#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: Transfuze Hematol. dnes,28, 2022, No. Supplementum 1, p. 41.
Category: Editorial

Milé kolegyně, vážení kolegové,

„na pomezí“ je výraz, který velmi dobře vystihuje situaci u Waldenströmovy makroglobulinémie, raritní monoklonální gamapatie. Lymfocyty s morfologickou charakteristikou plazmocytů, nemocní léčení především lymfomovými nebo myelomovými specialisty ve velkých centrech, data nemocných vyskytující se v národní databázi lymfomové i myelomové. Je zřejmé, že sepsaní guidelines muselo být společným dílem obou pracovních skupin v České republice, České myelomové skupiny (CMG) a Kooperativní lymfomové skupiny (KLS), a tak se i stalo.

Vydání doporučení v roce 2022 je pokračující aktivitou po čtyřech letech, neboť v roce 2014 jsme vydali první doporučení pro dia­gnostiku a léčbu Waldenströmovy makroglobulinémie. Nejsou to aktivity jediné. Postupně se významněji zapojujeme do klinických a výzkumných aktivit v rámci evropského konsoricia ECWM. Podíleli jsme se na analýze léčebných postupů u Waldenströmovy makroglobulinémie v Evropě (Buske C. et al. Lancet Oncology 2018) a v ČR jsou postupně v rámci evropského konsorcia aktivované nové akademické klinické studie.

Třebaže je Waldenströmova makroglobulinémie raritní lymfoproliferativní onemocnění, proběhlo v posledních letech několik zásadních randomizovaných klinických studiích fáze III. Na základě „evidence based medicine“ můžeme tedy prohlásit, že byli pevně definované role režimu dexametazon-rituximab-cyklofosfamid, bendamustin-rituximab a ibrutinib v monoterapii v léčbě Waldenstromovy makroglobulinémie. Jsou tu další nové léky, jako zanubrutinib a venetoclax které jsou u Waldenströmovy makroglobulinémie vysoce účinné. Testování mutací v genech MYD88 a CXCR se ukázalo důležité z pohledu výběru nejvhodnější léčby.

Vytvořená dia­gnostická a léčebná doporučení pro Waldenströmovu makroglobulinémii mají sloužit nejen hematologům, ale budou sloužit i k systémovému řešení využití účinných dostupných léků v České republice v léčbě tohoto raritního onemocnění.

Vážené kolegyně a kolegové, přejeme vám, abyste nová doporučení co nejužitečněji uplatnili ve své lékařské praxi ve prospěch nemocných.

Za Českou myelomovou skupinu a Kooperativní lymfomovou skupinu

Roman Hájek (předseda CMG) a Marek Trněný (předseda KLS)


Labels
Haematology Internal medicine Clinical oncology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#