#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stupňované cílové saturace dle postmenstruačního stáří


Authors: J. Matoušek
Authors‘ workplace: Gynekologická, porodnická a neonatologická klinika, 1. LF UK a VFN, Praha
Published in: Čes-slov Neonat 2023; 29 (2): 92-93.
Category: Contributions on respiratory problems of preterm newborns

Overview

Příspěvek obsahuje český překlad doporučení European consensus guidelines on the management of respiratory distress syndrome ohledně používání oxygenoterapie u nezralých novorozenců, doplněný o nové patofyziologické poznatky, na jejichž základě může v budoucnu dojít k úpravě a individualizaci používání oxygenoterapie podle gestačního stáří pacienta.

Klíčová slova:

řízená oxygenoterapie, saturace kyslíkem, postmenstruační věk

 

EVROPSKÁ DOPORUČENÍ

V European consensus guidelines on the management of respiratory distress syndrome: 2022 update jsou v oddílu Oxygen Supplementation beyond Stabilisation uvedena následující doporučení:

  1. In preterm babies receiving oxygen the saturation target should be between 90–94% (B2).
  2. Alarm limits should be set to 89% and 95% (D2).
  3. Protocols for screening and treating preterm babies for ROP should be in place (A1).

Nastavení cílového pásma saturace kyslíkem (SpO2) u nezralých novorozenců má vliv na morbiditu. Nižší cílové pásmo (85–89 %) je sice spojeno s nižším výskytem retinopatie nedonošených (retinopathy of prematurity, ROP), ale za cenu vyššího výskytu nekrotizující enterokolitidy (necrotizing enterocolitis, NEC) a vyšší celkové mortality. Většina pracovišť proto volí vyšší cílová pásma.

V posledních letech přibývá literatury, která popisuje až o 50 % nižší výskyt plicní hypertenze u novorozenců s bronchopulmonální dysplazií (BPD, kteří byli udržováni ve vyšším saturačním pásmu (90–95 %). To je další argument pro používání vyšších cílových pásem SpO2.

V posledních letech přibývá přístrojové vybavení s tzv. kyslíkovou smyčkou, umožňující automatickou regulaci frakce O2 ve vdechované směsi (FiO2) dle nastaveného saturačního cíle, a to jak u invazivní, tak neinvazivní ventilační podpory (více automatické smyčky).

Podle dostupné literatury tato zařízení redukují podíl času, který novorozenec stráví mimo cílové saturační pásmo. Dosud ale neexistují důkazy o dlouhodobém klinickém benefitu z využívání kyslíkových smyček.

Jinou alternativou je pro pacienty různého gestačního stáří používat rozdílná pásma cílové SpO2, kdy jsou děti narozené ve vyšším gestačním stáří udržovány v pásmu vyšších cílových hodnot. Argument pro toto rozdělení je patofyziologický – u nedonošených novorozenců tvoří fetální hemoglobin (HbF) až 90 % celkového hemoglobinu. Má schopnost vazby a disociace O2 při nižším parciálním tlaku kyslíku než adultní hemoglobin (HbA), a může tak snadněji vázat kyslík disociující z Hb matky v placentě. U gestačně mladších novorozenců tvoří většinu krevního barviva fetální hemoglobin, u nějž je disociační křivka vazby pro kyslík posunuta doleva. Druhým důvodem je vyšší hladina hematokritu u těchto pacientů, tudíž k uspokojení kyslíkových nároků organismu není třeba tak vysoké nasycení hemoglobinu kyslíkem. Třetím důvodem je nevyzrálost antioxidačních mechanismů ve fázi extrémní a těžké nezralosti [1].

Nejdůležitějším argumentem pro používání nižších saturačních pásem v nižším gestačním stáří jsou závěry několika studií, které jednoznačně prokázaly souvislost nízkého cílového saturačního pásma a nižšího výskytu ROP [2–4]. Ve fetálním vývoji se sítnice vyvíjí v prostředí relativní hypoxie při SpO2 v rozmezí 50–70 % a indukuje pomocí lokálních mediátorů novotvorbu cév. U předčasně narozených dětí je tento proces narušen relativní hyperoxií (SpO2 v rozmezí 80–100 %), kdy sítnice není nucena tyto mediátory produkovat. Kolem 32. až 33. gestačního týdne pak dochází k předělu, kdy stoupající metabolické nároky sítnice naopak způsobí prudké navýšení novotvorby cév, které ale probíhá aberantně a nekoordinovaně a ve svém důsledku vede k rozvoji ROP. Někteří autoři [5] proto navrhují rozdělit cílová saturační pásma dle gestačního stáří na nižší (83–89 % pro děti narozené ve věku < 32+6 g. t.) a vyšší (90–94 % pro děti narozené ve věku mezi 33+0 až 35+6 g. t) a ve věku ≥ 36+0 g. t. > 94 %, právě s cílem přiblížit se fyziologii fetálního vývoje. Studie neprokázala vyšší mortalitu u dětí s nižším saturačním cílem, na rozdíl od některých starších, ve kterých ovšem nebylo zkoumáno postupné zvyšování cílového SpO2 s gestačním věkem. U nezralých novorozenců léčených kyslíkem je doporučeno udržovat SpO2 v pásmu 90–94 %. V posledních letech se však na základě patofyziologického vývoje objevují nové poznatky o možných benefitech nižšího saturačního cíle pro děti narozené před 33. gestačním týdnem, je však třeba dalšího výzkumu ohledně jejich bezpečnosti a vlivu na mortalitu.

Konflikt zájmu: žádný.
Došlo do redakce: 19. 9. 2023

Adresa pro korespondenci:
MUDr. Josef Matoušek
Klinika gynekologie, porodnictví a neonatologie
1. LF UK a VFN
Apolinářská 18 128 51 Praha 2
e-mail:
josef.matousek@vfn.cz


Sources
  1. Sanoj KMA, Mohammed N, Qureshi N, et al. Oxygen therapy in preterm infants: recommendations for practice. J Paediatr Child Health 2021; 31(1): 1–6
  2. Stenson BJ, Tarnow-Mordi WO, Brian A Darlow BA, et al.; The BOOST II United Kingdom, Australia, and New Zealand Collaborative Groups. Oxygen saturation and outcomes in preterm infants. N Engl J Med 2013; 368: 2094–2104.
  3. Carlo WA, Finer NN, Walsh MC, et al.; SUPPORT Study Group of the Eunice Kennedy Shriver NICHD Neonatal Research Network. Target ranges of oxygen saturation in extremely preterm infants. N Engl J Med 2010; 362: 1959–1969.
  4. Schmidt B, Whyte RK, Asztalos EV, et al.; Canadian Oxygen Trial (COT) Group. Effects of targeting higher vs lower arterial oxygen saturations on death or disability in extremely preterm infants: a randomized clinical trial. JAMA 2013; 309: 2111–2120.
  5. Cayabyab R, Arora VN, Wertheimer F, et al. Graded oxygen saturation targets and retinopathy of prematurity in extremely preterm infants. Pediatr Res 80(3): 2016; 401–406.
Labels
Neonatology Neonatal Nurse
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#