#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zapomenutý gastroenterolog?


Published in: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 219
Category: History of Medicine

V letošním roce uplynulo takřka bez povšimnutí 70 let od úmrtí profesora MUDr. Jiřího Scheinera, prvního předsedy České společnosti pro gastroenterologii a výživu.

U ZRODU ČESKÉ ENDOSKOPICKÉ ŠKOLY

Jiří Scheiner se narodil dne 22. srpna 1893 v Praze, maturoval v roce 1912 na vinohradském gymnáziu a poté vystudoval lékařskou fakultu University Karlovy, kde byl promován 5. června 1920. Nastoupil na I. kliniku nemocí vnitřních, kde tehdy působil jako přednosta prof. MUDr. Ladislav Syllaba.

V září 1929 se habilitoval na LF UK v Praze pro obor speciální patologie a terapie nemocí vnitřních, poté podnikl studijní cesty do Francie, Německa a Anglie. A pravděpodobně v té době se začal blíže věnovat gastroenterologii, ač byl původně zaměřen nefrologicky. Od té doby ovšem pěstoval gastroenterologii již zcela systematicky.

V květnu 1932 byl pověřen substitucí přednosty propedeutické kliniky za zemřelého profesora Veselého a suplováním přednášek „Propedeutická klinika“. Ve funkci setrval až do jmenování profesora Bohumila Prusíka přednostou propedeutické kliniky v prosinci 1932.

Na I. interní klinice v Praze vznikla první česká endoskopická škola. Zde v roce 1931 spolu s Jiřím Scheinerem endoskopoval Stanislav Mitáček (1902–1989) a v roce 1932 přišel na Scheinerovo oddělení Karel Herfort (1906–1999).

Hrob Josefa Scheinera na pražských Olšanských hřbitovech

PUBLIKAČNÍ ČINNOST

První veřejné sdělení o vlastních zkušenostech s gastroskopiemi proběhlo na Spolku lékařů v Bratislavě v roce 1933. Zde referoval kromě Herforta a Scheinera také Rudolf Halmoš z interní kliniky profesora Miloše Netouška z Bratislavy. Přednáška byla vydána (Naše zkušenosti s gastroskopií. Bratislavské lekárské listy 1934, č. 6). Na I. interní klinice v Praze měly v roce 1934 svůj původ prioritní práce Scheinerovy a Herfotovy (Scheiner J, Herfort K. Endoskopický obraz žaludeční sliznice a sekreční křivka kyseliny solné. Časopis lékařů českých 1934, č.50). V roce 1934 byla gastroenterologická skupina tvořena již čtyřmi gastroenterology, protože ze Slovenska přišel dr. Ludvík Hloucal.

V roce 1937 vyšla Scheinerova monografie „Gastritis“ ve vydavatelství Melantrich jako čtvrtý svazek Purkyňovy knižnice lékařské. Kniha byla vybavena 9 tabulkami, 14 vyobrazeními v textu a 4 barevnými přílohami. Akvarelové gastroskopické obrázky nakreslil klinický malíř mistr Souček. V knize autor zevrubně shrnul názory té doby na onemocnění žaludku. Není bez zajímavosti, že za nejvhodnější prostředek v léčbě gastritidy pokládal bismut. V témže roce byl docent Scheiner navržen na jmenování mimořádným profesorem.

SOKOL, VĚZEŇ, DĚKAN

Jiří Scheiner byl významným sokolským funkcionářem. I. místostarosta České obce sokolské MUDr. František Bláha o něm píše: „… byl jednatelem zdravotnického odboru ČOS, stejně jako pomocného zdravotnického sboru, zejména v dobách předsletových, a bylo těžko si představit kterýkoliv Všesokolský slet a zdravotnickou výzkumnou, stejně jako pomocnou službu při něm, bez Dr. Scheinera.“

Za odbojovou činnost byl Jiří Scheiner zatčen gestapem v květnu roku 1944. Do května 1945 byl vězněn v terezínské Malé pevnosti. Pobyt v koncentračním táboře značně zhoršil chorobu, která již před zatčením vzbuzovala obavy. Vrátil se ve značně zbědovaném stavu

V květnu 1945 byl jmenován řádným profesorem vnitřního lékařství a pověřen vedením Kliniky chorob vnitřních Lékařské fakulty UK v Plzni. Opustil Prahu a věnoval vědomosti a veškeré síly nejen organizaci kliniky, ale později také organizaci a vedení fakulty, jejímž děkanem byl ve školním roce 1947–1948.

PRVNÍ PŘEDSEDA GASTROENTEROLOGICKÉ SPOLEČNOSTI

Profesor Scheiner se v naší zemi snažil založit společnost, která by pěstovala gastroenterologii, soustředila vědecké pracovníky tohoto oboru i oborů příbuzných a vydávala vlastní odborný časopis. Díky jeho iniciativě a energii byla myšlenka nakonec realizována. Na podzim v roce 1945 se ustavila Česká společnost pro gastroenterologii a výživu a prof. Scheiner se stal jejím prvním předsedou.

Těžké bronchiální astma a rozsáhlá rozedma plic se všemi následky na oběhové ústrojí značně ztěžovaly poslední rok jeho života. Jiří Scheiner zemřel 24. února 1950 v Praze.

Jeho poslední publikovaný článek „Po stopách české gastrologie“ byl vydán jako úvodní v prvním čísle prvního ročníku nového časopisu České společnosti pro gastro-enterologii a výživu nazvaného Gastro-enterologia Bohema. Článek končí slovy: „A tu, v den, kdy jsme položili základ české gastrologické společnosti, mám jediné přání: aby ti mladší byli šťastnějšími, než jsme byli my, aby mohli v naší svobodné republice užívati po dlouhá léta pohody klidných mírových let, nutné k příznivému vývoji vědeckého bádání, ku prospěchu české gastrologie a české lékařské vědy vůbec.“

MUDr. Karel Lukáš, CSc.
IV. interní klinika – klinika gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN v Praze


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#