#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rizika legalizace konopných drog


Authors: L. Csémy;  K. Nešpor
Authors‘ workplace: Ředitelka: MUDr. Zuzana Barboríková, MBA ;  Psychiatrická nemocnice Bohnice, Praha
Published in: Prakt. Lék. 2023; 103(1): 32-34
Category: Of different specialties

Overview

Faktická legalizace konopných drog by vedla k jejich vyšší spotřebě a poklesu cen konopných drog na černém trhu. To by přineslo řadu komplikací, včetně poškození plodu, duševních poruch, dopravních nehod a ekonomických škod

Klíčová slova:

marihuana – rizika – konopné drogy – legalizace

ÚVOD

V českých médiích se řadu let objevují materiály, které poukazují na všemožné přednosti konopných drog a volají po legalizaci jejich prodeje. V této souvislosti se používá slovní spojení „rekreační užívání“. To je ovšem zavádějící. Osoba intoxikovaná drogou není „rekreována“ během intoxikace ani po jejím odeznění. Paměť, soustředění i výkonnost jsou v té době naopak oslabeny. Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2019 bylo v USA na lobbování ve prospěch konopných drog vynaloženo 5,76 milionů dolarů, což byl v porovnání s rokem 2018 dvojnásobek. Firmy, které se zabývají prodejem konopných produktů, také dotují výzkum, což může vést ke zkreslení výsledků ve prospěch sponzorů (9). K něčemu podobnému pravděpodobně dochází v mnoha jiných zemích včetně České republiky. Domnívat se, že liberalizace trhu s konopnými drogami zlikviduje černý trh, je velmi naivní. Fischer et al. (6) uvádějí, že legalizace vedla k podstatnému snížení ceny těchto drog na černém trhu. To také přispělo k vyšší spotřebě této skupiny látek po jejich legalizaci v Kanadě (13). V této souvislosti je třeba podotknout, že už dnes jsou česká zařízení určená ke střednědobé léčbě návykových nemocí přetížena a nepřijímají pacienty přímo, ale přes pořadníky.

Legalizace konopných drog se u nás eufemisticky nazývá „regulace trhu“. Argumentuje se tím, že zneužívání konopných drog je rozšířené. Chomynová et al. uvádějí, že v posledních 12 měsících užilo konopné látky 6–10 % osob starších 15 let (12). Daleko větší počet osob jistě někdy přešel vozovku na červenou. Mají se snad proto zrušit semafory?

ZÁVISLOST A ŠKODLIVÉ UŽÍVÁNÍ KONOPNÝCH DROG

Liberalizace trhu vedla k nárůstu mladších dospělých, kteří konopné drogy užívají škodlivě a jsou na nich závislí (6, 22). To má ekonomické důsledky. Jedná se o osoby, které by měly být ekonomicky aktivní a navracet společnosti prostředky vynaložené na vzdělání a výchovu. Nárůst počtu dospívajících, kteří tuto skupinu drog zneužívají v důsledku liberalizace trhu, nebyl prokázán, nelze ho ale vyloučit (10). Kim et al. zmiňují jako důsledek legalizace častější komplikace v důsledku užívání konopných drog u osob ve věku 25–64 let, zejména u starších žen (14). Ve vyšším věku mají konopné drogy četná rizika, včetně poruch paměti, pádů, úrazů a selhávání při plnění běžných povinností.

PSYCHIATRICKÉ KOMPLIKACE

  •  Nárůst zneužívání konopných drog – ať sám o sobě nebo v kombinaci s tabákem nebo alkoholem – vedl ve Francii k nárůstu počtu psychiatrických, neurologických, srdečních a gastrointestinálních příhod (1).
  • Psychotické stavy, k nimž došlo v důsledku zneužívání konopných drog, vyžadují často hospitalizaci a některé z nich předcházejí rozvoji schizofrenie. Souvislost mezi zneužíváním konopných drog a výskytem schizofrenie je podle autorů Vaucher et al. kauzální (24). U psychotických stavů vyvolaných konopnými drogami a ještě více u schizofrenie indukované konopím se prokázaly strukturální změny mozku (23).
  • Existuje také asociace mezi nedávnou aplikací konopných drog a suicidálními myšlenkami (5), sebevraždami a poraněními (15).
  • Zneužívání konopných drog představuje rizikový faktor bipolární poruchy (16). Hengartner et al. (11) zjistili v 30 let trvající longitudinální studii, že zneužívání konopných drog bylo spojeno s vyšším rizikem depresí a sebevražedného jednání v pozdějším životě. Uvedená studie se ovšem týkala dospívajících, její závěry tedy mohou, ale nemusí platit i pro mladé dospělé.
  • U osob pod 30 let představuje aplikace konopných drog rizikový faktor násilného jednání (4).
  • Konopné drogy také negativně ovlivňují paměť, soustředění a rozhodování zvláště u starších osob (21). To může zhoršit jejich soběstačnost a zvýšit riziko úrazů.
  • Podle klinických zkušeností je častým, i když ne vždy diagnostikovaným, problémem zneužívání konopných drog a s tím související dekompenzace stavu u osob se schizofrenií nebo jinou závažnou poruchou. Crocker et al. uvádějí, že zneužívání konopných drog je spojeno se vznikem nebo exacerbací duševních poruch zvláště u dospívajících a mladých dospělých (2).

ZNEUŽÍVÁNÍ KONOPNÝCH DROG V TĚHOTENSTVÍ

Podle autorů Gesterling et al. (7) a Wilson et al. (25) došlo po legalizaci „rekreačního“ užívání konopných drog k jejich častějšímu zneužívání v těhotenství. Konopné drogy jsou v těhotenství spojeny s vyšším rizikem komplikací pro matku i pro plod. Riziko ještě roste v případě kouření marihuanových cigaret. Děti, jejichž matky v těhotenství zneužívaly konopné drogy, se spíše narodily předčasně nebo s vrozenou vadou. Měly také problémy s chováním a učením (18). Není zcela jasné, jaká je pro zdraví matky a plodu kritická frekvence a množství konopných drog. Není také známo, jak působí na plod interakce konopných drog a jiných látek nebo léků. Tím spíše je vhodné těhotné ženy před konopnými drogami varovat.

DOPRAVNÍ NEHODY

Chronické „rekreační“ užívání konopných drog zhoršuje schopnost řídit motorové vozidlo a toto zhoršení přetrvává i poté, co intoxikace odezněla (3).

DALŠÍ MOŽNÁ RIZIKA

  • Akutní intoxikace konopnými drogami může vyvolávat záchvaty úporného zvracení.
  • Při užívání konopných produktů per os existuje riziko předávkování u dospělých a zvláště u dětí (19). Legalizace konopných produktů určených k požívání per os vedla v Kanadě k pronikavému zvýšení počtu neúmyslných otrav u dětí. Docházelo k tomu, když děti našly sladkosti s konopím v domácnosti rodičů (20).
  • Goyal et al. upozorňují na kardiovaskulární rizika konopných drog včetně zvýšení krevního tlaku, ortostatické hypotenze a mozkové příhody (8). Existuje také zvýšené riziko fibrilace síní (17).

ZÁVĚR

Legalizace konopných drog by vedla k jejich vyšší spotřebě a poklesu cen konopných drog na černém trhu. To by přineslo řadu komplikací včetně poškození plodu, duševních poruch, dopravních nehod a ekonomických škod.

Konflikt zájmů: žádný.

adresa pro korespondenci:
MUDr. Karel Nešpor, CSc.
Psychiatrická nemocnice Bohnice
Oddělení léčby závislostí – muži
Ústavní 91, 181 02 Praha 8
e-mail: drnespor@gmail.com

Prakt. Lék. 2023; 103(1): 32–34


Sources

1. Bouquet E, Pain S, Eiden C, et al. Adverse events of recreational cannabis use reported to the French addictovigilance network (2012–2017). Br J Clin Pharmacol 2021; 87(10): 3925–3937.

2. Crocker CE, Carter AJE, Emsley JG, et al. When cannabis use goes wrong: mental health side effects of cannabis use that present to emergency services. Front Psychiatry 2021; 12: 640222.

3. Dahlgren MK, Sagar KA, Smith RT, et al. Recreational cannabis use impairs driving performance in the absence of acute intoxication. Drug Alcohol Depend 2020; 208: 107771.

4. Dellazizzo L, Potvin S, Dou BY, et al. Association between the use of cannabis and physical violence in youths: a meta-analytical investigation. Am J Psychiatry 2020; 177(7): 619–626.

5. Diep C, Bhat V, Wijeysundera DN, et al. The association between recent cannabis use and suicidal ideation in adults: a population- based analysis of the NHANES from 2005 to 2018. Can J Psychiatry 2022; 67(4): 259–267.

6. Fischer B, Lee A, O‘Keefe-Markman C, Hall W. Initial indicators of the public health impacts of non-medical cannabis legalization in Canada. EClinicalMedicine 2020; 20: 100294.

7. Gesterling L, Bradford H. Cannabis use in pregnancy: a state of the science review. J Midwifery Womens Health 2022; 67(3): 305–313.

8. Goyal H, Awad HH, Ghali JK. Role of cannabis in cardiovascular disorders. J Thorac Dis 2017; 7: 2079–2092.

9. Grundy Q, Imahori D, Mahajan S, et al. Cannabis companies and the sponsorship of scientific research: A cross-sectional Canadian case study. PLoS One 2023; 18(1): e0280110.

10. Gunadi C, Zhu B, Shi Y. Recreational cannabis legalization and transitions in cannabis use: findings from a nationally representative longitudinal cohort in the United States. Addiction 2022; 117(10): 2651–2659.

11. Hengartner MP, Angst J, Ajdacic-Gross V, Rössler W. Cannabis use during adolescence and the occurrence of depression, suižencidality and anxiety disorder across adulthood: Findings from a longitudinal cohort study over 30 years. J Affect Disord 2020; 272: 98–103.

12. Chomynová P, Grohmannová K, Dvořáková Z. Zpráva o nelegálních drogách v České republice 2022. Úřad vlády České republiky 2022; 246.

13. Imtiaz S, Nigatu YT, Ali F, et al. Cannabis legalization and cannabis use, daily cannabis use and cannabis-related problems among adults in Ontario, Canada (2001–2019). Drug Alcohol Depend 2023; 244: 109765.

14. Kim C, Chum A, Nielsen A, et al. Associations between recreational cannabis legalization and cannabis-related emergency department visits by age, gender, and geographic status in Ontario, Canada: An interrupted time series study. PLoS One 2022; 17(10): e0268718.

15. Kimbrel NA, Meyer EC, DeBeer BB, et al. The impact of cannabis use disorder on suicidal and nonsuicidal self-injury in iraq/afghanistan- era veterans with and without mental health disorders. Suicide Life Threat Behav 2018; 48(2): 140–148.

16. Lalli M, Brouillette K, Kapczinski F, de Azevedo Cardoso T. Substance use as a risk factor for bipolar disorder: A systematic review. J Psychiatr Res 2021; 144: 285–295.

17. Lin AL, Nah G, Tang JJ, et al. Cannabis, cocaine, methamphetamine, and opiates increase the risk of incident atrial fibrillation. Eur Heart J 2022; 43(47): 4933–4942.

18. Luke S, Hobbs AJ, Smith M, et al. National Maternal Cannabis Working Group. Cannabis use in pregnancy and maternal and infant outcomes: A Canadian cross-jurisdictional population-based cohort study. PLoS One 2022; 17(11): e0276824.

19. Matheson J, Le Foll B. Cannabis legalization and acute harm from high potency cannabis products: a narrative review and recommendations for public health. Front Psychiatry 2020; 11: 591979.

20. Myran DT, Tanuseputro P, Auger N, et al. Pediatric hospitalizations for unintentional cannabis poisonings and all-cause poisonings associated with edible cannabis product legalization and sales in Canada. JAMA Health Forum 2023; 4(1): e225041.

21. Nešpor K. Marihuana, paměť, soustředění a rozhodování u starších osob. 2023 [online]. Dostupné z: www.drnespor.eu/ THCEld3.doc [cit. 2023-01-31].

22. O‘Grady MA, Iverson MG, Suleiman AO, Rhee TG. Is legalization of recreational cannabis associated with levels of use and cannabis use disorder among youth in the United States? A rapid systematic review. Eur Child Adolesc Psychiatry 2022 May 4. [Epub ahead of print]. PMID: 35508822.

23. Shah R, Ghosh A, Avasthi A, et al. White matter microstructure and gray matter volume in cannabis-induced psychosis and schizophrenia with cannabis use. J Neuropsychiatry Clin Neurosci 2022; 34(4): 406–413.

24. Vaucher J, Keating BJ, Lasserre AM, et al. Cannabis use and risk of schizophrenia: a Mendelian randomization study. Mol Psychiatry 2018; 23(5): 1287–1292.

25. Wilson S, Rhee SH. Causal effects of cannabis legalization on parents, parenting, and children: A systematic review. Prev Med 2022; 156: 106956.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#