#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na profesora
Přemysla Strejce


Published in: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 42
Category: Personal news

21. leden 2021 přinesl smutnou zprávu – profesor soudního lékařství Přemysl Strejc skonal v ranních hodinách na resuscitačním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Bylo mu 78 let.

Když jsem se tuto zprávu dozvěděl z ranního telefonátu, cítil jsem velký osobní smutek. Jsem přesvědčen, že jsem nebyl sám. Hlavou mi proběhly vzpomínky na setkání s panem profesorem. Byl skvělým učitelem, uznávaným odborníkem v oboru soudního lékařství, významným soudním znalcem, a hlavně dobrým člověkem. Kdyby to nebylo proti pravidlům pravopisu, napsal bych člověk s velkým písmenem na začátku slova.

Pan profesor byl významnou postavou nejen oboru a Ústavu soudního lékařství, ale i celé 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Měl velkou odbornou i lidskou autoritu v odborné společnosti, předsedal Československému vědeckému sjezdu soudního lékařství s mezinárodní účastí v Praze, při příležitosti výročí 650 let od založení Univerzity Karlovy obdržel čestnou medaili UK a zlatou medaili 1. LF UK. Byl členem ústřední znalecké komise Ministerstva zdravotnictví ČR, členem pracovní skupiny Vědecké rady MZ ČR pro obor patologie a soudního lékařství za obor soudní lékařství. Byl členem vědecké rady 1. LF UK a vědecké rady Policejní akademie ČR. Odborná společnost ocenila jeho histochemickou detekci intravitálních změn Reinsbergovou cenou.

Přemysl Strejc pracoval v Ústavu soudního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze jako odborný asistent od roku 1973, po předchozím působení na I. Hlavově patologickoanatomickém ústavu (od roku 1965). V roce 1969 atestoval z patologické anatomie a v roce 1972 složil nástavbovou atestaci ze soudního lékařství. V roce 1982 obhájil disertační práci „Průkaz plodové vody“ a byla mu udělena vědecká hodnost kandidáta lékařských věd. V roce 1986 byl jmenován docentem pro obor soudní lékařství, přednostou Ústavu soudního lékařství a vedoucím katedry. 1. září 1991 byl jmenován profesorem soudního lékařství.

Svou vědeckou činnost zaměřil především na forenzní patomorfologii s využitím imunohistochemie, věnoval se morfologii aterosklerózy a histochemické detekci časných ischemických změn myokardu, poresuscitačních změn, zejména problematice vitální a supravitální reakce. Výzkumně spolupracoval s ústavy Akademie věd ČR nebo strojní a stavební fakultou ČVUT v oblasti stanovení zbytkových napětí v lidském kardiovaskulárním systému či stanovení biomechanických vlastností kostí a chrupavek. Jako jeden z mála našich současníků měl pan profesor tu čest podílet se na projektu Národního muzea „Antropologicko-lékařský výzkum historických osobností českého dějinného vývoje“. Spolupracoval i s Archeologickým ústavem AV ČR.

Několik generací studentů Fakulty všeobecného lékařství a poté 1. LF UK má soudní lékařství spojeno právě s osobou profesora Strejce. Obdobně je znám studentům a postgraduálním studentům na Právnické fakultě UK či na Policejní akademii ČR. Nesčetně lékařů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze i dalších nemocnic se s panem profesorem setkávalo při analýze těch nejsložitějších stavů. Nálezy prezentoval vždy věcně, odborně nekompromisně, ale zároveň lidsky. Vždy byl otevřený spolupráci s kliniky i teoretiky při hledání nových poznatků. Vzpomínám na mnohá sezení a věcné diskuse nad znaleckými posudky. Stejně tak i na přátelská setkání nad dobrým jídlem a vínem s rozhovory o hudbě, české kultuře a tradicích.

Oblíbenost pana profesora i jeho vysoký lidský kredit se projevil rovněž ve volbách do Akademického senátu 1. LF UK, jehož členem byl od funkčního období 2004–2007. V letech 2007–2013 byl místopředsedou a v letech 2013–2019 předsedou akademického senátu 1. LF UK.

Je mi velmi smutno, že již nikdo z rodiny, kolegů, studentů, přátel a známých nepromluví s vzácným člověkem, který je vždy účastně vyslechl, snažil se podpořit a společně hledat řešení. Člověkem, který navzdory svému psychicky náročnému povolání a svým starostem předával pohodu a naději. Odešel dobrý člověk. Čest jeho památce.

Jan Bříza


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 1

2021 Issue 1

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#