#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

TOF-Watch® SX vs Datex-Ohmeda M-NMT – srovnání TOF-ratio měřeného akcelerometricky a elektromyograficky: klinická, prospektivní, kontrolovaná studie


Authors: M. Adamus 1;  P. Adamus 2;  R. Bělohlávek 3;  M. Vujčíková 1;  E. Janásková 1
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 1;  Rapid System, s. r. o., Olomouc 2;  Katedra informatiky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 3
Published in: Anest. intenziv. Med., 17, 2006, č. 6, s. 281-286
Category: Anaesthesiology - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Srovnání přesnosti dvou přístrojů pro měření nervosvalového přenosu s elektromyografickým a akcelerometrickým vyhodnocením svalové odpovědi v průběhu svalové relaxace cisatrakuriem a rokuroniem . Stanovení efektivity akcelerometrie při detekci reziduálního bloku.

Typ studie:
klinická, prospektivní, randomizovaná, kontrolovaná.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie a resuscitace univerzitní nemocnice.

Materiál a metoda:
Po získání souhlasu etické komise a informovaného souhlasu jsme vyšetřovali 47 nemocných podstupujících plánovaný operační výkon v celkové anestezii se svalovou relaxací a tracheální intubací. U každého nemocného jsme TOF-ratio měřili současně akcelerometricky (TOF-Watch® SX, Organon) a elektromyograficky (Datex-Ohmeda). Srovnali jsme párová měření TOF-ratio a stanovili hodnoty bias, limity shody, senzitivity, specificity a validity akcelerometrie při detekci reziduální blokády.

Výsledky:
Získali jsme 1505 párových měření (TOFEMG a TOFACC). Průměrný rozdíl v TOF-ratio (bias) byl -1,4 % (SD 10,9). Meze shody (rozmezí, v němž leží 95 % rozdílů mezi měřeními) byly -23,3 až +20,5 %. Senzitivita, specificita a validita akcelerometrie při detekci reziduální blokády (TOFEMG ≥ 90 %) byla 47, 97 a 92 procent. Obě metody poskytovaly spolehlivou informaci o hloubce relaxace, akcelerometrie byla schopna s přijatelnou přesností detekovat reziduální blok.

Závěr:
Akcelerometrie (TOF-Watch® SX) představuje spolehlivý klinický nástroj pro detekci reziduální blokády. Její výsledky však nejsou zaměnitelné s údaji získanými elektromyograficky (Datex-Ohmeda).

Klíčová slova:
nervosvalová blokáda – elektromyografie – akcelerometrie – TOF-ratio


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#