikací fibrilace síní, jež je indikací k profylaktické antikoagulační léčbě. Nemocným s ChSS, kteří potřebují transplantaci srdce, se stále velmi často předepisují antagonisté vitaminu K (VKAs). Evropská kardiologická společnost (ESC) nicméně doporučuje i u těchto pacientů nasazovat přímá perorální antikoagulancia (DOACs) vzhledem k jejich celkovému klinickému přínosu, pozitivnímu vlivu na přežití a lepšímu bezpečnostnímu profilu i přes rizika během operace. Jestliže nastane krvácení, podává se krevní transfuze a doplňují tekutiny, u VKAs také vitamin K. V případě život ohrožujícího krvácení se nasazuje koncentrát protrombinového komplexu nebo čerstvě mražená plazma a – pokud je dostupné – potom i přímé antidotum. Antidotem DOAC dabigatranu je idarucizumab, fragment monoklonální protilátky, který se na dabigatran váže a brání jeho antikoagulačnímu efektu, tj. inhibici trombinu.

Poznatky z observační studie

Sledována byla kohorta 10 pacientů se srdečním selháním z různých příčin (dilatační, ischemická, restriktivní a hypertrofická kardiomyopatie, chlopenní vada), kteří dlouhodobě užívali dabigatran a před provedením transplantace srdce jim byl podán idarucizumab v dávce 5 g. Průměrná koncentrace dabigatranu v plazmě dosahovala 139 ± 89 ng/ml. V průběhu kardiopulmonálního bypassu byl podáván nefrakcionovaný heparin (průměr 28 711 ± 9830 IU) a antikoagulace byla monitorována pomocí aktivovaného koagulačního času. Před odpojením byla antikoagulace ukončena pomocí protamin-sulfátu (průměr 11 111 ± 7927 IU). Po operaci byl pozorován pokles hemoglobinu, hematokritu a krevních destiček. Chirurgické zákroky byly provedeny úspěšně, bez zvýšených rizik. Všichni pacienti byli po 30 dnech od výkonu naživu a v průběhu hospitalizace žádný z nich neprodělal opakovanou thorakotomii z důvodu krvácení do hrudní dutiny ani se u nikoho nevyskytla žádná trombotická komplikace.

Výsledky byly porovnány s historickou kohortou nemocných, kterým byl před transplantací srdce podáván VKA (n = 24). Pacienti léčení dabigatranem/idarucizumabem potřebovali nižší počet jednotek transfuzních přípravků během perioperační a pooperační intenzivní péče v porovnání s pacienty na VKA (2,2 ± 2,52 vs. 8,57 ± 10,56; p < 0,001). Mezi skupinami nebyl rozdíl z hlediska podání autologní transfuze.

Závěr

Použití idarucizumabu k inhibici antikoagulačního efektu dabigatranu se ukazuje jako vhodná a bezpečná alternativa i u pacientů čekajících na transplantaci srdce s indikací k antikoagulační léčbě.

(eko)

Zdroj: Kalmanovich E., Battistella P., Rouviere P. et al. Idarucizumab (Praxbind®) for dabigatran reversal in patients undergoing heart transplantation: a cohort of ten patients. Future Sci OA 2021 Feb 15; 7 (4): FSO689, doi: 10.2144/fsoa-2020-0186.



Labels
Internal medicine Cardiac surgery Cardiology Neurology

Latest courses

Authors: MUDr. Jana Michalcová

Authors: MUDr. Tomáš Hauer

Authors: MUDr. Martin Šatný

Go to courses
Popular this week Whole article
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#