#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přepočty obj% alkoholu na g v 0,5 litru piva.


Authors: prof. MUDr. Hirt Miroslav, CSc.;  doc. MUDr. Vorel František, CSc.;  doc. MUDr. Straka Ubomír, Ph.D.
Published in: Soud Lék., 66, 2021, No. 2, p. 26
Category:

Obě naše odborné společnosti (myšleno česká i slovenská) pro potřeby znalců již v minulosti uveřejňovaly seznamy koncentrací alkoholu v jednotlivých nápojích (1,2,3). Od doby, kdy byly publikovány články sumarizující obsah alkoholu v jednotlivých značkách piva vyráběných v ČR i SR, uplynula však již řada let, a za tu dobu se mnoho změnilo. Znalec se ve své praxi proto při zpracování posudků může o tyto podklady opírat pouze stěží. Vydat ale v současné době nějaký trvalejší seznam koncentrací alkoholu v jednotlivých značkách piv znemožňuje fakt, že mnohé pivovary jejich obsah ve svých výrobcích mění až nepřehledně často. Řešení je ovšem naprosto jednoduché. Pokud není k dispozici láhev s etiketou, není problém vyhledat na internetu přesnou koncentraci alkoholu (obj%) v podstatě v jakémkoliv vyráběném nápoji. Co se týče piva, v ČR je to např. BeerWeb (4), ale i mnoho dalších, obvykle dostupných i na oficiálních stránkách jednotlivých pivovarů.

Pro urychlení přepočtu obj% na množství 100% ethanolu v gramech v obvyklé dávce v 0,5 litru piva může posloužit tato tabulka (čísla jsou zaokrouhlena na dvě desetinná místa). Pro případ jiného čepovaného množství piva, např. 4 dl, slouží údaj o množství alkoholu v 1 dl.

Pro případy nespecifikované značky piva platí stále původní stanovisko výboru ČSSLaST ČLS JEP, že pivo 10° obsahuje 4,0 obj.% ethanolu, pivo 12° obsahuje 5,0 obj% (1), a lze dodat, že v poslední době stále oblíbenější 11° pivo obsahuje obecně 4,5 % alkoholu.

prof. MUDr. Miroslav Hirt, CSc.

doc. MUDr. František Vorel, CSc.

doc. MUDr. Ľubomír Straka, Ph.D.


Sources
  1. Hirt M, et al. Přehled aktuálních změn v obsahu alkoholu u piv vyráběných v České republice. Soud Lek 1999; 44(3): 47-54.
  2. Mráz J, Schneller K, Mrázová M. Bilanční výpočet hladiny alkoholu v krvi. Materiály semináře psychiatrů JmK v Jemnici 9.6.1989. Vydal: Socioterapeutický klub psychiatrů, Jemnice, 1989.
  3. Straka Ľ. et al. Technologický skríning pív, vyrábaných v Slovenskej republike, z pohľadu forenznej alkohológie. Soud Lek 2008; 53(2): 21-23.
  4. Beer Web. Retrieved December 07, 2020, from: https://beerweb.cz/
Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#