#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atopie v morfogenezi a diagnostice jakorizikový faktor a při posuzování profesionálních kontaktníchdermatitid ruky


: M. Novák;  E. Dastychová
: Dermatovenerologická klinika Univerzity Karlovy v Praze, 3. LF a FNKV, Praha, přednosta prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc. I. dermatovenerologická klinika FN U sv. Anny v Brně, přednosta prof. MUDr. Věra Semrádová, CSc.
: Pracov. Lék., , 2002, No. 1, s. 24-34.
:

Atopie zasahuje do etiopatogeneze profesionálních kontaktních dermatitid ruky (KDR) klinickými projevy (atopickou kožnídiatézou – AKDI, atopickým ekzémem ruky – AER) nebo existencí sebe samotné. Kožní atopie přinejmenším zdvojnásobuje účinkyiritancií a rizikových vlivů v profesích, u nichž je ER/DR běžným problémem a interferuje kauzálně se vznikem a průběhem profe-sionálních KDR.Nadprůměrně vysoký počet atopiků byl nalezen ve speciálních ambulancích klinik pro kožní nemoce z povolání (kolem30–40 %), prevalence ER/DR u atopiků je udávána v letech 1970–1994 v rozsahu 14–78 % a atopie u postižených s ER/DR sev letech 1981–1995 pohybovala mezi 27–54 %.AER nejeví žádnou specifickou patognomickou morfu, k zamezení větším diagnostickým problémům je proto nezbytné spojenívelké erudice, pečlivého morfologického popisu (včetně minor znaků), topografické analýzy, anamnézy, pracovního i domácíhoprostředí.Hanifin-Rajkova kritéria jsou nadále bez výhrad uznávána, diagnostické skóre AKDI v erlangenském pojetí využívá jen minorznaky a napomáhá včas preventivně odhalit silentní atopiky. Je snížený práh iritační reaktivity, iritancia vyvolávají snáze iritačnídermatitidu ruky (IDR) a spouštějí nebo zhoršují stávající AER. Atopici jsou přinejmenším kontaktně senzibilizovatelní (IV. typ) takjako neatopici a nasedající alergie zhoršuje prognózou.Mukózní atopie bez kožních atopických projevů není sdružena se zvýšeným rizikem IDR, frekvence ER/DR nebývá vyšší nežu neatopiků. Zaměstnanci různých průmyslových odvětví včetně domácích aktivit s anamnézou AE jeví vyšší prevalence ER/DR nežneatopici.Mezi silnými prediktory ER/DR byly popsány: přítomnost AE před 15. rokem věku, současný ekzém kdekoliv na kůži a přetrvá-vající suchá/svědivá kůže; k slabším prediktorům náleží ženské pohlaví, AE v rodinné anamnéze a přidružená respirační alergie.Důležitými všeobecnými riziky jsou xeróza, voda, práce ve vlhku, detergenty, organická rozpustidla, minerální oleje, pohonnéhmoty, konzervancia, dezinficiencia, řezné a chladící kapaliny a četné další (ne)průmyslové chemikálie.Výrazné diagnosticko-posudkové problémy vykazuje rozlišení kontaktní IDR nasedlé na AER nebo primární IDR u atopika.Kontaktní ER lze přiznat, pokud AE je delší dobu zhojený a jsou-li splněna všechna kritéria profesionality; přiznání akutní ID zastejných podmínek je problematické, nikoliv však při velké míře expozice vyloučené.Sdělení zdůrazňuje potřebu zabývat se soustavně odhalováním atopiků, sledovat při volbě manuálního povolání, pracovnímzařazování a domácích aktivitách všechna ekzémová onemocnění rukou, stejně jako věnovat pozornost následné preventivní péčio atopiky v zaměstnání.Závěrem je podán přehled možných příčin etiopatogeneze chronického průběhu a prognózy (kontaktní) ekzémové dermatitidyruky.

Klíčová slova:
atopie, ruka, ekzém/dermatitida, morfogeneze, atopická kritéria, iritancia, mukózní atopie, epikutánní testy, rizikovéfaktory, profesionalita, posuzování

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#