Přepočty obj% alkoholu na g v 0,5 litru piva.
Authors:
prof. MUDr. Hirt Miroslav, CSc.; doc. MUDr. Vorel František, CSc.; doc. MUDr. Straka Ubomír, Ph.D.
Published in:
Soud Lék., 66, 2021, No. 2, p. 26
Category:
Obě naše odborné společnosti (myšleno česká i slovenská) pro potřeby znalců již v minulosti uveřejňovaly seznamy koncentrací alkoholu v jednotlivých nápojích (1,2,3). Od doby, kdy byly publikovány články sumarizující obsah alkoholu v jednotlivých značkách piva vyráběných v ČR i SR, uplynula však již řada let, a za tu dobu se mnoho změnilo. Znalec se ve své praxi proto při zpracování posudků může o tyto podklady opírat pouze stěží. Vydat ale v současné době nějaký trvalejší seznam koncentrací alkoholu v jednotlivých značkách piv znemožňuje fakt, že mnohé pivovary jejich obsah ve svých výrobcích mění až nepřehledně často. Řešení je ovšem naprosto jednoduché. Pokud není k dispozici láhev s etiketou, není problém vyhledat na internetu přesnou koncentraci alkoholu (obj%) v podstatě v jakémkoliv vyráběném nápoji. Co se týče piva, v ČR je to např. BeerWeb (4), ale i mnoho dalších, obvykle dostupných i na oficiálních stránkách jednotlivých pivovarů.
Pro urychlení přepočtu obj% na množství 100% ethanolu v gramech v obvyklé dávce v 0,5 litru piva může posloužit tato tabulka (čísla jsou zaokrouhlena na dvě desetinná místa). Pro případ jiného čepovaného množství piva, např. 4 dl, slouží údaj o množství alkoholu v 1 dl.
Pro případy nespecifikované značky piva platí stále původní stanovisko výboru ČSSLaST ČLS JEP, že pivo 10° obsahuje 4,0 obj.% ethanolu, pivo 12° obsahuje 5,0 obj% (1), a lze dodat, že v poslední době stále oblíbenější 11° pivo obsahuje obecně 4,5 % alkoholu.
prof. MUDr. Miroslav Hirt, CSc.
doc. MUDr. František Vorel, CSc.
doc. MUDr. Ľubomír Straka, Ph.D.
Sources
- Hirt M, et al. Přehled aktuálních změn v obsahu alkoholu u piv vyráběných v České republice. Soud Lek 1999; 44(3): 47-54.
- Mráz J, Schneller K, Mrázová M. Bilanční výpočet hladiny alkoholu v krvi. Materiály semináře psychiatrů JmK v Jemnici 9.6.1989. Vydal: Socioterapeutický klub psychiatrů, Jemnice, 1989.
- Straka Ľ. et al. Technologický skríning pív, vyrábaných v Slovenskej republike, z pohľadu forenznej alkohológie. Soud Lek 2008; 53(2): 21-23.
- Beer Web. Retrieved December 07, 2020, from: https://beerweb.cz/
Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner ToxicologyArticle was published in
Forensic Medicine
2021 Issue 2
Most read in this issue
- Acute aortic dissection – an unexpected cause of death of a young pregnant woman. Case report
- Za primářem MUDr. Otto Boubelíkem
- Přepočty obj% alkoholu na g v 0,5 litru piva.
- LETTER TO EDITOR