#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z 35. kongresu Evropské společnosti intenzivní medicíny (ESICM)


Authors: J. Beneš
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Fakultní nemocnice Plzeň ;  Biomedicínské centrum, Univerzita Karlova a Lékařská fakulta v Plzni ;  Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova a Lékařská fakulta v Plzni
Published in: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 5, s. 233-234
Category: Reports from professional societies

Po několika letech, v nichž bylo omezené cestování a osobní setkávání, se ve dnech 22.–26. 10. 2022 konala v Pařížském Palais de Congress pravděpodobně jedna z celosvětově největších událostí ve vztahu k oboru Intenzivní medicína – výroční 35. kongres LIVES Evropské společnosti intenzivní medicíny (ESICM). Na kongres bylo registrováno více než 4 000 účastníků z celého světa. Z České republiky se zúčastnilo 92 účastníků, z toho 10 jich mělo aktivní prezentaci formou posteru a 9 bylo vyzvaných Faculty members. Což je mj. dosud nejvyšší aktivní participace na tomto celosvětově významném setkání. Svoji roli v tomto příznivém vývoji jistě hraje významné zastoupení českých expertů v rámci výuky ať už formou masterclasses (viz dále), tak i účastí na zkouškách evropského diplomu EDIC. Nelze samozřejmě opomenout významný vliv doc. Františka Dušky, který v posledních třech letech z pozice Chief of Education & Training Committee aktivně utvářel další politiku ESICM.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o první celospolečenskou akci po opadnutí hlavních covidových restrikcí, se slavnostní otevření kongresu v neděli 23. 10. neslo ve velmi svátečním duchu. Končící prezident ESICM prof. Mauricio Cecconi se v něm ohlížel nejen za tím, co zdravotníci naší odbornosti dokázali v průběhu nelehkých okamžiků covidové pandemie, ale také, co všechno pro ně v rámci svých edukačních a dalších aktivit ESICM přinesla. Zmíněn byl výukový program COVID19 Space, který využívala jako zdroj informací a jako edukační portál celá řada zdravotníků primárně neintenzivistů. Obrazem narůstajícího významu oboru intenzivní medicína je zohlednění odbornosti ať už jako primární, nebo nástavbové specializace v Annex V evropské direktivy 2005/36/EC. Ocenění se ale dostalo i zdravotníkům, kteří po skončení jedné katastrofy pomáhají při té navazující – tedy ruské invazi na Ukrajinu ať už formou přímé participace, nebo pomocí edukačních aktivit. Právě v těchto bodech je patrný přerod myšlení odborné společnosti s mnohem větším zaměřením na distanční výuku a programy vzdálené podpory. Další vývoj směřování odborné společnosti pak naznačil jako nastupující prezident prof. Elie Azoulay, kterého známe jako několikaletého šéf‑ editora časopisu Intensive Care Medicine.

V rámci vlastního odborného programu konference zazněla celá řada zásadních sdělení, představeny byly výsledky několika konkomitantně otištěných publikací v prestižních časopisech – Journal of American Medical Association (JAMA) nebo New England Journal of Medicine (NEJM). Vedle klasických frontálních lekcí měli účastníci i možnost přihlásit se na některý z mnoha praktických workshopů (ECMO, náhrada funkce ledvin, péče o polytrauma, hemodynamika a další), které probíhaly v mnoha půldenních blocích prakticky po celou dobu programu. Pro LIVES typickou interaktivnost doplňovali lekce typu Case‑based fundamentals, diskuzní fóra nebo tzv. „Next lounge“, v němž definovaný expert pouze s „tužkou a papírem“ vysvětluje základy některých typických patofyziologických zákonitostí nebo léčebných postupů.

Nedílnou součástí kongresů ESICM je ale i jednání Councilu – tedy rady ESICM, které je tradičně spojeno s předáním funkčních rolí ve společnosti na nově zvolené osobnosti. V letošním roce předal štafetu národního zástupce autor článku již zvolenému doc. Janu Mácovi (FN a LF Ostrava). Do čela CoBA faculty committee byla zvolena Dr. Anne LeRoy (3. LF UK a FN Královské Vinohrady) a vedení EDEC Curriculum Sub‑Committee se ujímá doc. Martin Balík (1. LF UK a VFN) – všem jmenovaným gratulujeme. Mnohem významnější ovšem je ukončení angažmá již zmíněného doc. Dušky, který v pozici Chief of Education & Training Committee představoval dosud nejvyššího zvoleného zástupce naší země v exekutivní radě ESICM. Rozsah a dosah změn, které stojí za ním a jeho týmem, pravděpodobně doceníme až v budoucnu, ale již nyní je patrné jakým způsobem dokázal pozdvihnout edukační roli společnosti a zvýšil její celospolečenský dopad. Za svoji práci byl doc. Duška opakovaně vyzdvihnut všemi, nyní již bývalými, spolupracovníky (děkujeme a gratulujeme). Pro budoucnost pravděpodobně velmi důležitou a právě doc. Duškou navrženou nově definovanou součástí intenzivistického kurikula jsou Intensive Care Fundamentals (ICF), které by měly být na míru šitým programem pro začínající lékaře‑ intenzivisty a jakousi hands‑on základnou veškeré další edukace v oboru. Cílem je, aby program umožnil edukaci v národním jazyce a jednotlivá centra mohla zajistit proškolení napříč vlastním regionem. V průběhu kongresu opakovaně probíhaly diskuze nad touto problematikou a konala se příprava prvního běhu train‑the‑ trainer, který by se měl konat v březnovém termínu v Bruselu – případní zájemci o české centrum se stále mohou hlásit u doc. Dušky, který se problematice ICF bude v rámci ESICM ještě nadále věnovat.

Závěrem zprávy z kongresu ESICM mi dovolte krátké shrnutí a ohlédnutí nejen za těmito několika hektickými dny plnými opětovného setkávání s přeshraničními přáteli, ale také za celou dobou mého fungování v roli národního zástupce v radě ESICM. To, co jsem měl šanci sledovat, je dynamická odborná společnost složená z moderně smýšlejících expertů celé Evropy a dnes již i světa, od nichž se máme mnohé co učit.

Text informačního sdělení neprošel recenzním řízením, ani redakční/editorskou úpravou.

KORESPONDENČNÍ ADRESA AUTORA:

prof. MUDr. Jan Beneš, Ph.D.

benesj@fnplzen.cz

Článek přijat k tisku: 27. 11. 2022

Cit. zkr: Anest intenziv Med. 2022;33(5):233-234


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#