#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Betablokátory v léčběchronického srdečního selhání.Velké léčebné, dosud málovyužívané možnosti


Authors: J. Widimský
Authors‘ workplace: Subkatedra kardiologie IPVZ, Klinika kardiologie IKEM, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Kautzner, CSc.
Published in: Prakt. Lék. 2004; (11): 632-637
Category:

Overview

Betablokátory představují výrazný pokrok v léčbě chronického srdečního selhání, jak to doložilacelá řada mortalitních studií. Příznivý účinek betablokátorů na mortalitu a morbiditu byl zjištěnu nemocných již léčených inhibitory ACE a diuretiky. Betablokátory snižují celkovou mortalituo 36 % a snižují výrazně i mortalitu na náhlou smrt. Betablokátory také dlouhodobě zlepšujívýrazně systolickou funkci levé srdeční komory a vrací remodelaci levé komory směrem k normě.Na jejich účinku se uplatňuje několik faktorů, mezi nejvýznamnější patří antiarytmický a antiischemickývliv betablokátorů, jakož i ochrana myokardu proti katecholaminové toxicitě. Přerušeníléčby betablokátory vede ke zhoršení klinického stavu nemocných. Nelze v léčbě užívat všechnybetablokátory, ale pouze karvedilol, bisoprolol a retardovaný metoprolol sukcinát. Léčba začínánízkými dávkami, které se postupně titrují k vyšším dávkám. Kombinace léčby betablokátorys inhibitory ACE má pak největší vliv na celkovou mortalitu, neboť ji snižuje o 46 %.Výsledky 2 evropských registrů diagnostiky a léčby srdečního selhání, prvý IMPROVEMENTof HF u praktických lékařů, druhý EuroHeart Failure Survey v nemocnicích, zahrnující každýkolem 11 000 nemocných, shodně ukázaly, že betablokátory se nedostatečně používají v léčběchronického srdečního selhání. Léčba nemocných starších 70 let je ještě horší. Nedostatečná sejeví léčba betablokátory, a zejména kombinací inhibitorů ACE s betablokátory. Touto účinnoukombinací je léčena jen jedna pětina pacientů v Evropě a jedna čtvrtina nemocných u nás.Léčba chronického srdečního selhání není zdaleka optimální ani u nás, ani v Evropě a vyžadujerychlé zlepšení. Zatím klinická praxe kulhá na obě nohy za poznatky vědy! Je překvapivé, žestav v nemocnicích není v Evropě lepší než stav léčby u praktických lékařů v Evropě.Nedostatky ve farmakoterapii nemocných s chronickým srdečním selháním lze však zčástivysvětlit skutečností, že revoluční změna úlohy betablokátorů z původně kontraindikovanýchza absolutně indikované nastala teprve koncem 90. let a většina hlavních studií byla uveřejněnateprve v roce 1999. Lze tedy doufat, že se situace nyní zlepší u nás i v Evropě.

Klíčová slova:
betablokátory - srdeční selhání - IMPROVEMENT of HF - EuroHeart FailureSurvey - stav léčby srdečního selhání v Evropě a u nás.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#