K případům střevnípotravinové alergie
Authors:
A. Novotný; M. Lukáš; M. Bortlík; S. Adamec
Authors‘ workplace:
IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta doc. MUDr. P. Bartůněk, CSc.
Published in:
Prakt. Lék. 1999; (2): 72-73
Category:
Overview
V lékařské praxi mohou být diagnostickým a zejména terapeutickým problémem trávicí obtíže,které nemusí mít původ v organickém postižení trávicího ústrojí, ale jsou způsobeny funkčníporuchou. Mohou být důsledkem reakce na potraviny či některé jejich složky. V textu je protověnována pozornost definici střevní potravinové alergie, její patogenezi, prevalenci, klinickýmprojevům, mechanismu vzniku, nejčastějším alergenům, průběhu imunitních reakcí i léčbě.Zvláštní pozornost je věnována diagnostice, která je obtížná, a nadějné metodice sledovánípřímé reakce sliznice trávicího ústrojí na lokální aplikaci alergenu.
Klíčová slova:
střevní potravinová alergie - střevní potravinová intolerance - IgE dependentníimunitní reakce - COLAP test - nespecifické střevní záněty.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
1999 Issue 2
Most read in this issue
- Systémové komplikace v průběhuakutní yersiniózy
- Elektrokonvulzivní terapie- úskalí aplikace u extrémníchvěkových skupin
- Ekonomie ve zdravotnictvíIII. Úvod do mikroekonomiky zdravotnictví
- Hormonální terapieu transsexuálních osob