#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ekonomické aspekty denní psychiatrické péče II Porovnání pacientů v denní péči a klasické hospitalizaci


Authors: E. Kitzlerová 1;  A. Howardová 1;  K. Půbal 2;  doc. MUDr. Lucie Kališová, Ph.D. 1;  M. Sekot 1;  N. Baková 1;  L. Číhal 3;  J. Raboch 1
Authors‘ workplace: Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha ;  přednosta prof. MUDr. J. Raboch, DrSc. 1;  Vysoká škola ekonomická, Praha 2;  Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 3
Published in: Čes. a slov. Psychiat., 101, 2005, No. 3, pp. 148-154.
Category: Original Article

Overview

Studie zabývající se ekonomickými aspekty psychiatrické péče jsou v naší republice stále spíše výjimkou. Publikované práce z poslední doby naznačují, že psychiatrická denní péče by mohla ušetřit téměř 1/3 nákladů vynaložených na klasickou hospitalizační péči. Kromě toho denní psychiatrická péče vede ke snížení počtu návštěv pacientů u somatických lékařů, snižuje počet rehospitalizací. Tato data se však týkají 20–40 % pacientů trpících akutní duševní poruchou.

Cílem předložené studie je identifikace a následné porovnání nákladů spojených s léčbou psychiatrických pacientů formou denního stacionáře (DS) a klasickou hospitalizační léčbou (KH).

Výběr pacientů a jejich randomizace se řídily předem danými vstupními a vylučovacími kritérii. Do studie jsme zařadili celkem 206 pacientů (k denní péči 100 pacientů, k hospitalizaci 106), kteří byli sledováni během akutní léčby a v období jednoho roku po propuštění ve stanovených časových intervalech; T1 – při přijetí, T2 – za týden po přijetí, T3 – za měsíc po přijetí, T4 – při dimisi, T5 – za 3 měsíce po dimisi, T6 – za 12 měsíců po dimisi. K hodnocení jednotlivých aspektů psychiatrické péče byly použity standardizované dotazníky, které byly vybrány i z hlediska mezinárodní srovnatelnosti. K hodnocení ekonomických údajů jsme použili dotazník CSRI, k hodnocení psychopatologie dotazník BPRS a k hodnocení spokojenosti pacientů s terapií dotazník CAT. Ekonomická data jsme zpracovali podle námi navrženého postupu tzv. „účetním přístupem“.

Výsledky:
Průměrná délka pobytu pacientů v DS i KH byla stejná a činila 39 dní, dokončilo ji 75,5 % pacientů v KH a 72,0 % pacientů v režimu DS.

Průměrné celkové náklady na jednoho pacienta zařazeného do studie byly ve skupině DS ve srovnání se skupinou KH nižší přibližně o 342 EUR/10 944 Kč, což představuje 22 %. Tento rozdíl byl statisticky významný. Rozdíly mezi sledovanými skupinami v konzumaci další zdravotní péče v jednom roce po propuštění v jednotlivých položkách (léky, zdravotní služby apod.) nebyly statisticky významné.

Mezi pacienty nejčastěji využívané zdravotnické služby po dimisi patřily:
ambulantní psychiatr, psycholog, praktický lékař a lékaři jiných odborností (neurolog, stomatolog, gynekolog, chirurg atd.). Zlepšení psychopatologie bylo v DS i KH srovnatelné, stejně tak i spokojenost pacientů s léčbou.

Klíčová slova:
akutní duševní porucha, denní stacionář, klasická hospitalizace, ekonomické aspekty.


Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#