#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Test přístrojů používaných v České republice k monitorování nervosvalového přenosu v anesteziologii


Authors: M. Adamus 1;  P. Adamus 2;  R. Bělohlávek 3;  M. Ludma 3;  P. Hropko 3
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 1;  Rapid System, s. r. o., Olomouc 2;  Katedra informatiky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 3
Published in: Anest. intenziv. Med., 17, 2006, č. 3, s. 145-155
Category: Anaesthesiology - Original Paper

Overview

Cíl studie:
Zhodnocení kvality přístrojů, používaných v České republice k monitorování nervosvalového přenosu během anestezie. Vyhodnocení, zda stimulátory pracují jako generátory konstantního proudu.

Typ studie:
Laboratorní, prospektivní, kontrolovaná studie.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Materiál a metoda:
Testovali jsme šest v České republice komerčně dostupných periferních nervových stimulátorů. Každý stimulátor jsme nechali pracovat do zátěže mezi 50 a 10000 ohmy (režim jednotlivého impulzu, proud od 10 do 60 mA). Na základě Ohmova zákona a osciloskopicky změřeného napětí na zátěži jsme určili skutečnou intenzitu proudu. Stanovili jsme tak zatěžovací charakteristiku všech stimulátorů. Osciloskopicky jsme zachytili tvar stimulační křivky v režimu jednotlivého impulzu. V každé měřené kategorii jsme seřadili přístroje od nejlepšího po nejhorší pro souhrnné srovnání.

Výsledky:
Nejpřesnější stimulační proud poskytovaly přístroje TOF-Guard® (Biometer) a TOF-Watch® SX (Organon). Přesnost všech stimulátorů (kromě Innervatoru NS252®, Fisher-Paykel) klesala s rostoucím stimulačním proudem. Nejkvalitnější tvar stimulační křivky dodával Multistim LA (Pajunk), jeden testovaný přístroj (AS/3™, Datex-Ohmeda) umožňuje jak akcelerometrické, tak elektromyografické vyhodnocení svalové odpovědi.

Závěr:
Všechny testované přístroje byly výrobcem deklarovány jako generátory konstantního proudu, podle výsledků testu však toto kritérium některé přístroje nesplňovaly (ParaGraph®, Vital Signs).

Klíčová slova:
nervosvalový přenos – periferní nervový stimulátor – monitorování – stimulační vzorec


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#